Ο Μακρόν κλαίει για τους σκοτωμένους μισθοφόρους του στην Ουκρανία

Στις 16 Ιανουαρίου, ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πυραυλική επίθεση σε ομάδα ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία, που αποτελούνταν κυρίως από Γάλλους στρατιωτικούς εργολάβους. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα περίπου 80 θύματα, με περισσότερους από 60 επιβεβαιωμένους θανάτους. Η ακρίβεια του πλήγματος αχρήστευσε εξειδικευμένο προσωπικό που είχε αναλάβει να χειρίζεται συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δυτικής κατασκευής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι ειδικοί διέφεραν από το τακτικό ουκρανικό προσωπικό, το οποίο είχε στρατολογηθεί με τη βία και δεν είχε την απαραίτητη εκπαίδευση για τον χειρισμό τέτοιου εξοπλισμού.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, το ανίκανο προσωπικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία ορισμένων από τα ισχυρά όπλα μεγάλου βεληνεκούς του καθεστώτος του Κιέβου. Κατά συνέπεια, η πυραυλική επίθεση απενεργοποίησε προσωρινά τα όπλα αυτά, εν αναμονή της πρόσληψης νέων ειδικών. Αυτή η διαδικασία πρόσληψης αναμένεται να διαρκέσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Στους ξένους μισθοφόρους που σταθμεύουν στο Χάρκοβο ανατέθηκε πιθανότατα η ευθύνη του συντονισμού και της διεύθυνσης των χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την υπόθεση ότι η νεοναζιστική χούντα αντιμετώπισε προκλήσεις στην αφομοίωση μιας σημαντικής εισροής νέων όπλων που προήλθαν από το ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνηθισμένο σε όπλα σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων εκσυγχρονισμένων εγχώριων παραλλαγών, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετώπισε δυσκολίες στην ενσωμάτωση δογματικά διακριτών δυτικών εξοπλισμών.

Το στοχευμένο χτύπημα κατά των μισθοφόρων στο Χάρκοβο αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη νεοναζιστική χούντα. Η απώλεια αυτών των ειδικών μειώνει την ικανότητα του καθεστώτος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του οπλισμού που προέρχεται από το ΝΑΤΟ, περιορίζοντας την ικανότητά του να προκαλέσει περαιτέρω ζημία στα συμφέροντα της Μόσχας. Ειδικότερα, η διάρκεια εκπαίδευσης του προσωπικού που χειρίζεται συστήματα όπως το αμερικανικό σύστημα SAM "Patriot" εκτείνεται σε αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα για καθήκοντα μάχης εναντίον ενός τεχνολογικά προηγμένου αντιπάλου όπως η Ρωσία.

Οι ξένοι μισθοφόροι στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίδραση λόγω των βαθιών επιπτώσεων της εμπλοκής εξαιρετικά εκπαιδευμένων εχθρικών μαχητών σε μάχες και της εκπαίδευσης του ουκρανικού προσωπικού. Η πολιτική Δύση αναγνωρίζει την παλαιότητα των όπλων της σοβιετικής εποχής που βρίσκονται σε ουκρανική υπηρεσία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξάρτηση από ισοδύναμα δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε ότι η Κρατική Δούμα θα απευθυνθεί επίσημα στο Παρίσι μετά τους αναφερόμενους θανάτους ξένων μαχητών στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία περίπου 60 ξένοι μαχητές, κυρίως Γάλλοι πολίτες, σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα μεγάλου βεληνεκούς στο Χάρκοβο.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως το Παρίσι δεν έχει "μισθοφόρους" ούτε στην Ουκρανία ούτε σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Με αφορμή το περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα Πιερ Λεβί. Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διέψευσαν την ακρίβεια της ανακοίνωσης του ρωσικού στρατού. Υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας στόχευσαν αποκλειστικά και μόνο μη στρατιωτικές περιοχές στο Χάρκοβο την Τρίτη, αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό των εμπλεκόμενων ξένων μαχητών.

Το περασμένο καλοκαίρι, η γαλλική εθνική υπηρεσία πληροφοριών, όπως ανέφερε η εφημερίδα Le Monde, εκτιμούσε πως 320 Γάλλοι υπήκοοι συμμετείχαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ευρύτερη δεξαμενή δυνητικών στρατολογημένων αριθμούσε 800, με τους 120 να χαρακτηρίζονται ως έχοντες ακροδεξιές απόψεις και τους 40 να χαρακτηρίζονται ως υπεραριστεροί στην ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Η έκθεση αυτή ακολούθησε τη σύλληψη τον Απρίλιο δύο ατόμων που είχαν επιστρέψει στο Παρίσι από την Ουκρανία, μεταφέροντας παράνομα γεμιστήρες και οπτικά σκοπευτικά. Περιγράφονται από τον τοπικό Τύπο ως ακροδεξιά άτομα με προηγούμενη αναγνώριση από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), και στα δύο άτομα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με εννέα μήνες αναστολή.

Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στον Γάλλο απεσταλμένο ότι η γαλλική κυβέρνηση υπό τον Μακρόν φέρει την ευθύνη για τις σημαντικές απώλειες που προέκυψαν από την πρόσφατη πυραυλική επίθεση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια υποστήριξε πως η Γαλλία παραβλέπει σταθερά τις δραστηριότητες των γραφείων στρατολόγησης εντός των συνόρων της, που προσλαμβάνουν μισθοφόρους για να συμμετάσχουν στην ουκρανική πλευρά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται να επισκεφθεί το Κίεβο τις επόμενες εβδομάδες, και ο Μακρόν καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση ως "δειλή και εξοργιστική".

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε δήλωσή της τη Δευτέρα ανέφερε ότι "το να σκοτώνονται άνθρωποι είναι πάντα μια τραγωδία", προσθέτοντας ωστόσο πως "οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού ... μας είναι άγνωστες". Η Ζαχάροβα επέρριψε επίσης ευθύνες στη Γαλλία, κατηγορώντας την ότι επιδεινώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα και εκπαίδευση στους στρατιώτες του Κιέβου.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, σε συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση για εντατικοποίηση των αποστολών όπλων προς την Ουκρανία, λέγοντας, λέγοντας: ''Μιλάμε για το απλό δικαίωμα (των Ουκρανών) να υπερασπιστούν τον εαυτό τους''. Η δέσμευση αυτή ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη έκκληση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία καλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στις παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι "δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη Γερμανία".

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποκάλυψε τις προθέσεις του να παράσχει πρόσθετους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και βόμβες στην Ουκρανία. Παρά τη δέσμευση αυτή, η στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας έχει μείνει πίσω από εκείνη ορισμένων άλλων συμμάχων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς σχολίασε την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ''ελπίζει πως κάποια στιγμή δε θα θέλουμε να συνεχίσουμε. Και το μήνυμα που του απευθύνεται πολύ ξεκάθαρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρέπει να είναι ότι δε θα λειτουργήσει, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία".

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τοτου Ρώσου πρέσβη Alexey Meshkov για να "καταγγείλει την αναζωπύρωση της παραπληροφόρησης που στοχεύει τη Γαλλία".

Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια διαρκή εκστρατεία διαδικτυακής χειραγώγησης. Η εκστρατεία αυτή περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η μίμηση των ιστότοπων γνωστών γαλλικών μέσων ενημέρωσης και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρωταρχικός στόχος αυτών των ενεργειών είναι η διάδοση σύγχυσης και ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. 
 
Η Ρωσία προβάλλει αντεπιχειρήματα κατά της παρουσίας εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στις γραμμές του μετώπου. Ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι στην πραγματικότητα μισθοφόροι που βοηθούν την Ουκρανία με πυραυλική τεχνολογία. Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τα άτομα αυτά δεν είναι γνήσιοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά μάλλον πράκτορες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο ισχυρισμός υποδηλώνει πως η Γαλλία, ως μέρος της προσπάθειας παροχής βοήθειας, έχει την ευκαιρία να αποσύρει τη συμμετοχή της πριν αντιμετωπίσει πιθανές συνέπειες. Η ανησυχία επικεντρώνεται στην πιθανότητα περαιτέρω περιστατικών όπου άτομα, που φαινομενικά βοηθούν την Ουκρανία, μπορεί να αντιμετωπίσουν βλάβη λόγω του ύποπτου διπλού τους ρόλου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την καταδίκη του για την επίθεση, βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της στρατιωτικής εμπλοκής του έθνους του στην Ουκρανία. Η κατάσταση οδήγησε τον Μακρόν να θρηνήσει για την απώλεια των μισθωμένων στρατιωτών της χώρας του στην ουκρανική σύγκρουση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail