Η Ουκρανία υπογράφει συμφωνίες ασφαλείας με την Ιταλία και τον Καναδά

president.gov.ua
Freepen.gr - Οι ηγέτες της Ιταλίας και του Καναδά υπέγραψαν συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο το Σάββατο, σηματοδοτώντας την έναρξη του τρίτου έτους των συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Οτάβα θα παράσχει 3,02 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) "σε μακροοικονομική και στρατιωτική υποστήριξη".

Ο Καναδάς έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και πρόσφατα δεσμεύτηκε να παραδώσει περισσότερα από 800 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων.

"Θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί μαζί σας όσο χρειαστεί [και] με ό,τι χρειαστεί μέχρι να νικήσει η Ουκρανία", δήλωσε ο Τρουντό κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζελένσκι.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ του Ζελένσκι και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αν και ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε πως θα αποτελέσει τη βάση για βαθύτερη συνεργασία. "Ευχαριστώ την Ιταλία για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, ιδίως για την αμυντική ικανότητα και την ανοικοδόμηση του κράτους μας, και για τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία", ανέφερε στο X (πρώην Twitter) το Σάββατο.

Η Ιταλία έχει εγκρίνει οκτώ πακέτα στρατιωτικής βοήθειας αξίας 722 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου.

Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Κίεβο το Σάββατο ακολουθούν παρόμοιες συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία την περασμένη εβδομάδα και με το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail