Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο

Creative Commons
Πώς εξελίσσεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Αυτή η νέα σειρά άρθρων εξετάζει πώς η Ρωσία, η Ουκρανία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «διεξήγαγαν πολέμους με το χρυσό» ή με άλλα λόγια χρησιμοποίησαν τα εργαλεία υψηλών οικονομικών για να ανταγωνίζονται, να εξαναγκάζουν, ακόμη και να τσακώνονται ο ένας με τον άλλον.

Δρ. Robert Farley - 19FortyFive / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Finance Domain

Ακριβώς όπως τα κράτη έχουν στρατούς, ναυτικά και αεροπορικές δυνάμεις ως εργαλεία αμυντικής πολιτείας, έχουν επίσης ομάδες επαγγελματιών αφοσιωμένων στην προστασία των κρατικών συμφερόντων με οικονομικά εργαλεία: «χρυσές δυνάμεις», αν θέλετε.

Ονομάζουμε τον χώρο στον οποίο λειτουργούν αυτές οι δυνάμεις «οικονομικός τομέας», όπως ονομάζουμε τον χώρο που λειτουργούν τα ναυτικά και οι αεροπορικές δυνάμεις «θαλάσσιος τομέας» και «αεροπορικός τομέας» αντίστοιχα.

Τα κράτη ανταγωνίζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα για όσο διάστημα υπάρχει σημαντικό εμπόριο που χρηματοδοτείται με ρευστά περιουσιακά στοιχεία, αν και η πολυπλοκότητα των εργασιών σε αυτόν τον τομέα ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία του χρηματοοικονομικού τομέα σε μια καταναγκαστική προσπάθεια να αλλάξουν τη ρωσική πολιτική έναντι της Ουκρανίας. Η προσπάθεια ξεκίνησε ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, αλλά κλιμακώθηκε σε ένταση μετά την κατάληψη της Κριμαίας και ξανά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Αυτή η εκστρατεία προσφέρει μια μοναδική οπτική για το πώς τα σύγχρονα κράτη ανταγωνίζονται στον οικονομικό τομέα.

Οι πρώιμες οικονομικές εκστρατείες κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής πολιτικής κατά της Ρωσίας πολύ πριν από το 2014.

Γενικά ύποπτη ότι είναι φορολογικός παράδεισος για Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ολιγάρχες και πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος που χρονολογούνται από την εποχή της ΕΣΣΔ, η Λετονία ορίστηκε ως «δικαιοδοσία πρωταρχικού ενδιαφέροντος» σε μια Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2005 για τη διεθνή στρατηγική για τον έλεγχο των ναρκωτικών. INSCR).

Αλλά η ανάπτυξη και η διατήρηση μιας συνεχούς εκστρατείας οικονομικών κυρώσεων εναντίον ισχυρότερων κρατών όπως η Ρωσία είναι πολύ πιο δύσκολη από μια εκστρατεία εναντίον ασθενέστερων κρατών όπως η Βόρεια Κορέα. Σε αντίθεση με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία ήταν ακόμα σε θέση να ασκήσει αρκετή επιρροή απέναντι στον ιδρυτή ενός συντονισμένου προγράμματος κυρώσεων.

Ο πόλεμος του 2014

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2014 ξεκίνησε την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το Μάρτιο του 2014 για να «αποκαταστήσει την ενότητα» σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου Πούτιν. Η Ουκρανία δεν είδε την κατάσταση υπό το ίδιο πρίσμα και ξεκίνησε πόλεμο κατά των αυτονομιστικών δυνάμεων της Κριμαίας, με αποτέλεσμα πάνω από 10.000 θανάτους από μάχη και σχεδόν 24.000 τραυματισμούς.

Ωστόσο, τα έθνη της G20 δεν αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση, έως ότου η πτήση 15 της Malaysia Airlines εκτινάχθηκε στον ουρανό πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας με αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος εδάφους-αέρος. Διακόσιοι ενενήντα οκτώ θάνατοι αμάχων ήταν περισσότεροι από ό,τι μπορούσε να αντέξει η διεθνής κοινότητα, και οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κυρώσεων για να «αναγκάσουν τη Ρωσία να «τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στις αρχικές τους βάσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Το πακέτο κυρώσεων που τέθηκε σε εφαρμογή από τις ΗΠΑ ξεκίνησε στενά, απαγορεύοντας τα ταξίδια και με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για κάθε «άτομο και οντότητα» που ευθύνονται για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση» στην Κριμαία. Αργότερα διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εμπάργκο όπλων, ελέγχους εξαγωγών και περιορισμούς σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και η Ιαπωνία συμμετείχαν στην εκστρατεία σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

SWIFT

Αυτές οι κυρώσεις είχαν σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου (που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιδίωξη των ΗΠΑ για τεχνολογία fracking) να ρίξουν τη Ρωσία σε ύφεση, να αποδυναμώσουν το ρούβλι και να κοστίσουν στη Ρωσία «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο συνδυασμός των επιπτώσεων των κυρώσεων και του τεράστιου αριθμού κρατών που συμμετείχαν στο καθεστώς κυρώσεων οδήγησε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν το επόμενο βήμα και να προσεγγίσουν τη SWIFT για την άρνηση πρόσβασης στις ρωσικές τράπεζες στην υπηρεσία. Η απειλή ήταν αρκετά σοβαρή που ο Μεντβέντεφ τη θεώρησε «ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου» και ώθησε τη Ρωσία να αναπτύξει το δικό της σύστημα πληρωμών.

Το διοικητικό συμβούλιο της SWIFT έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή της Ρωσίας, ειδικά δεδομένου ότι η Ρωσία ήταν ένας μεγάλος, οικονομικά σημαντικός στόχος με ένα ισχυρό στέλεχος συμμάχων. Το συμβούλιο αρνήθηκε να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα τόσο την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζήτησαν το 2014 και ξανά το 2018. Οι ΗΠΑ είχαν συναντήσει έναν αντίπαλο στον οικονομικό τομέα αρκετά ισχυρό για να αντισταθεί στις επιθέσεις τους, έναν αντίπαλο με αρκετή μόχλευση να δημιουργήσει αντίθεση στην ΕΕ και σκεπτικισμό εντός της SWIFT. Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέχισαν την εκστρατεία των κυρώσεων, παρά τις εκλογές του 2016 που έθεσαν μια κυβέρνηση πιο επιδεκτική στις ρωσικές απαιτήσεις στον Λευκό Οίκο. Μέχρι το 2021, οι ΗΠΑ είχαν διευρύνει το καθεστώς για να συμπεριλάβει κυρώσεις που σχετίζονται με κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, εγκλήματα πολέμου στη Συρία και υποστήριξη για αδίστακτα κράτη σε όλο τον κόσμο.

Ένα δυσάρεστο οικονομικό αδιέξοδο

Έτσι, στις αρχές του 2022 η Ρωσία και η Δύση είχαν εγκατασταθεί σε έναν συνεπή, αν και χαμηλής έντασης, οικονομικό πόλεμο. Ο πόλεμος είχε σχεδόν σίγουρα αντίκτυπο στη ρωσική ανάπτυξη και στην ελευθερία δράσης της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα η Μόσχα ήταν αρκετά ισχυρή και σημαντική για την παγκόσμια οικονομία ώστε να αποκρούσει τις πιο σοβαρές προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσει ζημιά.

Όλα θα άλλαζαν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πολύ πραγματική εισβολή της στη γείτονά της, την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail