Οι πιστωτές της Ουκρανίας θέλουν πίσω τα χρήματά τους - WSJ

pixabay / danzig_hamburg
Freepen.gr - Μια ομάδα ξένων ομολογιούχων έχει λάβει μέτρα για να αναγκάσει την Ουκρανία να αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της ήδη από το επόμενο έτος, ανέφερε την Κυριακή η Wall Street Journal. Αν το πετύχουν, το Κίεβο θα μπορούσε να αιμορραγεί 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μόνο για πληρωμές τόκων.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται οι επενδυτικοί κολοσσοί Blackrock και Pimco, χορήγησε στο Κίεβο διετή άδεια για το χρέος το 2022, ποντάροντας στο ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Καθώς δεν διαφαίνεται τέλος των μαχών, οι δανειστές έχουν τώρα προσλάβει δικηγόρους της Weil Gotshal & Manges και τραπεζίτες της PJT Partners για να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους και να συνάψουν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα συνεχίσει να καταβάλλει πληρωμές τόκων το επόμενο έτος με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους της, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στη Wall Street Journal.

Ο όμιλος κατέχει περίπου το ένα πέμπτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμή ευρωομόλογα της Ουκρανίας, ανέφερε η εφημερίδα. Ενώ το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα του συνολικού εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας ύψους 161,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εξυπηρέτηση των τόκων αυτών των ομολόγων θα κόστιζε στη χώρα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσαν οι ομολογιούχοι.

Εάν οι ομολογιούχοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Κίεβο μέχρι τον Αύγουστο, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Αυτό θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα περιόριζε την ικανότητά της να δανείζεται ακόμη περισσότερα χρήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα πάρουν το μέρος της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους ομολογιούχους. Ωστόσο, μια ομάδα αυτών των χωρών έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία μια ελάφρυνση χρέους για δάνεια αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027 και φέρεται να ανησυχεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους ομολογιούχους θα έβλεπε τους ιδιώτες δανειστές να αποπληρώνονται πριν από αυτούς. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ορισμένοι ομολογιούχοι έχουν προτείνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν τα χρέη της Ουκρανίας. Ενώ περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα έχουν δεσμευτεί σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από το 2022, οι ΗΠΑ ψήφισαν νομοθεσία που επιτρέπει την κατάσχεσή τους μόλις τον περασμένο μήνα, ενώ δεν υπάρχει παρόμοιος νομικός μηχανισμός στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail