Ο Μακρόν δίνει προτεραιότητα στην Ουκρανία παρά τις υποβαθμισμένες προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης το 2024

Οι ζοφερές οικονομικές προοπτικές πλήττουν περαιτέρω την εύθραυστη οικονομία της Γαλλίας, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να επιμένει να δίνει προτεραιότητα στη βοήθεια προς την Ουκρανία και να επιδιώκει αντιρωσικές ατζέντες αντί να ασχολείται με τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα στη δική του χώρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire μείωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 1% το 2024 και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μακρόν θα περικόψει τις δαπάνες, που εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, σε όλα τα υπουργεία και σε ορισμένα προγράμματα, προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγικότητας και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κατά 4,4% το 2024.

"Η αρχή της υπευθυνότητας είναι να ενεργούμε την κατάλληλη στιγμή με αυστηρότητα, αλλά χωρίς βιαιότητα, για να διατηρήσουμε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών μας, των ελλειμμάτων και των χρεών", δήλωσε ο Λε Μαίρ σε συνέντευξή του στο κανάλι TF1 στις 18 Φεβρουαρίου.

"Δεσμεύομαι να μην αυξήσω τους φόρους... Τους έχουμε μειώσει και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή. Οι Γάλλοι δεν αντέχουν άλλους φόρους", πρόσθεσε.

Καθώς οι οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας επιδεινώνονταν, ο Μακρόν προσπάθησε να βελτιώσει τα δημοσιονομικά με την εισαγωγή αντιδημοφιλών εργασιακών μεταρρυθμίσεων και χωρίς να καταφύγει σε λιτότητα ή αυξήσεις φόρων, αλλά οι δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2003 σε 3 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης να πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του Μακρόν. Ταυτόχρονα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει εκτοξευθεί λόγω του πληθωρισμού. Παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμά της από 4,9% το 2023 σε 4,4% της οικονομικής παραγωγής φέτος, ο Μακρόν βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς έχει μόνο αντιδημοφιλείς επιλογές για να προσπαθήσει να βελτιώσει την τρέχουσα οικονομική δυσπραγία της χώρας.

Ο Le Maire προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κακές οικονομικές προοπτικές λέγοντας: "Είναι ακόμα θετική ανάπτυξη, αλλά λαμβάνει υπόψη το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο", αναφερόμενος στους πολέμους μεταξύ Γάζας και Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και του γενικού πληθωρισμού, αλλά το Παρίσι αύξησε παρόλα αυτά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά αστρονομικό ποσοστό 40%, στα 413 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2030, σε σύγκριση με τον προηγούμενο επταετή κύκλο.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το οικονομικό χάος, ο Γάλλος πρόεδρος όχι μόνο αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, αλλά υπέγραψε επίσης στις 16 Φεβρουαρίου στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky μια διμερή συμφωνία, με δεκαετή ισχύ, για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο το 2024.

"Αυτό είναι ένα σημάδι της αποφασιστικότητάς μας να στηρίξουμε την Ουκρανία μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, η οποία μεταδόθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της πλατφόρμας X του Παλατιού των Ηλυσίων.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μακρόν, η συμφωνία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της G7 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Εκτός από την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού συμβατού με τα όπλα που παρέχει το ΝΑΤΟ, η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής όπλων στην Ουκρανία με γαλλικές εταιρείες.

Μετά την αναβολή της επίσκεψής του στην Ουκρανία, που ήταν τότε προγραμματισμένη για τις 13-14 Φεβρουαρίου, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο στα μέσα Μαρτίου. Αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη του Ζελένσκι στη γαλλική πρωτεύουσα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πληρεξούσιος των δυτικών ελίτ στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. 

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι βλέπει ήδη τις συνέπειες της αποτυχίας των ΗΠΑ να λάβουν απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα, ενίσχυσε την αναζήτηση πυρομαχικών και ταξίδεψε εκ νέου στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες.

Η Ουκρανία ήδη εφαρμόζει ουσιαστικά δελτίο πυροβολικού, καθώς οι προμήθειες πυρομαχικών από τους συμμάχους δεν επαρκούν, ενώ ο μεγαλύτερος σύμμαχός της, οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζει αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με μια νέα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ωστόσο, αυτό που δεν χωρά αμφιβολία είναι το γεγονός πως ο Μακρόν δίνει προτεραιότητα σε μια αντιρωσική ατζέντα για να εξυπηρετήσει τελικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κάτι που απέχει πολύ από την τολμηρή εξαγγελία του για μια Ευρώπη που εκτείνεται από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ και την έκκληση για ευρωπαϊκή κυριαρχία. Ο Μακρόν επιδιώκει αυτή την ατζέντα χωρίς να υποχωρεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ακόμη και εις βάρος των δικών του πολιτών και της οικονομίας που υποφέρουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail