Μια πολύ Σοβιετική Ένωση: Γιατί ο Ζελένσκι επέλεξε ένα Ρώσο στρατηγό ως νέο ηγέτη του στρατού της Ουκρανίας;

RT
Ο νέος αρχιστράτηγος του Κιέβου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία, όπου ζει ακόμη η οικογένειά του

Η αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, η οποία αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, έγινε τελικά. Ως αποτέλεσμα μιας μακράς υποβόσκουσας προσωπικής διαμάχης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι και του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι, ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Σύρσκι.

Christina Sizova - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόκειται για έναν έμπειρο στρατιωτικό διοικητή με μακρά διαδρομή, αλλά αμφιλεγόμενο παρελθόν. Ο Σύρσκι γεννήθηκε στη Ρωσία και προέρχεται από οικογένεια πατριωτών.

Ρώσων πατριωτών.

Ακόμη και οι στρατιωτικές αποφάσεις που έλαβε ο Σύρσκι κατά τη διάρκεια της καριέρας του εγείρουν πολλές αμφιβολίες για το αν ο διοικητής - ο οποίος έχει κερδίσει τα παρατσούκλια "χασάπης" και "στρατηγός-200" (200 είναι ο στρατιωτικός κωδικός για τα πτώματα των στρατιωτών) είναι πραγματικά ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο Σύρσκι αποτελεί μια βολική επιλογή για τον Ζελένσκι, καθώς δεν είναι πολιτικός αντίπαλος του Ουκρανού προέδρου.

Ένας καταγόμενος από τη Ρωσία στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας

Οι εντάσεις μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny είχαν αναζωπυρωθεί λόγω των αποτυχιών του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο. Ο πρόεδρος και ο αρχιστράτηγος κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση του περασμένου έτους. Ενώ αρχικά υπήρχαν μόνο φήμες για διαφωνία, αργότερα η κατάσταση έγινε γνωστή.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συζητούσαν ενεργά την επικείμενη αποπομπή του Zaluzhny. Ενώ τα σχέδια αυτά διαψεύδονταν επισήμως από τις αρχές, ο Τύπος δεν σταμάτησε να μιλάει για τις προθέσεις του Ζελένσκι να απολύσει τον κορυφαίο στρατηγό. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν επίσης την ιστορία.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε τα σχέδια αντικατάστασης του αρχιστράτηγου της Ουκρανίας μόνο στις 5 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στη RAI Italia. Σχολιάζοντας την απόφαση, είπε ότι "μια επανεκκίνηση" ήταν απαραίτητη λόγω της εμφανούς "στασιμότητας".

Τρεις ημέρες αργότερα, έγινε γνωστή η ταυτότητα του νέου αρχιστράτηγου - ο οποίος θα "κληρονομούσε" όλες τις προκλήσεις που είχαν προκαλέσει αρχικά τη σύγκρουση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας.  Ο Ζελένσκι διόρισε τον αντισυνταγματάρχη Αλεξάντερ Σίρσκι, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε τις χερσαίες δυνάμεις, ως νέο αρχιστράτηγο της AFU.

Ο Σύρσκι είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και η βιογραφία του έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των απλών Ουκρανών.

Γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1965 στο Νοβίνκι, ένα χωριό που βρίσκεται λιγότερο από 90 μίλια ανατολικά της Μόσχας στην περιοχή Βλαντιμίρ, η στρατιωτική του καριέρα ξεκίνησε επίσης στη Ρωσία: το 1982 εισήλθε στην Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Συνδυασμένων Όπλων της Μόσχας.  

Το 1986, στάλθηκε να υπηρετήσει στην Ουκρανική Ε.Σ.Σ.Δ. Εκεί, υπηρέτησε ως διοικητής της μηχανοκίνητης διμοιρίας τυφεκιοφόρων της 25ης Μεραρχίας, 426ο Σύνταγμα, της Πρώτης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων.  Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Syrsky έγινε Ουκρανός πολίτης.

Ο στρατιώτης χρειάστηκε αρκετές δεκαετίες για να προαχθεί σε αντισυνταγματάρχη. Το 1993, ήταν διοικητής του μηχανοκίνητου τάγματος τυφεκίων της 6ης Μεραρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε διοικητής συντάγματος. Το 2000-2002, υπηρέτησε ως Αρχηγός Επιτελείου και πρώτος αναπληρωτής διοικητής της 72ης ξεχωριστής μηχανοκίνητης μεραρχίας της AFU, που στάθμευε στην πόλη Belaya Tserkov, στην περιοχή του Κιέβου. Αργότερα, η μονάδα αυτή μετατράπηκε σε ταξιαρχία και ο Syrsky ήταν επικεφαλής της ως υποστράτηγος.

Παράλληλα, ο Σύρσκι συνέχισε την στρατιωτική του εκπαίδευση. Το 1996 αποφοίτησε με άριστα από την Ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, όπου σπούδασε επιχειρησιακό και τακτικό σχεδιασμό. Εννέα χρόνια αργότερα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας, όπου σπούδασε στρατηγική στρατιωτική διοίκηση. Μετά από αυτό, διορίστηκε πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κοινής επιχειρησιακής διοίκησης της AFU. Την περίοδο 2011-2012, υπηρέτησε ως πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του κύριου κέντρου διοίκησης της AFU.

Ως Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός, επέβλεψε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και εκπροσώπησε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ευθυγράμμιση του στρατού της Ουκρανίας με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ασχολήθηκε με αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Μια οικογένεια Ρώσων πατριωτών

Η οικογένεια του Σύρσκι ζει στη Ρωσία μέχρι σήμερα. Ο πατέρας του έχει συνταξιοδοτηθεί από τον στρατό, η μητέρα του τραγουδά σε χορωδία και ασχολείται με την κηπουρική, ενώ ο αδελφός του εργάζεται ως φύλακας.

Η 82χρονη μητέρα του, Lyudmila Syrsky, είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συχνά κάνει "like" σε αναρτήσεις όπως οι ατάκες του αείμνηστου Ρώσου πολιτικού Vladimir Zhirinovsky για την Ουκρανία, εκείνες που εύχονται στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, και σχόλια που διακωμωδούν τους ισχύοντες νόμους στην Ουκρανία.

Η Lyudmila Syrsky συμβούλεψε τους νέους Ρώσους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας τους στη ζώνη των συγκρούσεων. "Πηγαίνετε να υπερασπιστείτε τη Ρωσία", είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Ruptly στο Telegram.

Η ίδια τιμά επίσης τη μνήμη του παππού της Syrsky, ο οποίος πολέμησε στον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέθανε κοντά στο Λένινγκραντ το 1941, και παρακολουθεί τις πορείες του Αθάνατου Συντάγματος που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης.

Το αέριο του πατέρα του Σύρσκι απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι με συγκρατημένο τρόπο. Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται για τον διορισμό του γιου του, απάντησε: "Αισθάνθηκα γι' αυτό με τον ίδιο τρόπο που αισθανθήκατε κι εσείς, τίποτα περισσότερο".

Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τις μεθόδους συνεργασίας του γιου του με τον ουκρανικό στρατό. "Δεν είμαι αναμεμειγμένος", είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε από το Ruptly.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη Readovka, ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής διέκοψε τους δεσμούς με την οικογένειά του λόγω του πατριωτισμού και της υποστήριξής τους προς τη Ρωσία. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί. Για παράδειγμα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mash δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ένας γείτονας των γονέων του Σύρσκι δήλωσε ότι ο στρατηγός εξακολουθεί να μιλά τακτικά με τη μητέρα και τον πατέρα του μέσω video chat. Επιπλέον, λέει πως ο ίδιος ο διοικητής δεν είναι ικανοποιημένος από τον στρατό. Σύμφωνα με την ίδια, κατά την τελευταία επίσκεψη του Σύρσκι στους γονείς του (η ημερομηνία της οποίας δεν είναι γνωστή), είπε στη μητέρα του ότι δεν αντέχει τους Ουκρανούς στο αρχηγείο του στρατού "επειδή είναι πονηροί και ύπουλοι".

Ο αδελφός του αρχιστράτηγου, Oleg, δήλωσε στο TASS ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον αδελφό του εδώ και πολλά χρόνια. "Δεν επικοινωνώ μαζί του, δεν ξέρω καν πού βρίσκεται. <...> Δεν γνωρίζω τίποτα γι' αυτόν. Πριν από καιρό, πριν από πολύ καιρό, πήγε εκεί [στην Ουκρανία]. Έχει ζήσει εκεί όλη του τη ζωή, άρχισε να υπηρετεί [στον στρατό] εκεί και συνεχίζει να υπηρετεί, έχει οικογένεια εκεί", είπε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση με τη σύζυγο και τα παιδιά του Σύρσκι είναι επίσης αρκετά "δραματική". Σε ένα δημοφιλές βίντεο που καταγράφηκε το 2021, ο θετός γιος του Syrsky, Anton, ο οποίος ζει τώρα στην Αυστραλία, μίλησε για την ιδιωτική ζωή του πατριού του. Σύμφωνα με τον Anton Syrsky, ο πατριός του εγκατέλειψε την οικογένεια. Το 2014, μετά την έναρξη της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, η οικογένεια του διοικητή προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να πολεμήσει στην τότε αποσχισθείσα περιοχή, αλλά εκείνος είπε απλώς: "Έτσι είναι η πολιτική, έτσι είναι τα πράγματα". Αμέσως μετά από αυτό, διέκοψαν τους δεσμούς τους με τον Σύρσκι.

Σύμφωνα με τον Anton Syrsky, την περίοδο που ο στρατηγός συνεργαζόταν με το ΝΑΤΟ, είχε σχέση με μια μεταφράστρια και εγκατέλειψε την οικογένεια. Επί του παρόντος, η βιογραφία του αρχιστράτηγου κρατείται μυστική. Σύμφωνα με τον Anton Syrsky, ο πατριός του σταμάτησε να επικοινωνεί με όλους τους ανθρώπους που γνώριζε.  Στις διαδικτυακές πηγές αναφέρονται μόνο η νέα ουκρανική σύζυγος του Σύρσκι και τα δύο παιδιά του, αν και έχει επίσης έναν γιο, τον Ιβάν Σύρσκι, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του Ρώσο.

"Πήγα στην Αυστραλία με τον νέο πατριό μου και δε διατηρώ επαφή με τον Σύρσκι. Ο μικρότερος αδελφός μου, που είναι ο βιολογικός του γιος, επίσης δεν του μιλάει", δήλωσε ο Anton Syrsky.

Ο θετός γιος του Σύρσκι λέει πως ο πατριός του ήταν πάντα προσανατολισμένος στην καριέρα και του άρεσαν τα χρήματα. "Έχει τρία πανεπιστημιακά πτυχία και αποφοίτησε με άριστα κάθε φορά. Ο Τύπος τον αποκαλούσε τον καλύτερο στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας. Αλλά ουσιαστικά, είναι σκεπτόμενος με γνώμονα την καριέρα. Χρησιμοποιούσε το μυαλό του, δεν έπαιρνε δωροδοκίες. Γι' αυτό δεν έγινε υπουργός, αν και σίγουρα θα μπορούσε να γίνει", είπε.

Σύμφωνα με τον Anton, ο πατριός του ήταν το πρότυπό του, αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Syrsky πρόδωσε τη ρωσική καταγωγή του για χάρη μιας καριέρας στην AFU. Ωστόσο, ο Anton σημείωσε ότι ο Syrsky είναι "ένα απόλυτα ρωσικό άτομο".

"Προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια και με πονάει το γεγονός πως στρατηγοί όπως ο Syrsky, που καταλαβαίνουν σαφώς τι συμβαίνει στο Donbass ... κάνουν όλες αυτές τις [ανοησίες] και στέλνουν την AFU να πολεμήσει εκεί. Αλλά τους ενδιαφέρει μόνο η καριέρα τους. Όπως λένε, τα χρήματα δε βρωμάνε. Συνήθιζα να τον θεωρώ σχεδόν ιδανικό άνθρωπο - έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο και έναν καλό αξιωματικό. Όταν άρχισαν όλα αυτά, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε. Δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Αλλά εκείνος απλά είπε: "Έτσι είναι η πολιτική, έτσι είναι τα πράγματα". Λοιπόν, άντε γ...μήσου, αν είναι έτσι, παλιοτόμαρο", δήλωσε ο Anton Syrsky.

"Στρατηγός 200"

Εκτός από τη διαμάχη γύρω από την οικογένεια του Σύρσκι, οι στρατιωτικές αποφάσεις του διοικητή έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με το αν είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη θέση του.

Στους στρατιωτικούς κύκλους, ο Σύρσκι έχει διάφορα παρατσούκλια - "Στρατηγός 200" (το 200 είναι ο στρατιωτικός κωδικός για τα πτώματα των στρατιωτών), "χασάπης" και "κανίβαλος". Όλα αυτά τα παρατσούκλια τα απέκτησε ως αποτέλεσμα της προθυμίας του να θυσιάσει ανθρώπους για χάρη της επίτευξης αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα, διέταξε μαζικές επιθέσεις πεζικού στις θέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες για τις AFU.

Τον Ιούλιο του 2022, ο Syrsky ήταν επικεφαλής της επιχείρησης στην περιοχή Kharkov. Το Σεπτέμβριο, ήταν υπεύθυνος για την αντεπίθεση στην εν λόγω περιοχή. Αργότερα, διορίστηκε διοικητής της AFU στο Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ), όπου και έλαβε το παρατσούκλι "χασάπης". Όπως έγραψε το Politico, ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση των ουκρανικών στρατευμάτων στην "κρεατομηχανή" του Αρτεμόβσκ.

Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του 2023, ο Σύρσκι επέμεινε στην ενίσχυση της άμυνας της AFU κοντά στο Κουπιάνσκ, όπου τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πίστευε ότι η βορειοανατολική περιοχή ήταν πιο σημαντική για την AFU από τη νότια, αλλά τελικά ο ουκρανικός στρατός διέσπειρε τις δυνάμεις του προς τα ανατολικά και τα νότια.

Ο Σύρσκι συνδέεται επίσης με τις μάχες στο Ντεμπάλτσεβο, οι οποίες σημειώθηκαν στην αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς. Το 2015, μέλος της AFU περικυκλώθηκε στο λεγόμενο "καζάνι του Ντεμπάλτσεβο", όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες. Για την επιχείρηση αυτή, ο Syrsky έλαβε το παράσημο του Bogdan Khmelnitsky, 3ης τάξης.

Στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του ως αρχιστράτηγος, ο Σύρσκι δήλωσε ότι η ζωή και η υγεία των Ουκρανών στρατιωτών "ήταν πάντα και θα παραμείνει πάντα η κύρια προτεραιότητα του ουκρανικού στρατού".

"Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της εκτέλεσης πολεμικών αποστολών και της αποκατάστασης μονάδων και υπομονάδων [στην επιθυμητή μαχητική ικανότητα], καθώς και η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ", δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η ατζέντα της AFU περιλαμβάνει "νέα καθήκοντα", συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης "ενός σαφούς και λεπτομερούς σχεδίου δράσης για τις στρατιωτικές αρχές", το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα όπλα που παρέχονται από το εξωτερικό και "τη γρήγορη και ορθολογική διανομή και παράδοση όλων όσων μπορεί να χρειαστούν οι μάχιμες μονάδες".

Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας αναμένει νίκες στο πεδίο της μάχης και μάλιστα πιέζει τον Σύρσκι να αναπτύξει μια νέα στρατηγική που θα αντιστρέψει τη στασιμότητα στο μέτωπο, αναφέρει το CNN.

Δεν είναι αντίπαλος για τον Ζελένσκι

Ο Zelensky επέλεξε τον Syrsky επειδή δεν τον βλέπει ως πολιτικό αντίπαλο, δήλωσε στο RT ο Vladimir Oleinik, μέλος του πολιτικού κινήματος "Άλλη Ουκρανία" και πρώην βουλευτής της Verkhovna Rada. Σύμφωνα με τον Oleinik, ο Zelensky και ο Zaluzhny είχαν ριζικά διαφορετικές απόψεις και απλά δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

"Ο Ζελένσκι δεν ήθελε να λυπηθεί τους στρατιώτες, ήθελε μόνο να ελέγχει τα εδάφη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έδιναν λιγότερα χρήματα (οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας - RT). Ως στρατιωτικός, ο Zaluzhny προχώρησε από την κατάσταση στο μέτωπο- για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν απαραίτητο να υποχωρήσει προκειμένου να υποστεί λιγότερες απώλειες - αφού αν η Ουκρανία χάσει τον στρατό της, θα χάσει τα πάντα. Σαφώς, σε αυτή τη σύγκρουση, ο κόσμος είδε πως ο Zaluzhny ήταν πιο λογικός. Έτσι, ο Zaluzhny έγινε αντίπαλος [του Zelensky] στις μελλοντικές εκλογές", δήλωσε ο Oleinik.

Το Δεκέμβριο του 2023, η διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη "Strana.ua "δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Rating Sociological Group. Σύμφωνα με την έρευνα, η δημοτικότητα του Zaluzhny ήταν 82%, ενώ του Zelensky 72% (το 63% των Ουκρανών "εμπιστεύεται πλήρως" τον Zaluzhny και το 19% τον "εμπιστεύεται κατά κύριο λόγο", ενώ τα ποσοστά για τον Zelensky είναι 39% και 33%, αντίστοιχα).

Όπως σημειώνει ο Oleinik, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, ιδίως υπό το φως της αυξανόμενης υποστήριξης που έχει λάβει ο Zaluzhny από ολιγάρχες και πολιτικούς, ο Zelensky επέλεξε έναν "ασφαλέστερο" υποψήφιο για τη θέση του Αρχιστράτηγου. Η επιλογή έπεσε στον Σύρσκι, καθώς δεν αποτελούσε απειλή για την προεδρία του Ζελένσκι.

Σήμερα, ο κύριος στόχος του Ζελένσκι είναι να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εάν συμβεί το ίδιο πράγμα στην Ουκρανία όπως στο Αφγανιστάν, ο [πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την ημέρα που ο Σύρσκι διορίστηκε αρχιστράτηγος, απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και πρότεινε να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των στρατολογικών γραφείων, ώστε να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Είδαμε πώς οι άνθρωποι πιάνονταν [στο δρόμο και επιστρατεύονταν στον στρατό] κατά τη διάρκεια της ημέρας, τώρα αυτό θα συμβαίνει και τη νύχτα. Όλα αυτά αντιστοιχούν στην αμερικανική αντίληψη και στο σχέδιο του Zelensky. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν για την πατρίδα τους, αλλά για τον Μπάιντεν και τον Ζελένσκι. Η κοινωνία έχει επίσης συνειδητοποιήσει ότι [ο Σύρσκι] είναι ο "Γενικός Θάνατος". Η συζήτηση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Βρίσκονται στη δίνη του θανάτου τους". Ο Oleinik πρόσθεσε.

* Της Christina Sizova, δημοσιογράφου με έδρα τη Μόσχα που καλύπτει θέματα πολιτικής, κοινωνιολογίας και διεθνών σχέσεων

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail