Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Βραζιλία στο προσκήνιο της παγκόσμιας σύγκρουσης

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βραζιλία συνδέεται με τη σύγκρουση Τραμπιστών - Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημαντικό για τη Ρωσία να μην τους εμποδίσει να καταστρέψουν τη χώρα τους

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βραζιλία

Η αναταραχή της 8ης Ιανουαρίου στη Βραζιλία δεν είχε προηγούμενο. Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχασε τις εκλογές, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, την προεδρική κατοικία, το Ανώτατο Δικαστήριο και λεηλάτησαν τις περιουσίες τους.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Χοσέ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εκκενώθηκε από την πρωτεύουσα της Μπραζίλια στο Σάο Πάολο. Έπρεπε να εμπλακούν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας για να διαλυθούν οι διαδηλωτές. Συνελήφθησαν περίπου 400 άτομα. Ο κυβερνήτης της ομοσπονδιακής περιφέρειας της Μπραζίλια, Ibanez Rocha, τέθηκε σε αναστολή από τα καθήκοντά του για 90 ημέρες. Οι αρχές της Βραζιλίας προσπαθούν να βρουν ποιος χρηματοδότησε το πραξικόπημα.

Τραμπιστές εναντίον Δημοκρατικών. Έρχονται καιροί σύγκρουσης στη Βραζιλία

Για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση στη Βραζιλία, πρέπει να λάβει υπόψη του τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Η Δύση δεν στήριξε τους «επαναστάτες». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια.

«Οι βίαιες επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς έρχονται ως επιθέσεις στη δημοκρατία που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος στο Twitter, προσθέτοντας πως η Γερμανία υποστήριξε τον εν ενεργεία Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.

Άλλοι δυτικοί ηγέτες έκαναν παρόμοια σχόλια.

2. Ο Μπολσονάρο, σύμφωνα με τους NYT, βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή στη Φλόριντα, προπύργιο των Ρεπουμπλικανών. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις τοποθετείται ως αντι-Τραμπιστής, αλλά μόνο στα μέσα ενημέρωσης του Δημοκρατικού Κόμματος με σκοπό (αν προορίζεται) να φέρει ένα «μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό» στην προεδρία. Στην πραγματικότητα, ο DeSantis είναι αντίγραφο του Τραμπ. Του οφείλει την καριέρα του. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα αρνείται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά ο Τραμπ το έχει ήδη κάνει. Ο DeSantis αναφέρεται ως ο «έξυπνος Τραμπ».

Όσο για τον Μπολσονάρο, ήταν προετοιμασμένος για την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που εξαφανίστηκε γρήγορα στο Ορλάντο κάτω από την ομπρέλα των ομοθρήσκων του. Ο Μπολσονάρο είναι ένας αντι-παγκοσμιοποιητής, αντι-vaxxer, οπαδός των συντηρητικών αξιών και δεν αντέχει την ατζέντα των LGΒΤ. Για την υποστήριξή του πραγματοποιήθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις στο Ορλάντο. Από εκεί στάλθηκε μήνυμα στους Δημοκρατικούς — μην ανακατεύεστε.

3. Πρέπει να αναρωτηθούμε: γιατί οι Τραμπιστές χρειάζονται τη Βραζιλία; Το ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί σε σχέση, για παράδειγμα, με το Καζακστάν: γιατί χρειάζεται η Ρωσία το Καζακστάν; Για να εφαρμόσουν την ατζέντα τους σε γειτονικές χώρες, να έχουν επιρροή και περιουσιακά στοιχεία εκεί και να σχηματίσουν έναν κύκλο υποστηρικτών. Η Βραζιλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική.

Ο Τραμπισμός είναι ένα διεθνές φαινόμενο και έχει πλοκάμια παντού στον κόσμο. Η επιρροή της είναι ισχυρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στη Γαλλία.

Ο στρατός δεν υποστήριξε τον Μπολσονάρο

Μένει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ο Μπολσονάρο δεν τα κατάφερε;

Δεν είχε την υποστήριξη του στρατού, αν και ο Μπολσονάρο ανασχηματίστηκε στη διοίκηση αμέσως μετά τις εκλογές και είχε την επιρροή του στους στρατιωτικούς κύκλους ως πρώην στρατιωτικός. Φαίνεται ότι μπορούσε να συμφωνήσει μόνο με την υπηρεσία ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια, αφού ο Λούλα ανακοίνωσε τον διορισμό νέου επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας, ο οποίος θα αναφερόταν απευθείας σε αυτόν.

Η διατήρηση της αναταραχής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική για τη Ρωσία

Η κύρια διεθνής σύγκρουση σήμερα είναι η σύγκρουση μεταξύ των φιλελεύθερων και συντηρητικών μοντέλων παγκόσμιας ανάπτυξης (η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είναι μια «θερμή» εκδήλωση αυτής της σύγκρουσης). Βασίζεται στην απόρριψη των ιδεολογιών του άλλου. Η γραμμή διχασμού στις ΗΠΑ είναι μια νέα φυλετική θεωρία, η άρνηση των καθολικών ιδρυμάτων, η κατεδάφιση μνημείων των ιδρυτών του κράτους ως «να ήταν αιματοβαμμένοι ιδιοκτήτες σκλάβων».

Είναι σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει τις αναταράξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες: αφήστε τις να πολεμήσουν και να εμπλακούν βαθιά στις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις. Όσο για τον Μπολσονάρο και τον Λούλα — και οι δύο είναι διαπραγματεύσιμοι εταίροι για τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει τις ταραχές που είδε η Βραζιλία στις 8 Ιανουαρίου. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε τέσσερα χρόνια στις νέες προεδρικές εκλογές, αφού η βραζιλιάνικη κοινωνία, όπως και παντού στον δυτικό κόσμο, είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ φιλελεύθερων και των συντηρητικών.

Οι παγκοσμιοποιητές έβαλαν τα χρήματά τους στον Λούλα, αλλά είναι γνωστός για την κυρίαρχη γραμμή εξωτερικής πολιτικής του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Βραζιλίας στο παρελθόν. Υποστήριξε το Ιράν, τον Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα και τη Ρωσία. Σήμερα, ρίχνει την ευθύνη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail