Η Ευρώπη είναι πλέον «ανίσχυρη»: η κλιμάκωση πληθωρισμού κι ύφεσης πρόκειται να γίνει ακόμη πιο βάναυση

geralt / pixabay
Στη χθεσινή εφημερίδα, σημειώσαμε πώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών στις ΗΠΑ δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση ωχριά σε σύγκριση με τις αυξήσεις τιμών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Ενδεικτικά, η OFGEM, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αύξησε το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας στις 3.549 £ από την 1η Οκτωβρίου (από 1.971 £), προσθέτοντας μια προειδοποίηση πως οι τιμές θα μπορούσαν να γίνουν «σημαντικά χειρότερες» μέχρι το 2023.

Bas van Geffen, ανώτερο μακροστρατηγό της Rabobank μέσω zerohedge.coml / Παρουσίαση Freepen.gr

Πράγματι, μια ακόμη απότομη κίνηση στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας οδήγησε τα επιτόκια αναφοράς σε νέα υψηλά ρεκόρ. Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF για 1 μήνα εκτινάχθηκε στα 311 €/MWh, ενώ το συμβόλαιο 1 μηνός στη Γαλλία έφθασε στα εντυπωσιακά 750 €/MWh. Το γεγονός ότι κανείς δε θέλει να είναι μικρής ισχύος αυτή τη στιγμή σίγουρα δε βοηθά ούτε μειώνει τη ρευστότητα στην αγορά – κάτι που μπορεί να έχει επιδεινωθεί από την απόφαση της ICE να αυξήσει τις απαιτήσεις περιθωρίου στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου.

Αυτές οι απίστευτες αυξήσεις των τιμών προσθέτουν πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια λύση για την εκτυλισσόμενη ενεργειακή κρίση που θα πιέσει πολλά νοικοκυριά. Ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε πως θέλει να πιέσει για μια απάντηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, αλλά αυτό αφήνει πολλούς κινδύνους και ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση οποιωνδήποτε τέτοιων προτάσεων.

Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις στο ενεργειακό συγκρότημα στην Ευρώπη υποδηλώνουν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού που είχαμε προβλέψει για το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να γίνει πιο βάναυση – αλλά το ίδιο μπορεί να γίνει και η ύφεση, εάν οι εταιρείες κλείσουν την παραγωγή «οικειοθελώς » (δε θα συμφέρει οικονομικά) ή επειδή θα αναγκαστούν (ενέργεια με δελτίο).

Παρόλο που η νομισματική πολιτική είναι ανίσχυρη σε μια τέτοια κατάσταση –με την έννοια ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα λύσουν το ενεργειακό έλλειμμα– οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να συζητούν για την αξία (ή τη ζημιά) της αύξησης επιπλέον 25 bp στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τους. Οι λογαριασμοί της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου υποδηλώνουν πως η κεντρική τράπεζα δεν θα επιβραδύνει το ρυθμό της βραχυπρόθεσμα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να διαφεύγει από την κεντρική τράπεζα και κινδυνεύει να παγιωθεί στις προσδοκίες.

Οι χθεσινοί λογαριασμοί σημείωσαν πως «πολύ μεγάλος αριθμός μελών συμφώνησε ότι ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης», αν και «ορισμένα μέλη υποστήριξαν την αύξηση κατά 25bp», καθώς αυτό θα συνάδει με την προηγούμενη ανακοίνωση του Συμβουλίου. Όπως καταλήξαμε ήδη μετά τη συνάντηση, αυτό υποδηλώνει πως υπήρχε μια εγγενής επιθυμία ακόμη και μεταξύ των μετριοπαθών περιστεριών να εφαρμόσουν μια μεγαλύτερη πεζοπορία και ότι δεν ήταν αντιστάθμισμα με τα γεράκια σε αντάλλαγμα για ένα πιο ισχυρό Μέσο Προστασίας Μετάδοσης. Και παρόλο που η Πρόεδρος Λαγκάρντ χαρακτήρισε την κίνηση των 50 bp ως «προεφοδιασμό», δεν υπήρχε τίποτα στους λογαριασμούς που να υποδηλώνει ότι αυτός ο προεφοδιασμός θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, η συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό ακούστηκε αρκετά επιθετική. Συνοπτικά, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είχαν ενταθεί. Ωστόσο, ενώ η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ φαινόταν να επικεντρώνεται κυρίως σε αυξημένους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, οι λογαριασμοί δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με ορισμένους, ακόμη και μια ύφεση δε θα μείωνε απαραίτητα τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό – και θα συμφωνούσαμε στο βαθμό που οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι πλέον ο κινητήριος παράγοντας πίσω από την επιδείνωση των προοπτικών τόσο για τις τιμές όσο και για την ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ξεκάθαρα μήπως παγιωθεί ο πληθωρισμός στις προσδοκίες. Μολονότι το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις σημαντικών δευτερογενών επιπτώσεων, οι επαναλαμβανόμενες ανοδικές εκπλήξεις πληθωρισμού αυξάνουν την πιθανότητα τέτοιων επιπτώσεων. Η ΕΚΤ φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τελευταίες έρευνες και τους δείκτες πληθωριστικών προσδοκιών με βάση τις αγορές: «Η πιθανότητα οι αγορές να αποδίδουν υψηλά αποτελέσματα πληθωρισμού άνω του 4% σε ορίζοντα πενταετίας πέντε χρόνια πριν, είχε αυξηθεί σταθερά από την αρχή του έτους », και σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων βλέπει τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 2,5%.


Επιπλέον, η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι το αδύναμο επιτόκιο EUR/USD είναι επί του παρόντος ως επί το πλείστον αντίθετος άνεμος προς την Ευρωζώνη, καθώς η ακριβότερη ενέργεια αντισταθμίζει τα οφέλη από τους εξαγωγείς που γίνονται πιο ανταγωνιστικοί παγκοσμίως. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα μέλη φαίνεται να πιστεύουν πως μπορούν να στηρίξουν το νόμισμα με αυστηρότερη πολιτική. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι περίπου το ήμισυ της υποτίμησης του ευρώ από την αρχή του έτους θα μπορούσε να αποδοθεί στην απόκλιση πολιτικής μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για την ΕΚΤ να διατηρήσει -ή και να αυξήσει- τον ρυθμό των αυξήσεων που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτό είναι μάταιο. Δεδομένου του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είναι δύσκολο να δούμε πόσο μεγαλύτερες αυξήσεις της ΕΚΤ θα υποστήριζαν θεμελιωδώς το ευρώ – αν και η ΕΚΤ μπορεί να είναι σε θέση να ανακόψει την αιμορραγία του νομίσματος.

Μέρα μπροστά

Σε αυτόν το βαθμό, η κεντρική ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole σήμερα θα παρακολουθείται στενά για υποδείξεις κατεύθυνσης. Καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Fed θα κάνει έναν «περιστροφικό άξονα» πριν από το επόμενο καλοκαίρι, οι παρατηρήσεις του Πάουελ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ανεπιθύμητη γερακινή κλήση αφύπνισης. Αυτό θα ήταν επίσης μια πρόκληση για την ΕΚΤ, στο βαθμό που συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη ότι οι διαφορές στη νομισματική πολιτική -και όχι οι αδύναμες προοπτικές της Ευρωζώνης και η αποστροφή του παγκόσμιου κινδύνου- αποτελούν βασική δύναμη πίσω από την αδυναμία του ευρώ και, συνεπώς, τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail