Δεν κερδίζει ο στρατός της Ουκρανίας, αλλά η προπαγάνδα του

Όλοι όσοι ακολούθησαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του 2022 (κάτι που δε θα συνιστούσα) πρέπει να έχουν παρατηρήσει ένα μοτίβο μέχρι τώρα. Ξανά και ξανά, οι δυτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οι εφημερίδες σκύβουν προς τα πίσω για να εξηγήσουν τις απώλειες της Ουκρανίας στη σύγκρουση ως νίκες. Και προχωρά ακόμη περισσότερο από αυτό: προσπαθούν να πείσουν το κοινό τους πως η Ουκρανία κερδίζει πραγματικά τη σύγκρουση, παρά όλες τις αποδείξεις για το αντίθετο, παραπλανώντας έτσι το κοινό τους και εξαπατώντας τους απλούς ανθρώπους για να υποστηρίξουν τις προμήθειες όπλων. Το πρόβλημα: λειτουργεί. Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν σταματήσει να σκέφτονται μόνοι τους.

Της Maria Heemskerk - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Lysychansk είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Εβδομάδα με τη βδομάδα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για κακοσυντηρημένο εξοπλισμό και μαζικές απώλειες από τη ρωσική πλευρά, ενώ ο ουκρανικός στρατός είχε «υψηλά κίνητρα» και μάλιστα «υπεροχή». Και μετά, ξαφνικά, το μήνυμα ότι «το Λυσιτσάνσκ έχει πέσει» (σημειώστε επίσης το καδράρισμα του «έπεσε» αντί του «απελευθερώθηκε», που είναι αυτό που πραγματικά συνέβη). Συχνά φέρεται χωρίς κανένα πλαίσιο. Σαν να μην το είδε κανείς να έρχεται. Το ίδιο συνέβη με το Σεβεροντόνετσκ μια εβδομάδα πριν, το οποίο είχε επίσης δει μια ταχεία ρωσική προέλαση που αγνοήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι την απελευθέρωση της πόλης.

Αυτό που συμβαίνει τότε είναι πως βρίσκουν ψέματα και δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν αυτό που συνέβη. «Ήταν μια τακτική υποχώρηση!» "Ήταν μόνο μια μάχη, η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο!", "Η Ουκρανία είναι σε μειονεκτική θέση σε αυτό το έδαφος!", «Περιμένετε μέχρι να αρχίσουν πραγματικά τα αποτελέσματα των κυρώσεων!», "Ο ρωσικός στρατός είναι τόσο αποθαρρυμένος, η Ουκρανία θα πάρει πίσω την πόλη την επόμενη εβδομάδα!". Αυτό είναι απλώς μια επιλογή, φυσικά. Δεν θα δείτε ποτέ μια στιγμή προβληματισμού, γιατί όχι απλώς έκαναν λάθος, αλλά σκόπιμα παραπλάνησαν το κοινό.

Αν κοιτάξετε τα γεγονότα, η εικόνα είναι κρυστάλλινη: η Ρωσία απελευθερώνει τη μία πόλη μετά την άλλη και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στο Ντονμπάς. Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα, που φτιάχνεται από το ουκρανικό καθεστώς και διαδίδεται από δυτικούς δημοσιογράφους. Προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι το ουκρανικό καθεστώς χάνει τη σύγκρουση, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει τη λαϊκή υποστήριξη για προμήθειες όπλων. Η τρέχουσα αφήγηση είναι πως η Ουκρανία κερδίζει, αλλά χρειάζεται πραγματικά πρόσθετα όπλα για την «επόμενη φάση του πολέμου», επειδή τελειώνει από όπλα και πυρομαχικά (αστεία αστεία, η Ουκρανία «κερδίζει» εδώ και μήνες – εμείς απλώς δεν το βλέπουμε). Επιπλέον, με μια ευρύτερη έννοια, αντιγράφοντας όλη την προπαγάνδα της Ουκρανίας, τα μέσα ενημέρωσης ενισχύουν τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία γενικά.

Και λειτουργεί. Ένα ταξίδι στη μέση ευρωπαϊκή πόλη σας λέει αρκετά: Ουκρανικές σημαίες παντού. Εάν δε φέρετε τη σημαία, είστε σχεδόν παρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: οι μικρές ουκρανικές σημαίες στις φωτογραφίες προφίλ είναι αχαλίνωτες, όπως και οι ρητές λέξεις υποστήριξης για την Ουκρανία. Πολλοί απλοί άνθρωποι οργανώνουν ακόμη και εράνους για την Ουκρανία ή υποστηρίζουν ενεργά τη χώρα με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πραγματικά τίποτα για την Ουκρανία; Όχι. Αλλά καταναλώνουν δυτικά μέσα ενημέρωσης και, φαίνεται, πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν.

Γι' αυτό οι εναλλακτικές πηγές ειδήσεων είναι τόσο σημαντικές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε γνώση γραφήςστα μέσα ενημέρωσης από τον μέσο πολίτη, πολλά είναι πλέον ξεκάθαρα, επομένως πρέπει να του παρουσιάσουμε διαφορετικές οπτικές. Ευτυχώς, όλο και περισσότερα εναλλακτικά μέσα είναι διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου: πολυάριθμες εκπομπές στο YouTube έχουν σταθερά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπως και οι ανερχόμενοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι. Ας βεβαιωθούμε τώρα πως οι απλοί άνθρωποι βρίσκουν το δρόμο τους προς αυτές τις πηγές. Για το σκοπό αυτό, όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε άρθρα και βίντεο που θεωρήσαμε πολύτιμα με το δίκτυό μας. Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται απλώς μια μικρή ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας τους βοηθήσουμε σε αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προπαγάνδας της Ουκρανίας στη Δύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail