Γιατί ο λαός χρειάζεται την πατρίδα

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Ο Σταύρος Καλλέργης οργανωτής του πρώτου εορτασμού της πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893, το 1912 ως πληρεξούσιος Μυλοποτάμου απευθύνει έκκληση σε διεθνείς σοσιαλιστικούς κύκλους για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στην έκκληση αναφέρεται, ανάμεσα στα αλλά, ότι η κοινωνική σωτηρία της Κρήτης είναι η ένωσή της με την Ελλάδα. Κοινωνική δικαιοσύνη και πατριωτισμός πηγαίναν πάντα μαζί. Ο λαός δεν είναι μόνο ότι έχει πατρίδα δηλαδή οικόπεδο, ιστορία, ήθη κι έθιμα.

Ο λαός χρειάζεται την πατρίδα γιατί δεν του περισσεύουν τα σπίτια για να μπορεί να διαλέγει και να αλλάζει. Επειδή έχει ανάγκη από ρίζες για να πετάξει αλλά και να ξαναγυρνάει όποτε το χρειάζεται.

Δεν υπάρχει πατριωτισμός χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη γιατί οι χώρες δεν είναι ντουβάρια αλλά οι άνθρωποι που τα χτίζουν. Δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς πατριωτισμό γιατί οι άνθρωποι δεν είναι άμορφες μάζες.

Μελίνα Κονταξή, Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail