Ρωσία και Ουκρανία παλεύουν για την εναέρια κυριαρχία

Freepen.gr - Τη νύχτα της 25ης Οκτωβρίου, νέα κύματα ρωσικών επιδρομών έπληξαν τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Καταιγίδα εκρήξεων στις περιοχές Cherkassy, ​​Khmelnitsky, Kherson καθώς και στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις υποδομής στην περιοχή Khmelnytsky. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ρωσικά πλήγματα έπληξαν το αεροδρόμιο Starokonstantinov, το οποίο δέχεται ρωσικά πυρά σε τακτική βάση.

Οι ρωσικοί πύραυλοι είναι απίθανο να καταστρέψουν τα ουκρανικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο. Χάρη στην αναγνωριστική υποστήριξη του ΝΑΤΟ, απογειώνονται αμέσως όταν η ρωσική στρατηγική αεροπορία προετοιμάζεται για επίθεση. Όμως τα ρωσικά χτυπήματα ακριβείας καταστρέφουν μεγάλες αποθήκες εκεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πυραύλους του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός και οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ αποδείχτηκαν απροετοίμαστοι για ρωσικά πλήγματα με αναβαθμισμένα UAV στα αεροδρόμια στις περιοχές πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό Lancet, του οποίου η εμβέλεια φέρεται να αυξήθηκε, χτύπησε τουλάχιστον τρία ουκρανικά αεροσκάφη σε χώρους στάθμευσης στις περιοχές Krivyi Rih και Mykolaiv.

Τα ρωσικά πλήγματα στις βαθιές περιοχές του πίσω μέρους δεν είναι η μόνη απειλή για τα εναπομείναντα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη. Εξακολουθούν να αναχαιτίζονται συχνά από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατά τη διάρκεια των αποστολών μάχης στην πρώτη γραμμή.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν ορισμένα συγκροτήματα αεράμυνας που επέτρεψαν να καταρρίψουν 24 ουκρανικά αεροπλάνα σε πέντε ημέρες. Αποδείχθηκε ότι ήταν το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph σε συνδυασμό με το αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50.

Πράγματι, ο ρωσικός στρατός ανέφερε την καταστροφή αυξημένου αριθμού ουκρανικών αεροσκαφών την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, δύο MiG-29 καταρρίφθηκαν στην περιοχή DPR και Kirovograd στις 25 Οκτωβρίου. Ένα ακόμη εκπαιδευτικό αεροσκάφος μάχης L-39 καταρρίφθηκε στην περιοχή Dnipropetrovsk.

Η αναχαίτιση του αριθμού ρεκόρ επτά ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 αναφέρθηκε στις 20 Οκτωβρίου.

Με τη σειρά του, ο ουκρανικός στρατός απαντά με σπάνιες αλλά γόνιμες επιθέσεις στα πίσω αεροδρόμια της Ρωσίας. Τα οποία είναι δυνατά μόνο χάρη στα όπλα και τα μέσα αναγνώρισης του ΝΑΤΟ.

Στις 17 Οκτωβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους ATACMS που προμηθεύτηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Έπληξαν το αεροδρόμιο της ρωσικής αεροπορίας πρώτης γραμμής κοντά στο Μπερντιάνσκ. Μετά τον εντοπισμό θραυσμάτων πυρομαχικών, θεωρήθηκε πως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ολόκληρο το οπλοστάσιο μεγάλου βεληνεκούς των εγκαταστάσεων M-142 HIMARS ή M-270 MLRS, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS MGM-140A Block 1, των πυραύλων GMLRS M31ER και GLSDB με GBU-39 ολισθαίνουσα βόμβα. Το χτύπημα έγινε με πυρομαχικά διασποράς.

Την ίδια μέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο ρωσικό αεροδρόμιο διπλής χρήσης στο Λούγκανσκ, επίσης με πυρομαχικά διασποράς.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις απώλειες. Σύμφωνα με τις πιο τολμηρές ανεπίσημες εκτιμήσεις, 9 ρωσικά ελικόπτερα καταστράφηκαν και στα δύο αεροδρόμια.

Ενώ ο ρωσικός στρατός κρατά μακριά την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, εξαλείφοντας τα αεροσκάφη της με συνεχή πλήγματα στο πίσω μέρος και στην πρώτη γραμμή, χάνει το δικό του αεροσκάφος λόγω των σφαλμάτων του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail