Μετατρέπεται η Ουκρανία σε Ιδιωτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης;

Στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου στον κόσμο, μαζί με την JPMorgan, είχε ανακοινώσει μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης της. Οι εν λόγω χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί πρωτοστατούν στην ίδρυση της Τράπεζας Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, ενός εγχειρήματος που έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης στην Ουκρανία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τις συγκρούσεις.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δηλωμένη αποστολή της Τράπεζας Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας είναι σαφής: να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους. Αλλά αυτή είναι η δηλωμένη αποστολή.

Η συμμετοχή μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η BlackRock, η JPMorgan, η Citi, η Sanofi και η Philips, μεταξύ 400 άλλων, σηματοδοτεί μια ευρεία δέσμευση για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται!

Αυτή η συλλογική προσπάθεια βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχει μια "τεράστια ευκαιρία" για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως σημείωσε ο Stefan Weiler της JPMorgan. Μια κλασική περίπτωση κινήτρων με γνώμονα το κέρδος, συσκευασμένων σε αλτρουισμό.

Κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή παίζει η συνεργασία του Big Money με το καθεστώς του Κιέβου. Η συνεργασία μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, εγείρει ένα και μόνο σημαντικό ερώτημα: Θα μετατραπεί η Ουκρανία στην πρώτη Εταιρική Χώρα του κόσμου;

Το War is Good for Business αποτυπώνει την ουσία αυτής της πρωτοβουλίας: η καταστροφή που προκαλεί η σύγκρουση είναι μια ευκαιρία για σημαντικά οικονομικά κέρδη από τους ιδιώτες επενδυτές. Ο ρόλος του ιδιωτικού κεφαλαίου στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση θα ασκήσει σημαντική επιρροή στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο της μεταπολεμικής Ουκρανίας.

Η δέσμευση μεταξύ της BlackRock, μιας από τις σημαντικότερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, και της Ουκρανίας σηματοδοτεί την εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ του μεγάλου χρήματος και της ουκρανικής κυβέρνησης, μια συνεργασία που εξελίσσεται σταθερά από τα τέλη του 2022. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε όταν η Ουκρανία αναζήτησε την τεχνογνωσία του συμβουλευτικού βραχίονα της BlackRock, της McKinsey, για να διερευνήσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων κεφαλαίου.

Μέχρι το Φεβρουάριο, η JPMorgan είχε επίσης ενταχθεί σε αυτή την αυξανόμενη συμμαχία, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέκταση της Ukraine, Inc. Η συμμετοχή αυτών των χρηματοπιστωτικών κολοσσών αναγνωρίστηκε δημοσίως από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος, σε μια σαφή απόδειξη της σοβαρότητας αυτής της εταιρικής σχέσης, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τους δύο χρηματοπιστωτικούς ομίλους μαζί με συμβούλους της McKinsey.

Η επισημοποίηση αυτής της σχέσης εδραιώθηκε περαιτέρω με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της BlackRock και του Υπουργείου Οικονομίας της Ουκρανίας το Νοέμβριο του 2023.

Σε μια καθοριστική συνάντηση στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink συμφώνησαν σε μια επενδυτική στρατηγική που θα καθοδηγούσε τις επερχόμενες προσπάθειες.

Ο σύνδεσμος της διεθνούς διπλωματίας και της υποστήριξης των προσπαθειών ανάκαμψης της Ουκρανίας βρήκε μια συμβολική και στρατηγική πλατφόρμα στο Λονδίνο, ακριβώς στο μεταίχμιο της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, γνωστός παγκοσμιοποιητής, παρέθεσε μια αξιοσημείωτη δεξίωση στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Η συγκέντρωση αυτή δεν ήταν απλώς ένα τελετουργικό γεγονός, αλλά μια συνάντηση πολιτικών υαινών και υαινών της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κ. Denys Shmyhal, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, και η πρέσβειρα της Αυτού Μεγαλειότητας στην Ουκρανία, Dame Melinda Simmons.

Η χρονική συγκυρία της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο, που φιλοξενήθηκε από το καθεστώς του Κιέβου και τη βρετανική κυβέρνηση στις 21-22 Ιουνίου 2023, φαινόταν σχεδόν προφητική, καθώς έλαβε χώρα λίγο πριν από το "αποτυχημένο πραξικόπημα" του Prigozhin to Wagner στις 23-24 Ιουνίου 2023. Πολύ μεγάλη σύμπτωση.

Η διάσκεψη του Λονδίνου λειτούργησε επίσης ως προπομπός για την αποκάλυψη του Ταμείου Ανάπτυξης της Ουκρανίας, μιας βασικής πρωτοβουλίας που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, περιμένοντας την παύση των εχθροπραξιών με τη Ρωσία για να ξεκινήσει πλήρως. Όμως οι Επενδυτές και οι διεθνείς ενδιαφερόμενοι έλαβαν μια πρόγευση των δυνατοτήτων του ταμείου να αποφέρει πολλά χρήματα.

Το οικονομικό εύρος που απαιτείται για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας αποτελεί τεράστια πρόκληση, γεγονός που υπογραμμίζεται από την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας το Μάρτιο πως θα χρειαστούν 411 δισεκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Το ποσό αυτό έχει έκτοτε αυξηθεί λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, υπογραμμίζοντας την εξελισσόμενη και δυναμική φύση των αναγκών της Ουκρανίας.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, δεν έχει καθοριστεί επίσημος στόχος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων- ωστόσο, άτομα που βρίσκονται κοντά στην πρωτοβουλία υποδεικνύουν μια φιλόδοξη στρατηγική για τη συγκέντρωση κεφαλαίων χαμηλού κόστους από ένα μείγμα κυβερνητικών φορέων, φιλάνθρωπων δωρητών, ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αρχικό κεφάλαιο για να προσελκύσει έναν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο ιδιωτικών επενδύσεων, αυξάνοντας ενδεχομένως την αρχική δαπάνη κατά πέντε έως δέκα φορές.

Η BlackRock και η JPMorgan προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Αστείο δικαίωμα. Αυτή η φιλανθρωπική χειρονομία θα τοποθετήσει αυτούς τους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες σε πλεονεκτική θέση, παρέχοντάς τους προκαταρκτικές γνώσεις σχετικά με πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες εντός του έθνους. Τόσο πολύ για τις δωρεάν υπηρεσίες!

Η σύσταση της BlackRock για την Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής χρηματοδοτικής τράπεζας με στόχο τον εντοπισμό και την ενίσχυση των επενδυτικών ευκαιριών σε κρίσιμους τομείς όπως οι υποδομές, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η γεωργία. Ο στόχος είναι να γίνουν αυτά τα εγχειρήματα ελκυστικά για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους φορείς που αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η λογική πίσω από τη συμμετοχή της JPMorgan έγκειται στην ικανή εμπειρία της στη διαχείριση του χρέους, απαραίτητη για την πλοήγηση στα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά τοπία της ανασυγκρότησης μετά από συγκρούσεις. Παρά τη γενική τάση των επενδυτών να περιμένουν την παύση των εχθροπραξιών, η προληπτική στάση της Ουκρανίας, όπως υπογράμμισε ο Weiler της JPMorgan, είναι καίριας σημασίας.

Ακολουθεί ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα της μετατροπής μιας χώρας σε εταιρεία:

- Νοέμβριος 2022: Η ιδρυτική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας της Ουκρανίας και της BlackRock, μαζί με τη συμβουλευτική υποστήριξη της McKinsey, σηματοδοτεί την έναρξη μιας δομημένης προσέγγισης για τη μετασυγκρουσιακή ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

- Δεκέμβριος 2022: Μια κομβική στιγμή στο χρονοδιάγραμμα συνέβη όταν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock Larry Fink και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

- Φεβρουάριος 2023: Η ένταξη της JPMorgan στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας υπό την ηγεσία της BlackRock πρόσθεσε μια νέα διάσταση χρηματοοικονομικής εμπειρογνωμοσύνης, ιδίως στη διαχείριση του χρέους και τη στρατηγική επενδύσεων

- 18 Ιουνίου 2023: Η Πρωτοβουλία για την Ειρήνη στην Αφρική στην Αγία Πετρούπολη περιελάμβανε δήλωση του Προέδρου Πούτιν σχετικά με τις ανεπιτυχείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Μαρτίου 2022. Η ειρήνη κάνει κακό στα χρήματα.

- 21-22 Ιουνίου 2023: Η διάσκεψη του Λονδίνου για την Τράπεζα Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, που συνδιοργανώθηκε από τη βρετανική και την ουκρανική κυβέρνηση, παρείχε μια πλατφόρμα για διεθνή διάλογο και συνεργασία

- 23-24 Ιουνίου 2023: Εκτυλίχθηκε η "εξέγερση" των Πριγκόζιν-Βάγκνερ.

Η πορεία προς την ανοικοδόμηση είναι πλήρως συνυφασμένη με τα συμφέροντα αυτών των χρηματοπιστωτικών κολοσσών, γεγονός που υποδηλώνει πως ο δρόμος προς την ανοικοδόμηση είναι στρωμένος με κίνητρα που δίνουν προτεραιότητα στα οικονομικά κέρδη έναντι της ευημερίας του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Η προοπτική να οδηγηθεί η Ουκρανία σε μια κατάσταση σημαντικού χρέους, που θα οδηγήσει σε υποταγή και κυριαρχία από εξωτερικές οικονομικές δυνάμεις, είναι η μόνη εγγύηση. Ένα τέτοιο σενάριο θα περιχαρακώσει τη χώρα σε έναν κύκλο εξάρτησης, με πιθανή κορύφωση τη μαζική φτώχεια και την κοινωνική καταστροφή υπό το πρόσχημα της ανασυγκρότησης.


Την ιδιωτικοποίηση περίπου 1.000 κρατικών περιουσιακών στοιχείων στις αρχές του 2024, περιέγραψε ο Βιτάλι Κοβάλ, πρόεδρος του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU).

Ενώ παρουσιάζεται ως ευκαιρία για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), το μεγάλο χρήμα θα είναι οι πραγματικοί ωφελημένοι αυτής της διαδικασίας.

Θα οδηγήσει στη διάβρωση του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ευνοώντας τους μεγάλους επενδυτές και βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.

Και έτσι η Ουκρανία θα μετατραπεί σε Ουκρανία, incorporated.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail