Το δίλημμα της συμπερίληψης της Αργεντινής στα BRICS

Έχει διαπιστωθεί ότι οι BRICS είναι μια από τις πιο ασυνήθιστες ομάδες στην παγκόσμια πολιτική. Οι χώρες που υποδηλώνονται με το ακρωνύμιο - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική με την πρώτη ματιά δεν έχουν πολύτιμα στοιχεία που τις συνδέουν μεταξύ τους. Ωστόσο, μετά από βαθύτερο προβληματισμό, ομοιότητες, αν και όχι με την παραδοσιακή έννοια των περιφερειακών ομάδων, αρχίζουν να εμφανίζονται.

Του Δρ Aparaajita Pandey - financialexpress.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο όμιλος είχε αρχικά σχεδιαστεί ως μια ομάδα χωρών που είχαν ένα εξαιρετικά λαμπρό οικονομικό μέλλον. Ακαδημαϊκά μαθήματα σχετικά με τα BRICS και τα οικονομικά τους και την επένδυση στην ομάδα βρέθηκαν συνήθως σε πανεπιστήμια διάσημα για MBA, ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομίες είναι συχνά συνυφασμένες με την εγχώρια και την παγκόσμια πολιτική και δεν ακολουθούν πάντα μια γραμμική πορεία προς την ανάπτυξη. Καθώς οι BRICS απέκτησαν νέες διαστάσεις στην ύπαρξή τους, ονομάστηκαν ταυτόχρονα και ως φόρουμ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ωστόσο, οι BRICS δεν έχουν ακόμη ξεθωριάσει και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον προφητευμένο χαμό τους.

Ο όμιλος έχει γίνει φάρος συνεργασίας Νότου-Νότου και κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί παρά τις διαμάχες εντός των χωρών-μελών. Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ινδίας και Κίνας, η εσωτερική πολιτική της Βραζιλίας υπό τον Ζαΐρ Μπολσονάρο και τώρα η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν όλα ζητήματα που προβλεπόταν πως θα ήταν το τελευταίο καρφί στο παροιμιώδες φέρετρο για τους BRICS. η ομαδοποίηση ωστόσο, έχει επιβιώσει. Ένας μεγαλύτερος λόγος πίσω από αυτήν την επιβίωση είναι η βασική φιλοσοφία της ομαδοποίησης, η οποία είναι να παρέχει μια εναλλακτική λύση στα κυρίαρχα παγκόσμια πολιτικά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί και ωφελούν τον παγκόσμιο νότο.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα περισσότερα από τα κράτη μέλη είναι επίσης μέρος άλλων πολυμερών ομάδων μεταξύ τους. Το RIC ή Ρωσία – Ινδία – Κίνα θεωρείται συχνά ως το πρωτότυπο από το οποίο προήλθαν οι BRICS. Το RIC είναι σίγουρα μια πιο εύκολη ομάδα καθώς αποτελείται από μέλη που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά μεταξύ τους. Υπάρχει επίσης η IBSA, η οποία είναι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, καθώς και μεγαλύτεροι οργανισμοί όπως η G7 και η G20 που έχουν επίσης κράτη μέλη των BRICS.

Δεν είναι μόνο ότι οι BRICS κατόρθωσαν να επιβιώσουν, αλλά και να κάνουν βήματα στη συνεργασία Νότου-Νότου, ειδικά με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα ή το NDB που σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον άλλων εθνών για τους BRICS. Η Αργεντινή και το Ιράν έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Αργεντινή συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS ως έθνος-παρατηρητής, κατά τη διάρκεια των καθεστώτων του Mauricio Macri και επίσης στην εποχή Kirchner, η Αργεντινή έγινε μέρος των εθνών παρατηρητών BRICS. Καθώς η Αργεντινή πλησιάζει τώρα πιο κοντά στην Κίνα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της χώρας για τον όμιλο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεγαλύτερων γεωπολιτικών αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική αυτήν την στιγμή.


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Alberto Fernandez συναντήθηκε με τον Πούτιν και έτυχε θερμής υποδοχής ακριβώς πριν υπογράψει συμφωνία με το BRI. Αυτές οι συναντήσεις προηγήθηκαν της πρόσφατης σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως συνάρτηση της αυξανόμενης απόστασης μεταξύ της Αργεντινής και των ΗΠΑ ειδικά, και της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ γενικότερα. Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγο Καφιέρο επισκέφθηκε επίσης την Ινδία και έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες. Σε αυτή τη συνάντηση φάνηκε η αυξανόμενη συνάφεια μεταξύ των εθνών της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας.

Μια πιθανή ένταξη της Αργεντινής στους BRICS δεν θα ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις που πρέπει να προσέξουμε. Ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που τίθεται είναι ότι χρειαζόμαστε δύο χώρες από την ίδια περιοχή. Ενώ φαίνεται σαν μια γνήσια ανησυχία όταν το δει κανείς στο πλαίσιο της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας – οι τρεις γίγαντες από την Ασία που αποτελούν μέρος των BRICS. αυτή η ανησυχία διαλύεται. Η άλλη ανησυχία είναι Πως η Αργεντινή θα ήταν πολύ κοντά στην Κίνα λόγω του ότι θα γίνει μέρος του BRI και ως εκ τούτου θα γέρνει τα πράγματα υπέρ της Κίνας στη δυναμική των BRICS. Η εγκυρότητα αυτής της ανησυχίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ωστόσο, η Αργεντινή έχει επίσης ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Ινδία και προσβλέπει στην Ινδία και τη Ρωσία για πολιτική υποστήριξη. Η Αργεντινή και η Βραζιλία δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά έχουν επίσης εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και σημαντικό εμπόριο μεταξύ των δύο, εκτός από το ότι είναι μέλη της MERCOSUR. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι πως η Αργεντινή δεν φέρνει μαζί της το ίδιο οικονομικό δυναμικό με τα άλλα μέλη. Αλλά αν κάποιος ήταν να εξετάσει τα προηγούμενα, όταν η Νότια Αφρική έγινε μέλος της αρχικής BRIC κάνοντάς την ουσιαστικά BRICS. Επίσης, δεν προσέφερε το ίδιο οικονομικό δυναμικό με τα άλλα μέλη.

Κάποιος πρέπει να θυμάται ότι η βασική φιλοσοφία των BRICS είναι να ενδυναμώσει τη συνεργασία Νότου-Νότου και η Αργεντινή ή/και το Ιράν να γίνουν μέρος του ομίλου απλώς ενισχύει αυτό το όνειρο. Μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι γραφειοκρατικοί κρίκοι θα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας εισαγωγής, εάν συμβεί.

* Ο Δρ Aparaajita Pandey είναι ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής και έχει διδακτορικό στις Σπουδές της Λατινικής Αμερικής από το Κέντρο Καναδικών, ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail