Το εμπορικό εμπάργκο του Ερντογάν στο Ισραήλ είναι εντελώς ιδιοτελές

Η αναστολή 54 κατηγοριών εξαγωγών της Τουρκίας προς το Ισραήλ δεν απορρέει από την ηθική αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους, αλλά αντίθετα διαμορφώνεται από την αιμορραγία της οικονομίας, την πρόσφατη εκλογική ήττα του Ερντογάν και την επιθυμία του να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με την Ουάσιγκτον.

Το βράδυ της 8ης Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε μιας σημαντικής συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο στο Μπαστέπε της Άγκυρας. Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής του, Cevdet Yilmaz, ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ο υπουργός Εμπορίου Omar Polat και άλλες αξιόλογες προσωπικότητες.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ομάδα των πολιτικών βαρέων βαρών είχε συγκεντρωθεί για να συζητήσει την άρνηση του Ισραήλ σε μια τουρκική πρόταση να μεταφερθεί από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σε απάντηση, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, ο Πολάτ ανακοίνωσε οδηγία για τη διακοπή των εξαγωγών 54 τύπων προϊόντων προς το Ισραήλ, με άμεση ισχύ.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι η απαγόρευση έχει ως στόχο να αναγκάσει το Ισραήλ να τηρήσει τις "διεθνείς νομικές του υποχρεώσεις" και θα παραμείνει σε ισχύ "έως ότου το Τελ Αβίβ συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την είσοδο βοήθειας".

Το τουρκικό "εμπάργκο" καλύπτει μια σειρά από είδη, όπως στρατιωτικά καύσιμα αεροσκαφών, τσιμέντο, διάφορα χημικά και λιπάσματα, λάδια κινητήρων, προϊόντα χάλυβα, είδη αλουμινίου, όπως συρματοπλέγματα και καλώδια ινών, χρώματα, χαλύβδινα δοχεία, θείο, μπετονιέρες, γερανούς, γυαλί και άλλα μεταλλικά είδη.

Έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας;

Νωρίτερα φέτος, στις 4 Ιανουαρίου, μετά από εκτεταμένες εγχώριες επικρίσεις σχετικά με τη συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Τελ Αβίβ εν μέσω των επιθετικών ενεργειών του στη Γάζα, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν λεπτομερώς αυξημένες εξαγωγικές πωλήσεις προς το Ισραήλ. Αντ' αυτού, το υπουργείο επέμεινε ότι τα τουρκικά αγαθά αποστέλλονται στους παλαιστινιακούς πληθυσμούς στα κατεχόμενα εδάφη - και όχι στην ισραηλινή αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα αγαθά που προορίζονται για τις παλαιστινιακές περιοχές συνεχίζουν να υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω των ισραηλινών τελωνειακών αρχών με την ετικέτα του Ισραήλ.

Όμως η εσωτερική οργή κατά του Ερντογάν συνέχισε να αυξάνεται, με αποκορύφωμα τις σημαντικές απώλειες του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Μετά από εκτεταμένες αναφορές για κρατική βία κατά διαδηλωτών που ζητούσαν να σταματήσει το εμπόριο με το Τελ Αβίβ, η Άγκυρα επέλεξε τελικά να σταματήσει τις εξαγωγές των 54 κατηγοριών προϊόντων προς το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση του Ερντογάν ότι τα τουρκικά προϊόντα προορίζονταν για τους Παλαιστίνιους, θέτοντας σε αμφιβολία τους αρχικούς αυτούς ισχυρισμούς και αναδεικνύοντας τις επί μακρόν προβληματικές ασυνέπειες της πολιτικής του.

Στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του πολέμου στη Γάζα, οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν σε  1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομικών υλικών, να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος.

Με ένα μόνο λειτουργικό εργοστάσιο τσιμέντου, ο κατασκευαστικός τομέας του Ισραήλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές: Περίπου το 70 τοις εκατό των σιδηρών οικοδομικών υλικών του και το ένα τρίτο των αναγκών του σε τσιμέντο προέρχονται από τη γειτονική Τουρκία. Οι τουρκικές εισαγωγές αποτελούν περίπου το 11% της αγοράς του Ισραήλ για τα πλαστικά και τα προϊόντα από καουτσούκ και περίπου το 10% για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Η διακοπή των εισαγωγών τσιμέντου από την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας θα επιδεινώσει τις πιέσεις στον ήδη επιβαρυμένο κατασκευαστικό τομέα του Ισραήλ, ο οποίος εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την παλαιστινιακή εργασία και, ως εκ τούτου, επηρεάστηκε σοβαρά από τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, αυτοί οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί θα οδηγήσουν επίσης πιθανότατα σε αύξηση των τιμών των κατοικιών στο κράτος κατοχής.

Λόγοι για την "αλλαγή"

Τρεις πρωταρχικοί παράγοντες φαίνεται να επηρέασαν την απόφαση του Ερντογάν να σταματήσει ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Τουρκίας προς το Ισραήλ:

Πρώτον, η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τα περιφερειακά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανακούφιση της βαθύτερης οικονομικής κρίσης της Τουρκίας - που χαρακτηρίζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 68,5% (τον Μάρτιο), την απότομη αύξηση των επιτοκίων και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Η επανένταξη της Άγκυρας στο στρατόπεδο των ΗΠΑ είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών Mehmet Şimşek μιας δανειακής συμφωνίας ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξασφαλίζεται σε δόσεις σε διάστημα τριών ετών.

Στο πλαίσιο αυτής της αμερικανοτουρκικής προσέγγισης και του αμοιβαίου φόβου τους για στρατιωτική κλιμάκωση στη Δυτική Ασία, η οποία απορρέει από τη βίαιη, εξάμηνη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η απαγόρευση των εξαγωγών της Τουρκίας είναι επίσης πιθανότατα μια υπολογισμένη τακτική πίεσης - που χορηγείται μέσω ενός συμμάχου των ΗΠΑ - από την στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό των υπερβολών του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεύτερον, η αυξανόμενη αντίληψη ότι η εκστρατεία του Τελ Αβίβ στη Γάζα είναι αποτυχημένη, αντιδημοφιλής και ανίκανη να επιτύχει τους στόχους της έχει επίσης επηρεάσει τη στροφή του Ερντογάν στο εμπόριο με το Ισραήλ.

Ως άριστος πολιτικός καιροσκόπος, ο Ερντογάν ευθυγραμμίζεται εκ νέου με το στρατόπεδο που πιστεύει ότι θα αναδειχθεί νικητής και επανατοποθετεί την Τουρκία ώστε να μνημονεύεται θετικά στην ιστορική αφήγηση.

Τέλος, οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις που απορρέουν από τις αποτυχίες του στις δημοτικές εκλογές έχουν επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του Ερντογάν. Η εμπορική έκρηξη με το Ισραήλ είναι ένα ιδιαίτερα φορτισμένο εσωτερικό ζήτημα που αναμφισβήτητα επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν υπέστη σημαντικές απώλειες.

Σε απάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος αναπροσάρμοσε τις πολιτικές του για να ανακτήσει την εύνοιά του, ιδίως μεταξύ των θρησκευόμενων ψηφοφόρων που αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής δέσμευσης με το Ισραήλ. Αυτή η στρατηγική στροφή είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να εδραιώσει την υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας ευθυγραμμίζοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τα συναισθήματα των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της.

Η απώλεια των εκλογών ανησυχεί τον Ερντογάν

Στις 31 Μαρτίου διεξήχθησαν οι τουρκικές τοπικές εκλογές στις 81 επαρχίες και τους 972 δήμους της, με 1.053 υποψηφίους από 34 κόμματα και τη συμμετοχή 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων - μια πτώση σχεδόν 7% σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία.

Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 2004, με τη μεγαλύτερη αποχήνα παρατηρείται μεταξύ των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Η κύρια αντιπολίτευση του κόμματός του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξασφάλισε το 37,7% των ψήφων, επίδοση που είχε να σημειωθεί από τις εκλογές του 1997. Το ΑΚΡ ήρθε δεύτερο με 35,5%, ακολουθούμενο από το Κόμμα Ευημερίας με 6,19% των συνολικών ψήφων.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην ήττα του ΑΚΡ, κυρίως οι οδυνηρές οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας και η αποδεδειγμένη αδυναμία του Ερντογάν να περιορίσει την κρίση. Επιπλέον, οι μη ικανοποιητικές θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα -ιδιαίτερα το σκάνδαλο με το εμπόριο με το Ισραήλ- ώθησαν ορισμένους από τους ψηφοφόρους του να μετατοπίσουν την υποστήριξή τους προς το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας.

Η άνοδος του Κόμματος Ευημερίας ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ερντογάν και την ομάδα του, καθώς η υποστήριξή τους, σε συνδυασμό με εκείνη του ΑΚΡ, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα τελευταία χρόνια, το ΑΚΡ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ισλαμικές του ρίζες, προτιμώντας πιο εθνικιστικές και κάπως κοσμικές πολιτικές, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της παραδοσιακής του βάσης υποστήριξης.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αποτελούν καμπή στην τουρκική πολιτική, όχι μόνο επειδή αποκαλύπτουν την εκτεταμένη δυσαρέσκεια του κοινού, αλλά και επειδή ενδεχομένως αναγκάζουν τον Ερντογάν να προχωρήσει περαιτέρω σε μια δυτική στρατηγική αναπροσαρμογή για να σώσει την οικονομική του κληρονομιά.

Η απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει εμπάργκο σε 54 κατηγορίες εξαγωγών προς το Ισραήλ, αν και φαινομενικά είναι μια κίνηση για να προσελκύσει την ισλαμιστική βάση του Ερντογάν και να ασκήσει πίεση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, αποκαλύπτει μια πιο πραγματιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής και όχι την στάση αρχών που επιθυμεί να μεταδώσει στους Τούρκους και τους μουσουλμάνους.

Ενώ η απαγόρευση του εμπορίου θα επηρεάσει τον κατασκευαστικό τομέα του Ισραήλ και θα αυξήσει το κόστος των ακινήτων, αποτελεί περισσότερο επέκταση των στρατηγικών των ΗΠΑ για την επιρροή των ισραηλινών πολιτικών παρά υποστήριξη των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Εάν η κυβέρνηση του Ερντογάν ήταν, πράγματι, δεσμευμένη σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πιο άμεσα μέτρα, όπως η διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου από την Ασία προς το Ισραήλ μέσω της Τουρκίας - που αποτελεί το επιβλητικό 62% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου του Ισραήλ - θα ήταν πιο ενδεικτικά της πραγματικής υποστήριξης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail