Κίνα και Ρωσία δεν μπορούν πια να αγνοηθούν από τη Δύση

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Cole Schroeder/Released)
Στη Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα, ο σημερινός συντάκτης του 19FortyFive, ο πρώην συνάδελφός μου στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ και νυν κοσμήτορας στο Κέντρο George C. Marshall, Andrew Michta, καυτηριάζει μια «κρίση δυσπιστίας» που εμποδίζει τη Δύση να προχωρήσει σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην Ουκρανία και να την αποτρέψει στον Ειρηνικό. Η Δύση, λέει, μπορεί να υπερηφανεύεται για σημαντικά υλικά πλεονεκτήματα έναντι των κακοποιών όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αλλά έχει σπαταλήσει τα πλεονεκτήματά της αποτυγχάνοντας να λάβει στα σοβαρά την πρόκληση από τους ανταγωνιστές της.

19fortyfive.com - James Holmes / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπορείς να έχεις όλη τη λανθάνουσα στρατιωτική ισχύ στον κόσμο, αλλά να αποτύχεις επειδή δεν αποφασίζεις να τη μεταφράσεις σε εργατικές δυνάμεις που κατακλύζουν το πεδίο. Υλικά υπερτερούν αλλά παθιασμένοι ανταγωνιστές μπορούν να βγουν στην κορυφή επειδή κάνουν πλήρη χρήση πενιχρών πόρων. Αυτή μπορεί να είναι η δύσκολη θέση της Δύσης σήμερα.

Οι μηρυκασμοί του Andrew για τη δυσπιστία προκαλούν μια σειρά από σκέψεις από τους δασκάλους της διπλωματίας και της στρατηγικής. Ένα περίεργο ζευγάρι, ο Γάλλος στρατιώτης Ντέιβιντ Γκαλούλα και ο Αμερικανός πολιτικός-λόγιος Χένρι Κίσινγκερ, αναδεικνύουν τη φύση της πρόκλησης. Ο Γκαλούλα, βετεράνος του Πολέμου Γαλλίας-Αλγερίας του 1954-1962 και αυθεντία στον αντεξεγερτικό πόλεμο, παρατηρεί ότι ένα ισχύον πολιτικό καθεστώς δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση ενός «ψυχρού επαναστατικού πολέμου». Με αυτό εννοεί πως οι πολιτικοί ηγέτες, σε γενικές γραμμές, είναι απρόθυμοι να συντρίψουν κινήματα που μπορεί να αποδειχθούν νόμιμη, πιστή αντιπολίτευση. Οι συνταγματικοί περιορισμοί και το δημόσιο αίσθημα δεσμεύουν το τι μπορούν να κάνουν. Και ούτω καθεξής.

Με άλλα λόγια, ένα εξεγερτικό κίνημα εν εξελίξει απολαμβάνει την πρωτοβουλία πριν πάρει τα όπλα. Μπορεί να οργανώσει, να συγκεντρώσει ανθρώπινο δυναμικό και πόρους και να εξαφανίσει τη νομιμότητα του κατεστημένου καθεστώτος μέσω της προπαγάνδας και άλλων πολιτικών μέσων. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς μένει αδρανές εκτός και μέχρι να αποκτήσει αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο αντίπαλός του θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση με τη βία. Ο ψυχρός επαναστατικός πόλεμος του Γκαλούλα μέσα σε ένα έθνος-κράτος έχει πολλά κοινά με τη στρατηγική «γκρίζας ζώνης» της Κίνας (και, μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, της Ρωσίας), η οποία ανατρέπει την περιφερειακή ή παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ενώ αποκρούει την απροκάλυπτη χρήση της δύναμης πυρός. Δεν είναι παράξενο που οι ασιάτες γείτονες της Κίνας και οι φύλακες της διεθνούς τάξης δεν έχουν ακόμη λύσει μια αποτελεσματική αντιστρατηγική.


Δε θέλουν να προκαλέσουν αδικαιολόγητα το Πεκίνο, καθώς το ισχύον καθεστώς του Galula ασκεί ανεκτικότητα παρά μια δυνητικά θανάσιμη πρόκληση για την εξουσία του.

Ο Χένρι Κίσινγκερ κάνει περίπου το ίδιο πράγμα που κάνει και ο Γκαλούλα, παρουσιάζοντας μια από τις συνηθισμένες μεγαλειώδεις παρατηρήσεις του για τη φύση της πολιτικής. Πιστεύει ότι οι επόπτες μιας κοινωνίας υποφέρουν από τυφλό σημείο απέναντι στους επαναστάτες. Απλώς δεν μπορούν να πιστέψουν πως κάποιος θα ήθελε να σαρώσει μια πολιτική τάξη που οι επόπτες θεωρούν νόμιμη. Το ονομάζω ως αποτέλεσμα > "Ω, μιλάς σοβαρά;". Η κουλτούρα της δυσπιστίας του Μίχτα φαίνεται να μην περιορίζεται στη Δύση τον εικοστό πρώτο αιώνα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μαστίζει τους φύλακες κάθε καθιερωμένης τάξης.

Οι Σι Τζινπίνγκς και Βλαντιμίρ Πούτιν του κόσμου απολαμβάνουν την ψυχολογική δυναμική του στρατηγικού ανταγωνισμού, αλλά ο Κίσινγκερ έχει μια προειδοποίηση και για αυτούς. Εάν οι θεματοφύλακες της κατεστημένης τάξης έχουν ένα τυφλό σημείο, οι επαναστάτες έχουν ένα δικό τους: υποθέτουν ότι μπορούν να ανατρέψουν το status quo διατηρώντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Σπάνια συμβαίνει αυτό. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Σι προσπαθεί να εξαλείψει μια φιλελεύθερη τάξη εμπορίου που επέτρεψε στην Κίνα πλουτίσει και να αποκτήσει σε διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή. Αυτό φαίνεται διεστραμμένο και αυτοκαταστροφικό - αλλά, όπως φαίνεται, το Πεκίνο έχει υποκύψει στη δική του κουλτούρα δυσπιστίας.

Αν ο Κίσινγκερ έχει δίκιο, η δυσπιστία επιτίθεται στους επιτιθέμενους, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερες απερίσκεπτες επιθέσεις στο σύστημα, σπέρνοντας παράλληλα παράλυση στους υπερασπιστές της φιλελεύθερης τάξης. Όντας η ανθρώπινη φύση αυτή που είναι, θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τεράστιο σοκ για να αποσπάσει τους υπερασπιστές από την ψευδή τους συνείδηση.

Θα νόμιζες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε επιφέρει ένα σοκ επαρκούς τάσης, αλλά ο Μίχτα αμφιβάλλει. Αναφέρει πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βαλτική και η Πολωνία, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πρόκληση της Ρωσίας. Όπως θα έπρεπε; Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και γνωρίζουν από ζοφερή εμπειρία πώς είναι η άμεση ή έμμεση διακυβέρνηση από τη Μόσχα. Έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, με τις υπεράκτιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ —κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, οι ηπειρωτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις που δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν κολλήσει.

Η δυσπιστία επιμένει επίμονα όταν η επιθετικότητα παραμένει αρκετά στον ορίζοντα, και ως εκ τούτου αφηρημένη από την καθημερινή ζωή.

Ο Μίχτα αποδίδει την κουλτούρα της δυσπιστίας της Ευρώπης -και τις οδυνηρές επιπτώσεις της στην πολεμική αντοχή- σε «δεκαετίες παγκοσμιοποιητικού δόγματος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Δεν αναφέρει ονομαστικά τον πολιτικό επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα, αλλά παραπέμπει στη μοχθηρή μορφή σκέψης του «τέλους της ιστορίας» που σάρωσε τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Φουκουγιάμα, φυσικά, δημοσίευσε ένα άρθρο και ένα βιβλίο με επιρροή που ισοπεδώνει έναν μέτριο ισχυρισμό, πως δηλαδή όλες οι μορφές διακυβέρνησης είχαν δοκιμαστεί τώρα και ότι η εμπειρία είχε δικαιώσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως την καλύτερη. Η ιστορία είχε τελειώσει με αυτή την περιορισμένη έννοια. Αλλά η ευρύτερη κουλτούρα άδραξε την ιδέα πως οι ένοπλες διαμάχες είχαν λήξει με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Πόλεμος δε θα υπάρξει πια. Το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο ήταν το μέλλον.

Η ιστορία είχε πραγματικά τελειώσει.

Γκαουζικές, θριαμβευτικές αναμνήσεις της αποκήρυξης του Ψυχρού Πολέμου είναι τώρα μια παγιωμένη κουλτούρα—η κουλτούρα της δυσπιστίας του Μίχτα. Αν έχει δίκιο, ούτε καν μια πλήρης εισβολή σε ένα ευρωπαϊκό έθνος δεν ήταν αρκετή για να διαλύσει το «Ω, σοβαρολογείς;» αποτέλεσμα των Galula και Kissinger. Ούτε η χολή που εκτοξεύτηκε έξω από το Πεκίνο μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν, ούτε οι κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που πέφτουν βροχή στα νερά κοντά σε αυτό το πολιορκημένο νησί.

Εάν μια ξεκάθαρη εισβολή και οι απειλές μιας άλλης δεν είναι αρκετές για να ξεσηκώσουν τη Δύση, τι θα γίνει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail