Χάνοντας τον πόλεμο, έλα καλοκαίρι!

Το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, διαβρωμένο από τις ανελέητες επιθέσεις, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις βαριές απώλειες. Ο πρώιμος πολεμικός ενθουσιασμός, με τους νέους άνδρες να κατατάσσονται με προθυμία, έχει ξεθωριάσει. Τώρα, όσοι έχουν δικαίωμα στράτευσης είναι πιο πιθανό να εντοπίζονται σε νυχτερινά κέντρα ή να εγκαταλείπουν τη χώρα για να αποφύγουν τη θητεία..

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατες αναφορές από την Ουκρανία δίνουν μια άσχημη εικόνα. Συνομιλίες με ηγέτες, στρατιωτικούς αξιωματούχους και πολίτες δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς την καταστροφή. Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy προβάλλει δημόσια ανθεκτικότητα, αλλά ιδιωτικά, οι στρατιωτικοί ηγέτες προετοιμάζονται για αναπόφευκτες απώλειες αυτό το καλοκαίρι.

Καθώς η σύγκρουση επεκτείνεται στον τρίτο χρόνο της, το χάσμα μεταξύ των τολμηρών δηλώσεων των δυτικών χωρών και της πραγματικής υποστήριξής τους είναι κραυγαλέο, αφήνοντας τις ουκρανικές δυνάμεις και τους αξιωματούχους κουρασμένους και απογοητευμένους.

Ο Zelenskyy προειδοποιεί για πιθανή ήττα χωρίς πιο ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της στρατηγικής του Πούτιν να φθείρει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα της Δύσης. Επί του παρόντος, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βλήματα πυροβολικού για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προόδους και να αποτρέψει τον Πούτιν από το να καθυστερήσει επ' αόριστον τις φιλοδοξίες του Κιέβου για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Με το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο στόχαστρο, η ανάγκη για στρατιωτική υποστήριξη εντείνεται. Η Ουκρανία ζητά τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να θωρακίσει τις δυνάμεις και τους πολίτες της από τις ανελέητες πυραυλικές επιθέσεις. Η συμβολική αξία της πόλης ως αρχικής πρωτεύουσας της Ουκρανίας την καθιστά σημαντικό στόχο, όπως τόνισε ο Zelenskyy σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Axel Springer.

Καθώς το ανατολικό μέτωπο ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού, οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για περαιτέρω απώλειες, με τον αρχιστράτηγο Oleksandr Syrskyi να σημειώνει απότομη επιδείνωση των συνθηκών. Εν τω μεταξύ, μια επιθετική ρωσική εκστρατεία στοχεύει να παραλύσει τις υποδομές της Ουκρανίας, επιδεινώνοντας την ευπάθεια του μετώπου.

Σε πρόσφατες καρδιακές συζητήσεις με το POLITICO, τα πολιτικά μεγαθήρια της Ουκρανίας άφησαν να διαρρεύσει ότι η εθνική διάθεση είναι πιο πεσμένη και από ξεφουσκωμένο μπαλόνι. Παρά την προσπάθειά τους να κρατήσουν το κέφι ψηλά, η απογοήτευσή τους για τη Δύση ήταν ξεκάθαρη σε κάθε συζήτηση. Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας, Kuleba, δεν μάσησε τα λόγια του. "Δώστε μας τους καταραμένους Patriots", είπε.

Ο Κουλέμπα έκανε ένα νεύμα ευγνωμοσύνης προς τη Δύση για τη βοήθεια τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τον ενοχλεί ένα δυσάρεστο αδιέξοδο: τα κρίσιμα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία είτε αναβάλλονται είτε έρχονται πολύ αργά, γεγονός που οδηγεί τους δυτικούς συμμάχους να κουνάνε το δάχτυλο για τα πισωγυρίσματα της Ουκρανίας, κάνοντάς τους διστακτικούς να στείλουν περισσότερη βοήθεια.

Η έκκληση για στρατεύματα είναι απελπιστική - η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί μισό εκατομμύριο επιπλέον, υποστηρίζει ο πρώην διοικητής Zaluzhny. Ωστόσο, ο Zelenskyy και το κοινοβούλιο είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια μαζική νέα επιστράτευση.

Οπότε εδώ είναι το κολλώδες σημείο: η Δύση δεν έχει παραδώσει τα αγαθά, γεγονός που με τη σειρά του αποδυναμώνει το mojo της Ουκρανίας για να συνεχίσει τον αγώνα. Εν μέσω μιας υπαρξιακής κρίσης με τον Πούτιν να θέλει να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη (όχι δικά μου λόγια, λόγια του politico), αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει αρκετή όρεξη του κοινού για ένα νέο προσχέδιο.

Οι νεαροί Ουκρανοί έχουν πάει την τέχνη της αποφυγής της στράτευσης σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, επιλέγοντας τα χιπστερικά μπαρ και τους techno ρυθμούς αντί για τις στρατιωτικές μπότες και τους στρατώνες.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η ζωή στο Κίεβο και σε άλλα μέρη δυτικά της σύγκρουσης φαίνεται να κυλάει σχεδόν ατάραχη. Οι κάτοικοι είναι πιο πρόθυμοι να συνεχίσουν τις προπολεμικές τους συνήθειες.

Η Δύση, εν τω μεταξύ, έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις κυρώσεις και στην ελπίδα της εσωτερικής διαφωνίας στη Ρωσία για να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Υπήρχαν ελπίδες ότι ο απολογισμός των θυμάτων ή ακόμη και ένα πραξικόπημα στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να κλονίσει τη θέση του Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, το αρχικό κύμα πατριωτικής ενέργειας στην Ουκρανία έχει εξανεμιστεί. Τα κέντρα επιστράτευσης που κάποτε κατακλύζονταν από πρόθυμους εθελοντές βλέπουν τώρα ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό: περίπου 650.000 άνδρες σε στρατιωτική ηλικία έχουν εξαφανιστεί πέρα από τα σύνορα, εγκαταλείποντας την πιθανή στράτευση.

Πίσω στο αρχηγείο του Zelenskyy στην οδό Bankova, παρά την εξωτερική θετικότητα, υπάρχει μια αισθητή ανάγκη για δυτική βοήθεια. Το πακέτο στήριξης των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν κρέμεται από μια κλωστή, και το χρειάζεται επειγόντως τώρα. Αν αυτή η βοήθεια δεν έρθει; Ο Zelenskyy περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα: χωρίς αυτήν, οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν θα μπορούσαν να αφήσουν πόλεις σε ερείπια και αμέτρητες ζωές να χαθούν. "Θα καταστρέψει εντελώς τα πάντα. Τα πάντα", προειδοποίησε ο Zelenskyy.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail