Η εξέγερση των Ιταλών στρατηγών: «Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας, ας σταματήσουμε να ακολουθούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες!»

Reseau International, 5-5-22

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ο στρατηγός Leonardo Tricarico (που απεικονίζεται παραπάνω), πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και νυν Πρόεδρος του Ιδρύματος ICSA, δήλωσε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία:

«Ουδετερότητα; Συμφωνώ απολύτως με αυτό. Και πιστεύω ότι πριν πραγματοποιήσουμε τις απειλές επέκτασης της σύγκρουσης στο ΝΑΤΟ και από τις δύο πλευρές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση θα τελειώσει. Και από αυτή την άποψη, δε βλέπω κανέναν που να το αναλαμβάνει, αντίθετα, βλέπω μια ολόκληρη σειρά εμπρηστών που κάνουν ακριβώς το αντίθετο».

Πρόσθεσε:

«Πρώτα απ' όλα, η χώρα μας πρέπει να κάνει τα πάντα, και δε βλέπω να το κάνει, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση. Όταν λέω «κάντε τα πάντα», εννοώ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε μια κοινή θέση έναντι των εμπόλεμων χωρών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, να σταματήσουμε τους ελιγμούς τους, να προωθήσουμε την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και με κίνδυνο να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε συμφωνία με τον Alessandro Orsini, Διευθυντή του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Luiss:

«Και αν ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του Ατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με το οποίο ενεργοποιείται η αλληλεγγύη του Ατλαντικού, τότε θα είναι δυνατό να συζητηθεί η διατήρηση των ιδρυτικών εννοιών του ΝΑΤΟ, οι οποίες προβλέπουν όλους τους εθελοντές, και εκείνη τη στιγμή η Ιταλία θα είναι σε θέση να πει εάν θέλει να τοποθετηθεί για να υποστηρίξει ή να παραμείνει στο παράθυρο» – κατέληξε ο Τρικάρικο – και θα είναι σε θέση να το πράξει μετά από ευρεία συζήτηση σε επίπεδο κοινής και θεσμικής γνώμης. Δεν είναι μια απλή απόφαση που παίρνεις ενστικτωδώς.

«Είναι μια σύγκρουση από την οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο Μάρκο Μπερτολίνι, απόστρατος Υποστράτηγος του Ιταλικού Στρατού και τώρα επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Fratelli d' Italia:

« Ο πόλεμος ξεκίνησε με την επέμβαση της Ρωσίας, η οποία δεν αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία, η οποία επίσης δεν αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ: πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ δυο Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ και δεν έχουν καμία σχέση με την Ιταλία. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για την ουδετερότητα ή οτιδήποτε άλλο».

Ο Ορσίνι είχε δηλώσει ότι η Ιταλία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη εάν η Ρωσία επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ:

«Εάν πρόκειται για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Άρθρο 5, το οποίο προβλέπει παρέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας», απάντησε ο Μπερτολίνι.

«{Ωστόσο", πρόσθεσε ο Υποστράτηγος iR, «μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει πλήξει χώρα του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, και ακόμα και η αναφορά μιας τέτοιας πιθανότητας δηλητηριάζει μόνο το μυαλό και μειώνει τις δυνατότητες συμφιλίωσης, τις οποίες θεωρώ απαραίτητες. Επαναλαμβάνω: «απαραίτητες».

Όσο για το αν ο πόλεμος που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες είναι ένας δίκαιος ή άδικος πόλεμος, η συλλογιστική του Μπερτολίνι είναι αδιαμφισβήτητη:

«Στους Καθολικούς κύκλους, υπήρχε πάντα μια συζήτηση για το αν ένας πόλεμος είναι δίκαιος ή όχι. Πολλοί θεολόγοι το συζήτησαν, ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Άγιος Θωμάς Ακινάτος, και είπαν ποια ήταν τα κριτήρια για έναν δίκαιο ή άδικο πόλεμο. – θυμάμαι τον υποστράτηγο που διοικούσε τις ειδικές δυνάμεις. – Νομίζω ότι για να θεωρηθεί δίκαιος ένας πόλεμος, πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι ο «δικός μας» πόλεμος. Και αυτός δεν είναι».

πηγή: Αντισέρ Μιτελεούπα
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail