Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι το 1999 η Δύση δε μίλησε για την ακεραιότητα της Σερβίας

ΑΡ Ρhoto / Δημήτρης Μεσσίνης
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι οι δυτικοί εκπρόσωποι, που τώρα μιλούν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999 δε μίλησαν παρόμοια για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, προτρέποντας να σεβαστούν τη θέση του Βελιγραδίου για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Βούτσιτς πραγματοποιούσε επίσκεψη εργασίας αυτές τις μέρες στη Γερμανία, όπου την Τετάρτη συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το πρωί της Πέμπτης με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνα Λάμπρεχτ πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου είχε αρχικά συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας Nebojsa Stefanovic και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους που επέστρεψε από το Βερολίνο.

"Όταν μιλάτε για εδαφική ακεραιότητα...θα σας ζητούσα να μπείτε στη θέση μας. Γιατί τόσο ηδονικά, όπως μιλούν για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την ακεραιότητα της Ουκρανίας, την ακεραιότητα άλλων χωρών, δεν το έκαναν το 1999 για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Τότε δεν ενδιέφερε κανέναν, παραβιάστηκε με τον πιο αγενή τρόπο, έτσι ώστε να παραχωρηθεί ένα έδαφος από μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους της DW σε ερώτηση για ρωσικές κυρώσεις μετά από συνάντηση με τον Λάμπρεχτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όποιος έχει τώρα μια μπουκιά εδαφική ακεραιότητα σήμερα μας κάνει διαλέξεις» για το πώς πρέπει να ξεχάσουμε την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σας ρωτάω λοιπόν, ξέρω τι είναι η πολιτική δύναμη, ξέρω πόσο μικροί είμαστε, ξέρω πολύ καλά τι έχουμε περάσει, οπότε θέλω να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα. Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιο δρόμο βρισκόμαστε. Σας ρωτώ - λίγο σεβασμό για αυτή τη χώρα, όπου 82 παιδιά σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του 1999, τα παιδιά μας είναι σημαντικά για εμάς. Επομένως, έχουμε κάποια προσοχή σε σχέση με τις κυρώσεις, ήμασταν υπό αυτές», είπε ο Σέρβος ηγέτης.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail