Η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία: Πέτυχε;

Εικόνα του στρατιώτη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Εικόνα: Creative Commons
Ποιος κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Και τι σημαίνει να κερδίζεις ή να χάνεις;

Αυτό είναι το τρίτο μιας σειράς πέντε μερών σχετικά με τις οικονομικές διαστάσεις του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Εδώ είναι τα μέρη ένα και δύο.

Δρ. Robert Farley - 19FortyFive / Παρουσίαση Freepen.gr

Ρωσία εναντίον Δύσης: Ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος της δυτικής οικονομικής εκστρατείας κατά της Ρωσίας παραμένει αβέβαιος.

Βραχυπρόθεσμα, η εκστρατεία του οικονομικού εξαναγκασμού δεν κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας ούτε απέτρεψε το Κρεμλίνο να συνεχίσει την εισβολή του. Η οικονομική εκστρατεία δεν έχει καταστρέψει τη ρωσική οικονομία και είναι δύσκολο να απομονωθούν οι οικονομικές και στρατιωτικές συνιστώσες της ζημίας που έχει υποστεί η οικονομία μέχρι τώρα από τον οικονομικό πόλεμο. Η δυτική εκστρατεία δεν εμπόδισε τη Ρωσία να έχει πρόσβαση σε ξένη στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, μπορεί να περιόρισε το βαθμό στον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει και τους εταίρους με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί η Ρωσία.

Το ρούβλι δεν έχει καταρρεύσει. Πράγματι, το ρούβλι παραμένει ισχυρό σε σχέση με τα περισσότερα ξένα νομίσματα, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία μετατροπής. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από τις πρώτες μέρες του πολέμου όταν έφτασε στο 17,8%. Τα επιτόκια μειώνονται επίσης σημαντικά, όχι πολύ μακριά από τον προπολεμικό κανόνα. Ειδικά δεδομένου πως οι περισσότερες δυτικές χώρες πλήττονται επίσης από υψηλό πληθωρισμό, η ρωσική εμπειρία δεν φαίνεται εντελώς εκτός πλαισίου.

Αυτά τα βήματα έχουν καταστήσει δύσκολο για τις ρωσικές εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από διεθνείς πηγές, και σε μεγάλο βαθμό αδύνατο για τη ρωσική κυβέρνηση να το κάνει, αν και το Κρεμλίνο δε δανειζόταν πολλά από τις δυτικές κεφαλαιαγορές ούτως ή άλλως. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις εγχώριες αγορές ομολόγων, οι οποίες συνέχισαν να προσελκύουν ορισμένες ξένες επενδύσεις. Το ρωσικό χρηματιστήριο γνώρισε μια ήττα, αλλά όχι κάτι που ξεπερνά τα άλλα πρόσφατα κραχ της ρωσικής αγοράς. Η χρήση του SPFS από τη Ρωσία και πολλών άλλων εργαλείων για την αποφυγή της αποκοπής του SWIFT έχουν περιορίσει την έκταση της ζημίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και στις εγχώριες εκμεταλλεύσεις Ρώσων πολιτών.

Η Ρωσία έχει αθετήσει το χρέος της, αλλά δεν έχει χρεοκοπήσει με μια έννοια που έχει νόημα για την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο. Η έναρξη του πολέμου δημιούργησε χωρίς έκπληξη διεθνή αστάθεια, η οποία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε άνοδο. Μολονότι οι επιλογές εξαγωγής ενέργειας της Ρωσίας έγιναν πιο περιορισμένες υπό τον αντίκτυπο των κυρώσεων, συνέχισε να παρέχει σε ορισμένους πελάτες (ακόμη και στην Ευρώπη) και βρήκε νέους πελάτες για να αναλάβουν τουλάχιστον ένα μέρος του ελλείμματος. Οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αντισταθμίζουν τη μείωση των εξαγωγών, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει εναλλακτικά μέσα για την απόκτηση των όπλων που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο. Μια συμφωνία με το Ιράν για drones και βαλλιστικούς πυραύλους περιελάμβανε τη μεταφορά σκληρού νομίσματος μαζί με καταγεγραμμένα παραδείγματα μιας ποικιλίας δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Η Ρωσία έχει επίσης αποκτήσει πυρομαχικά από τη Λευκορωσία και τη Βόρεια Κορέα, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών παραμένουν ασαφείς. Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις ενέργειας έχουν εξασφαλίσει ότι η Ρωσία έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει όπλα από το εξωτερικό, ακόμη και αν άλλα στοιχεία του καθεστώτος κυρώσεων (κυρίως οι έλεγχοι των εξαγωγών) εμποδίζουν τις ρωσικές φιλοδοξίες.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ρόδινη για τη Ρωσία.

Σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του συστήματος κρατικών εσόδων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου. Το Σεπτέμβριο, η Ρωσία ανακοίνωσε βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε όλους τους τομείς εκτός της άμυνας, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Ενώ τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά από το ανώτατο σημείο τους, παραμένουν υψηλά και, μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να κινδυνεύσουν να στραγγαλίσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η αλλαγή των όρων των συμβάσεων με δυτικούς καταναλωτές ενέργειας δίνει σε αυτούς τους καταναλωτές μια δικαιολογία να ξεφύγουν από τα συμβόλαια, μειώνοντας δραματικά τις πιο προσοδοφόρες εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει επιζήσει, μέχρι στιγμής

Η Ρωσία επιβιώνει βραχυπρόθεσμα, προς έκπληξη της Δύσης. Ωστόσο, ορισμένα από τα βήματα που έχει κάνει η Ρωσία για να αμυνθεί έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και σε κάθε περίπτωση η Μόσχα δεν μπόρεσε να σώσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας.

Ωστόσο, αν ο πόλεμος είχε διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες (όπως πολλοί περίμεναν), οι προετοιμασίες της Ρωσίας θα μπορούσαν να την απομονώσουν από σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Δυστυχώς για τον Πούτιν, ο στρατός της Ρωσίας δεν μπόρεσε να κερδίσει γρήγορα τις μάχες στο πεδίο τόσο ώστε να σώσει τη ρωσική οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail