Καθώς πλησιάζει το Ραμαζάνι, το Ισραήλ απειλεί με πόλεμο το Λίβανο

Η απερίσκεπτη αμερικανοϊσραηλινή προσπάθεια να απομακρυνθεί βίαια η Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά της κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τον οποίο ούτε το Τελ Αβίβ ούτε η Ουάσιγκτον μπορούν να ελπίζουν ότι θα διαχειριστούν. Και επιλέγουν αυτή τη μάχη καθώς πλησιάζει ο ιερός μουσουλμανικός μήνας του Ραμαζανιού.

Οι αυξανόμενες απειλές του Τελ Αβίβ να καταστρέψει τη Βηρυτό, όπως έχει κάνει στη Γάζα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη υποστήριξη της ισραηλινής κοινής γνώμης για επιθετική στρατιωτική δράση κατά του Λιβάνου, έχουν αυξήσει την ένταση στο βόρειο μέτωπο της μάχης τις τελευταίες ημέρες.

Khalil Harb - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιπλέον, το επισφαλές παιχνίδι που παίζεται στην Ουάσιγκτον - η οποία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να εμποδίσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να εξαπολύσουν επίθεση στη Ράφα και να ξεριζώσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους από το τελευταίο τους καταφύγιο στα αιγυπτιακά σύνορα - οδηγεί τον πόλεμο σε ένα ασταθές, επικίνδυνο χείλος.

Δύο κρίσιμοι παράγοντες προσθέτουν καύσιμα σε αυτό το ήδη εμπρηστικό μείγμα. Πρώτον, τα στοχευμένα πλήγματα του Ισραήλ κατά Λιβανέζων αμάχων, με παράδειγμα τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ναμπατίγια και την Αλ Σοουάνα, προκάλεσαν την αυστηρή απάντηση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος ορκίστηκε αντίποινα, δηλώνοντας ότι "το τίμημα του αίματος των πολιτών θα είναι αίμα".

Δεύτερον, πλησιάζει ο μήνας του Ραμαζανιού, μια ιερή περίοδος που τηρείται από εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους παγκοσμίως, γεγονός που προσδίδει μια διακρατική διάσταση στις εξελίξεις αυτές. Οι νηστεύοντες μουσουλμάνοι από την Ινδονησία μέχρι το Μαρόκο θα απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την αδράνεια της Ουάσιγκτον να αποτρέψει τη γενοκτονία και τον εκτοπισμό πάνω από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Οι κλιμακώσεις θα οδηγήσουν σε έξοδο 

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως πιέζουν το Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες, η ανελέητη επίθεση έχει οδηγήσει σε έναν τρομακτικό ημερήσιο αριθμό νεκρών περίπου 300, με σχεδόν 29.000 ζωές να έχουν χαθεί και πάνω από το 60% των σπιτιών και των υποδομών να έχουν αποδεκατιστεί.

Όταν ο Νασράλα δήλωσε ότι "για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, η πρωταρχική ευθύνη πέφτει στον [πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν, στον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι] Μπλίνκεν και στον [υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ] Όστιν", τα λόγια του βρήκαν βαθιά απήχηση -όχι μόνο στον ισλαμικό κόσμο, αλλά και σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως- ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου με την παύση της εισροής αμερικανικών όπλων στον ισραηλινό στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει λάβει πολλαπλές προειδοποιήσεις από διπλωμάτες στην περιοχή για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την Ουάσινγκτον για τη συνενοχή της στη γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ. Παρά τις άναρθρες προσπάθειες του να προσαρμόσει τη στάση του και να τονίσει την ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων, η περιφερειακή αντίδραση απειλεί να υπονομεύσει την αμερικανική διπλωματία, να διαλύσει τις αραβικές συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλη τη Δυτική Ασία.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων για την αποκατάσταση της "ηρεμίας" κατά μήκος των βόρειων συνόρων - συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του υπουργού Ενέργειας Eli Cohen ότι "αν αυτή η απειλή δεν απομακρυνθεί διπλωματικά, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση" - η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Μια δημοσκόπηση της εβραϊκής εφημερίδας Maariv έδειξε πως το 71% των Ισραηλινών πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου για να κρατήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της δήλωσης του Νασράλα στις 13 Φεβρουαρίου, όταν επέμεινε ότι οι έποικοι που φεύγουν από τον βορρά "δε θα επιστρέψουν" και ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να "ετοιμάσουν καταφύγια, ξενοδοχεία, σχολεία και σκηνές για δύο εκατομμύρια ανθρώπους".

Σε δύο διαδοχικές ομιλίες του, ο Νασράλα τόνισε ότι "μόνο αν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα θα σταματήσει το μέτωπο του Λιβάνου". Και υπενθύμισε στους Ισραηλινούς ότι από το 1982 θα απαντούσαν στρατιωτικά όταν μια απλή σφαίρα του Λιβάνου ή μια ρουκέτα Κατιούσα θα έπληττε τις περιοχές του, αλλά τώρα - παρά τις περισσότερες από 2.000 επιθέσεις με ρουκέτες από την αντίσταση εναντίον κρίσιμων ισραηλινών στόχων - το Τελ Αβίβ δεν έχει καταφέρει να κλιμακώσει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Μια λιβανέζικη πολιτική πηγή ενημερώνει το " The Cradle " για τη διπλή στρατηγική του Ισραήλ: ενώ ασκεί στρατιωτική πίεση μέσω άμεσων επιδρομών στο νότιο Λίβανο για να ενσταλάξει το φόβο, το κράτος κατοχής εναποθέτει επίσης ελπίδες σε δυτικά διπλωματικά ανοίγματα προς τη Βηρυτό. Ο στόχος τους; Να εξαναγκάσουν την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ, όχι μόνο από τα σύνορα, αλλά και από περιοχές πέρα από τον ποταμό Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ δε θα υποχωρήσει από τις δυτικές πιέσεις

Ο Nasrallah αφηγήθηκε ένα χαρακτηριστικό ανέκδοτο από τις συζητήσεις με δυτικούς απεσταλμένους - όλοι επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον στόχο της απώθησης της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Litani. Αντιμέτωπος με αυτή την επίθεση παράλογων απαιτήσεων, ένας Λιβανέζος αξιωματούχος αστειεύτηκε: "Είναι ευκολότερο να μεταφερθεί ο ποταμός στα σύνορα παρά να σπρώξουμε τη Χεζμπολάχ βόρεια από αυτόν".

Εν ολίγοις, ακόμη και οι φιλοδυτικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου κατανοούν την αδυναμία αυτής της φιλοδοξίας.

Η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής ενεργειακού διπλωμάτη των ΗΠΑ Amos Hochstein απλώς επιβεβαιώνει αυτό που η Χεζμπολάχ ήδη γνωρίζει: στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να τερματίσει τη σύγκρουση αλλά να τη διαχειριστεί. Οι δεσμεύσεις της Δύσης με τη Βηρυτό, σύμφωνα με την πολιτική πηγή, ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από τη μετάδοση μηνυμάτων, μεταφέροντας κυρίως τις απαιτήσεις και τις απειλές του Ισραήλ και όχι διευκολύνοντας τη γνήσια διαμεσολάβηση. Αυτή η έλλειψη σοβαρότητας στην αντιμετώπιση της σοβαρότητας της κατάστασης στο νότιο Λίβανο δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, γνωστός για την ήρεμη συμπεριφορά του, εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτή την επιφανειακή προσέγγιση, δηλώνοντας στις 12 Ιανουαρίου:

... να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό στη Γάζα, παράλληλα με μια σοβαρή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια άλλη πολιτική πηγή αποκαλύπτει το περιεχόμενο ενός εγγράφου που παρουσίασε η Γαλλία σε Λιβανέζους αξιωματούχους, προτείνοντας την κατάπαυση του πυρός στα σύνορα και τον σχηματισμό μιας επιτροπής παρακολούθησης που θα αποτελείται από Αμερικανούς και Γάλλους εκπροσώπους μαζί με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αντιπροσώπους.

Ωστόσο, περιγράφει επίσης μια διαδικασία τριών σταδίων: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των μαχητών της αντίστασης και των στρατιωτικών τους μέσων 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων και επακόλουθες διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης χωρίς αντίσταση.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη επιλογή

Ο Νασράλα αντιμετωπίζει τέτοιες προτάσεις με επιφύλαξη, τονίζοντας αντίθετα ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βασική αρχή της απελευθέρωσης των λιβανέζικων εδαφών που κατέχει σήμερα το Ισραήλ. Η απάντηση της Χεζμπολάχ σε τέτοιου είδους διπλωματικά ανοίγματα είναι αναμενόμενη. Γιατί να παραχωρήσει οτιδήποτε όταν προκαλεί στον εχθρό της πρωτοφανή πόνο και συντονίζει, για πρώτη φορά, τις στρατιωτικές της προσπάθειες με πολλαπλά μέτωπα αντίστασης στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, του Λιβάνου, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ;

Πηγές προσκείμενες στην αντίσταση λένε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πως οι δυνάμεις του βομβάρδισαν σκόπιμα τη Βηρυτό έκαναν τον Νασράλα να συμπεράνει ότι η πρόσφατη στόχευση του Τελ Αβίβ εναντίον αμάχων στη Ναμπατίγια, τη Σοουάνα και το Αντσίτ "ήταν σκόπιμη και όχι λάθος". Επιπλέον, πρόκειται για μια ισραηλινή απόπειρα παραβίασης των κανόνων εμπλοκής που ισχύουν από το 1992, οι οποίοι αν δεν τηρηθούν, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το στρατιωτικό παιχνίδι για το Ισραήλ - σε βάρος του ίδιου, αλλά και του Λιβάνου. Για αρχή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί μια ισχυρή απάντηση στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στοχεύοντας απευθείας τον εχθρό και όχι "στοχεύοντας τοποθεσίες, κατασκοπευτικές συσκευές και οχήματα".

Ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο The Cradle λένε πως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες κρίσιμες επιλογές τις επόμενες δύο εβδομάδες, όχι μόνο καθώς πλησιάζει ο μήνας του Ραμαζανιού, αλλά και επειδή το Τελ Αβίβ έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της στρατιωτικής "αναλογικότητας", στοχεύοντας λιβανέζους πολίτες και προσκαλώντας σε κλιμάκωση.

Η πιο επικίνδυνη κίνησή τους μπορεί να είναι να ξεκινήσει το Ισραήλ έναν πόλεμο εναντίον του Λιβάνου - και της Χεζμπολάχ συγκεκριμένα - ο οποίος θα ωθήσει τον Άξονα της Αντίστασης να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές του σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτή η αναβαθμονόμηση θα μπορούσε να εκδηλωθεί μέσα από διάφορες οδούς: εντατικοποίηση και ανθεκτικότητα της λιβανέζικης αντίστασης, σπάσιμο της εύθραυστης εκεχειρίας από την Kataib Hezbollah και τους συμμάχους της στην ιρακινή αντίσταση για να πλήξουν ευρύτερους αμερικανικούς στόχους, ανάληψη σημαντικότερου ρόλου από τη Συρία, προσαρμογές στην κατεύθυνση και την ισχύ των πυραυλικών επιθέσεων και των επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη (πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν) και μετατοπίσεις στα κέντρα εξουσίας του Ιράν προς την κατεύθυνση της προτίμησης της σύγκρουσης - κάτι που θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από την περιφερειακή προσέγγισή του τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τέτοιες μετατοπίσεις θα μπορούσαν να συμβούν εάν το βλέμμα του Νετανιάχου και του Μπάιντεν μετατοπιστεί σταθερά προς το βορρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail