Δεν ήταν σνομπάρισμα, αλλά ευθεία προσοβλή αυτό που έκαναν ο El-Sisi και ο MBS στον Blinken

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαινομενικά μειώνοντας την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, έχουν ανακτήσει τη δύναμή τους. Όλα τα βλέμματα στρέφονται ξαφνικά στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά καθώς αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας. Ωστόσο, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τις ΗΠΑ και δεν μπήκαν στον κόπο να εκφράσουν τη θέση τους στο φως της ημέρας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν πάνω από 1.400 θανάτους και 3.400 τραυματισμούς στο Ισραήλ λόγω των επιθέσεων της Χαμάς, που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου. Σε αντίποινα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά τη διείσδυση της Χαμάς στο Ισραήλ, απαγάγοντας παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει δει 3.478 θανάτους και πάνω από 12.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς το Ισραήλ σκέφτεται ένα χερσαίο πόλεμο στη Γάζα. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επιδεινώνεται καθημερινά, με μια διαφαινόμενη κρίση μεγάλου πολέμου και μια μαζική μεταναστευτική κρίση.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται από αυξημένες εντάσεις καθώς το Ιράν και ο Λίβανος προειδοποιούν για νέα μέτωπα μάχης εναντίον του Ισραήλ. Εν μέσω αυτής της αναταραχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει μια σημαντική είσοδο.

Η επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ στις 18 Οκτωβρίου, αν και φαινόταν ρουτίνα, παρέμεινε στην παγκόσμια προσοχή.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη συνάντησή του στον Λίβανο ακυρώθηκε απότομα από Λιβανέζους αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Τα κίνητρα πίσω από αυτή την ακύρωση παραμένουν ασαφή.

Πριν από αυτό, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε επίσης παρόμοιες προκλήσεις. Ο Μπλίνκεν, όπως και ο Μπάιντεν, αντιμετώπισε απροσδόκητες αναποδιές και αμηχανίες κατά τη διάρκεια των διπλωματικών του προσπαθειών στην περιοχή. Αλλά ναι, η αμηχανία του ήταν κάπως πιο έντονη. 
 
Ο Blinken σνπομπάρεται: Κάιρο και Ριάντ στο παιχνίδι

Στις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις, ιδίως από προσωπικότητες με επιρροή στον αραβικό κόσμο. Οι προσπάθειές του να πείσει τον Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι της Αιγύπτου και τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να ευθυγραμμιστούν με την στάση των ΗΠΑ αντιμετώπισαν έντονη αντίδραση.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις, με τον Σαουδάραβα διάδοχο να φτάνει το επόμενο πρωί για τη συνάντησή τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν οδηγήσει σε απώλειες αμάχων, αναφέροντας τόσο τις ενέργειες της Χαμάς όσο και την αντεπίθεση του Ισραήλ και ζήτησε να συναφθεί σύντομα μια ειρηνευτική συμφωνία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ, η οποία υποστήριξε τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη με την Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν συμφωνία για ένα προσωρινό άνοιγμα στα σύνορα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου για τους Παλαιστίνιους Αμερικανούς που διέφυγαν από τη βία, αυτή η συμφωνία κατέρρευσε. Παλαιστίνιοι Αμερικανοί έσπευσαν στα σύνορα, αλλά η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορά της την τελευταία στιγμή, εμποδίζοντας τη διαφυγή τους.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω κατά τις επαφές μεταξύ Blinken και El-Sisi. Ενώ ο Blinken υποστήριξε ότι το Ισραήλ καταπιεζόταν, και η Αίγυπτος υποστήριξε πως αυτό ήταν η εξωτερική εικόνα, υποστηρίζοντας ενορχηστρωμένα γεγονότα.

Σύμφωνα με την Αίγυπτο, οι ΗΠΑ ήθελαν η Μέση Ανατολή να επωμιστεί το κόστος του χάους, παρά το δικό τους ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
 
Επικρατούσα άποψη: Οι ΗΠΑ πυροδότησαν τον πόλεμο

Είναι σχεδόν σαν να είμαστε ξανά στο 2022. Ακόμη και πέρυσι, ο Μπλίνκεν σνομπαρίστηκε όταν συναλλάσσονταν με χώρες του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη περιφρόνηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken από τον El-Sisi και τον MBS μπορεί να είναι λιγότερο για διπλωματικό πρωτόκολλο και περισσότερο για καχυποψία.

Η επικρατούσα άποψη; Οι ΗΠΑ έχουν βάλει το χέρι τους στο χάος. Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, ο σκεπτικισμός τους δεν είναι εντελώς αβάσιμος. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν βολευτεί με το Ισραήλ, χάρη στις Συμφωνίες του Αβραάμ μέχρι που οι ενέργειες της Γάζας έριξαν λάδι στη φωτιά.

Αναδύεται μια πολύ περίεργη σύμπτωση: ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε το χάος, οι ΗΠΑ δώρησαν γενναιόδωρα 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν, το οποίο φέρεται να βοηθά τη Γάζα με έμμεσους τρόπους. Επιπλέον, τα αμερικανικά όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία βρήκαν περιέργως το δρόμο τους προς τη Γάζα, θολώνοντας περαιτέρω τα νερά.

Τώρα, οι ΗΠΑ παίζουν και τις δύο πλευρές, στέλνοντας πολεμική βοήθεια στο Ισραήλ ενώ καλούν επίσης να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Είναι μια ανατροπή της πλοκής που τροφοδοτεί τις υποψίες: ήταν οι ΗΠΑ πίσω από αυτή την έκρηξη χάους;

Ο MBS και η Σαουδική Αραβία φαίνεται να το σκέφτονται, εξηγώντας την ταπείνωση του Blinken. Οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται, έχουν φωτίσει τον πόλεμο στο Ισραήλ, βοηθώντας λαθραία και τις δύο πλευρές. Ακόμη και ο Νετανιάχου, που δεν είναι άγνωστος στην πολιτική ίντριγκα, θα μπορούσε να το γνωρίζει, εξηγώντας την έλλειψη συντροφικότητας που παρατηρείται μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, σε αντίθεση με τη σχέση του με τον Τραμπ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail