Η αναμέτρηση στην Ουκρανία είναι τώρα πόλεμος κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Creative Commons
Μια ανήσυχη, χαμηλού βαθμού κατάσταση οικονομικής σύγκρουσης ήταν σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τους πρώτους μήνες του 2022, ακριβώς την στιγμή που η Ρωσία άρχισε προφανείς προετοιμασίες για μια στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Μόσχα για επιθετική στρατιωτική δράση και δημιούργησε το πλαίσιο για ένα ακόμη πιο επιθετικό σύνολο οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων κατά των συμφερόντων της Ρωσίας. Η έκταση της εισβολής το Φεβρουάριο του 2022 εξέπληξε σχεδόν όλους και πυροδότησε αυτήν την οικονομική εκστρατεία.

Δρ. Robert Farley - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ρωσικές προετοιμασίες για κυρώσεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Ρωσία είχε προετοιμαστεί. Στα χρόνια πριν από τον πόλεμο η Ρωσία συσσώρευσε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, με περίπου το ήμισυ του συνόλου να διατηρούνται στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα αποθέματα για να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος και να διατηρήσει την αξία του ρουβλίου ή για να αγοράσει όπλα από ξένους παραγωγούς.

Η Ρωσία διατήρησε επίσης ένα πολύ συντηρητικό δημόσιο χρέος, διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση αυτών των χρεών και καθιστώντας δυνατή την ανάληψη νέου χρέους όπως απαιτούσαν οι συνθήκες του πολέμου.

Τέλος, η Ρωσία είχε δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα διεθνών πληρωμών (System for the Transfer of Financial Messages, ή SPFS) το οποίο θα επέτρεπε στις τράπεζές της να συνεχίσουν να επεξεργάζονται πληρωμές με ορισμένους πελάτες σε περίπτωση αποκοπής από την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). σύστημα SWIFT).

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ενώ η Μόσχα περίμενε προφανώς έναν απότομο, σύντομο πόλεμο, κατάλαβε επίσης πως η εισβολή της θα προκαλούσε κυρώσεις από τη Δύση. Η Μόσχα ήλπιζε ότι μια γρήγορη νίκη και η προοπτική υψηλών τιμών της ενέργειας θα οδηγούσαν στη χαλάρωση του επικείμενου καθεστώτος κυρώσεων πριν οι κυρώσεις προκαλέσουν σοβαρή, μακροπρόθεσμη ζημιά.

Αμέσως μετά την εισβολή, η Ρωσία επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων για να αποτρέψει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων και αύξησε σημαντικά τα επιτόκια. Αυτό έδωσε στους κατόχους ρουβλίων ένα κίνητρο να διατηρήσουν το νόμισμα και κατέστησε δύσκολη την απόρριψή του ακόμα κι αν το επιθυμούσαν.

Η Ρωσία έλαβε περαιτέρω μέτρα για την προστασία του ρουβλίου απαιτώντας από τους Ρώσους εξαγωγείς να μετατρέψουν το 80% των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια, ενισχύοντας τη ζήτηση για ρούβλια και διασφαλίζοντας την πρόσβαση του κράτους σε ξένο νόμισμα.

Η Μόσχα έκρινε πως η ρωσική ενέργεια ήταν πολύ σημαντική για την Ευρώπη για να επιβληθούν ολοκληρωτικές κυρώσεις, κάτι που θα άφηνε ανοιχτή την πόρτα για την απόκτηση περισσότερου δυτικού νομίσματος. Η Ρωσία άρχισε να επιμένει ότι οι πελάτες ενέργειας θα πληρώνουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο με ρούβλια και όχι με δολάρια. Αυτό θα ανάγκαζε τους ξένους πελάτες να αγοράσουν ρούβλια, ενισχύοντας την αξία του νομίσματος.

Τέλος, η Ρωσία κατέστησε παράνομη την πώληση ρωσικών χρεογράφων από Ρώσους μεσίτες, διασφαλίζοντας πως το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο παραμένει στη χώρα.

Η Δυτική Οικονομική Εκστρατεία

Η εκστρατεία των Δυτικών οδήγησε σε κυρώσεις μεγάλου αριθμού και μεγέθους που δεν είχαμε ξαναδεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Αμέσως μετά την εισβολή, οι κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας ουσιαστικά πάγωσαν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούσε η Ρωσία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι κυρώσεις επέτρεψαν στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα συναλλαγματικά της αποθέματα για να πληρώσει τόκους επί του δημόσιου χρέους της, αποφεύγοντας μια χρεοκοπία. Χιλιάδες άτομα, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τιμωρηθεί από τις δυτικές χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και άτομα και ομάδες που συνδέονται με τον στενό κύκλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δυτικές χώρες έχουν επίσης κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία μεμονωμένων Ρώσων που συνδέονται με το καθεστώς, με αποτέλεσμα να ιδιοποιηθούν γιοτ και άλλα είδη πολυτελείας που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες. Ένα ευρύ φάσμα χωρών έχει προσχωρήσει σε αυτές τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων κρατών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που ιστορικά απέφευγαν από τέτοιες ενέργειες.

Στην αρχή του πολέμου πολλές μεγάλες ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Αυτό κατέστησε δύσκολο για αυτές τις τράπεζες να συνεχίσουν να διεκπεραιώνουν πληρωμές σε διεθνή κλίμακα. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα, αρχικά είχε αποκλειστεί από το cutoff, αλλά τοποθετήθηκε στη λίστα μετά από αποκαλύψεις θηριωδιών στην Bucha. Λόγω της σημασίας της για τις διεθνείς αγορές ενέργειας, η Gazprombank δεν έχει υποστεί κυρώσεις.

Το πιο πρόσφατο χρηματοδοτικό εργαλείο περιλαμβάνει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου, με σκοπό να καταστήσει αδύνατο για τη Ρωσία να πουλά πετρέλαιο πάνω από μια καθορισμένη τιμή, περιορίζοντας έτσι τη ζημία που προκαλείται στην παγκόσμια οικονομία από την έλλειψη πετρελαίου ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ικανότητα της Ρωσίας να έχει κέρδος από την κακή συμπεριφορά της. Στις 4 Δεκεμβρίου 2022, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν σε ανώτατο όριο τιμής $60, πολύ χαμηλότερο από τις διεθνείς τιμές εμπορίας πετρελαίου.

Οικονομικός πόλεμος για να συνεχιστεί

Η Ρωσία και η Δύση εντάχθηκαν έτσι σε μια τιτάνια μάχη για το οικονομικό μέλλον της Ρωσίας, μαζί με το μέλλον ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι επιπτώσεις θα ήταν ευρέως διαδεδομένες με ή χωρίς τη Ρωσία, αν και ο αντίκτυπος θα ήταν λιγότερο άμεσος και πιο περίπλοκος από ό,τι ήλπιζαν πολλοί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail