Η συμμετοχή των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS θα αλλάξει το παιχνίδι

Andy_Bay / pixabay
Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας επιτάχυνε μια παγκόσμια τάση με στόχο τη δημιουργία ενός οικονομικού και χρηματοπιστωτικού σύμπαντος παράλληλου με το υπάρχον σύστημα. Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν την πιθανότητα οι χώρες του GCC (Κόλπου) να ενταχθούν στους BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, των οποίων ο πληθυσμός μαζί αποτελεί το 41 τοις εκατό του κόσμου.

Του Μοχάμεντ Αλ Ασοόμι - gulfnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης το 23 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας και το 18 τοις εκατό του εμπορίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σχετική σημασία τους για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ομάδα, μια κίνηση που χαιρετίστηκε θερμά από τα υπάρχοντα μέλη. Γίνονται επίσης συζητήσεις για την προοπτική της ένταξης των ΗΑΕ και της Τουρκίας, η οποία θα οδηγήσει σε θεμελιώδη αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης τάξης.

Η πιθανή ένταξη των τριών χωρών σημαίνει μια τεράστια αλλαγή που θα ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, με τις τεράστιες δυνατότητές της στην ενέργεια, τα ΗΑΕ ως παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο και η Τουρκία, με την τοποθεσία, τη βιομηχανική και τεχνολογική της ανάπτυξη θα προσθέσουν σημαντική επιρροή στον όμιλο και θα αναδιανείμουν την ισχύ μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Περισσότερο από συντονισμένοι στη γεωγραφία

Είναι αυτονόητο πως μια ισχυρότερη ομάδα των BRICS σημαίνει περαιτέρω διαίρεση του κόσμου σε δύο μεγάλα μπλοκ. Το πρώτο θα ηγηθεί του δυτικού στρατοπέδου, το οποίο ελέγχει επί του παρόντος τους μοχλούς της παγκόσμιας οικονομίας. Το μπλοκ περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ η ανατολική βάση ισχύος διαμορφώνεται μέσω των οικονομιών των BRICS, παρά την παρουσία της Βραζιλίας ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό μπροστά.

Η ένταξη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα σήμαινε ότι ο όμιλος κυριαρχεί με το 31 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, από μόνη της μια δραματική εξέλιξη που θα έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις. Απλά γιατί ο κόσμος θα δει μια ενσωμάτωση στους BRICS των σημαντικότερων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Επιπλέον, η παρουσία βασικών εμπορικών και υλικοτεχνικών κέντρων εντός του ομίλου σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σωστές νοοτροπίες Ψυχρού Πολέμου


Η Δύση προσπαθεί να διατηρήσει τις ιστορικές της θέσεις, τις οποίες ενίσχυσε πολύ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και προσπαθεί να αντισταθεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα κάνοντας λάθος μετά από λάθος αγνοώντας και παραλείποντας να λάβει υπόψη τις σημαντικές αλλαγές.

Κατά συνέπεια, έχει χάσει σημαντικούς υποστηρικτές που έχουν σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή.

Όσο για τον αντίπαλο πόλο, ενεργεί έξυπνα με ανοιχτό μυαλό και ισότιμες αλληλεπιδράσεις με άλλα έθνη και ασπαζόμενος το ρητό των κοινών συμφερόντων. Περισσότεροι είναι πιθανό να ενταχθούν στους BRICS τα επόμενα χρόνια εάν το δυτικό μπλοκ δεν αλλάξει τις απαρχαιωμένες ιδεολογίες και πρακτικές του.

Θα προκύψουν τελικά δύο αντίθετοι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί πόλοι. Τα κράτη BRICS ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας παράλληλης τράπεζας με κεφάλαιο 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ανταγωνιστή του ΔΝΤ. Επιπλέον, η ουκρανική κρίση έχει ενισχύσει σημαντικά τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των μελών της ομάδας, καθιστώντας τα πιο εξαρτημένα το ένα από το άλλο. Πολλές επιχειρήσεις και ιδρύματα αποσύρθηκαν από τις αγορές των χωρών BRICS και τέθηκαν περιορισμοί στις εξαγωγές σε ορισμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και την Κίνα.

Εργαστείτε για μια δίκαιη παγκόσμια τάξη

Η επέκταση των BRICS μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία δίκαιων σχέσεων που βασίζονται στα συμφέροντα πολλών χωρών και όχι στη διαφωνία μεταξύ των χωρών σε κάθε πόλο. Όλα αυτά απαιτούν ενδελεχή κατανόηση των παγκόσμιων γεγονότων και αποτελεσμάτων.

Το υπάρχον οικονομικό σύστημα και τα συστατικά του, που ιδρύθηκαν πριν από 80 χρόνια, δεν είναι πλέον εφικτά λόγω των τεράστιων αλλαγών στην οικονομική και γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων, την εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων και την πτώση άλλων. Αυτή η αλήθεια θα πρέπει να γίνει σωστά κατανοητή εάν ο κόσμος χρειάζεται να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις που εμποδίζουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

* Ο Mohammed Al Asoomi είναι οικονομολόγος και ειδικός στις οικονομικές υποθέσεις του Κόλπου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail