Οι πληρεξούσιοι των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εξέγερση φυλών στη βόρεια και ανατολική Συρία

Freepen.gr - Αραβικές φυλές στη βόρεια και ανατολική Συρία διεξάγουν τώρα μια ένοπλη εξέγερση ενάντια στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF), τον κύριο πληρεξούσιο των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, όπως αναφέρει το southfront.press.

Η εξέγερση ξεκίνησε αργά στις 27 Αυγούστου αφότου οι SDF συνέλαβαν τον Rashid Abu Khawla, τον αρχηγό της μεγαλύτερης αραβικής φατρίας του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ντέιρ Εζόρ (DMC), και ξεκίνησε μια επιχείρηση ασφαλείας στις περιοχές του στην επαρχία σε συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός.

Αραβικές φυλές στο Ντέιρ Εζόρ με επικεφαλής τον Σεΐχη Ιμπραήμ αλ-Χάφελ, έναν εξέχοντα ηγέτη της επιρροής Al Uqaydat, ξεσηκώθηκαν γρήγορα εναντίον των SDF, επιτιθέμενοι στις βάσεις και στα σημεία ελέγχου των ομάδων στην ανατολική και νοτιοανατολική ύπαιθρο του κυβερνείου.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν κοντά στις βάσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο εργοστάσιο αερίου Conoco στην ανατολική ύπαιθρο της Deir Ezzor και στα κοιτάσματα πετρελαίου al-Omar στη νότια ύπαιθρο του κυβερνείου. Ωστόσο, ο συνασπισμός δεν παρενέβη.

Στις 31 Αυγούστου, οι SDF ανέφεραν πως ο Abu Khawala συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με μια «αντιεπαναστατική» ξένη δύναμη, διακίνηση ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας και διευκόλυνση των επιχειρήσεων του ISIS στο Deir Ezzor.

Την επόμενη μέρα, 1η Σεπτεμβρίου, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Φυλετικοί μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξαπέλυσαν επίθεση κατά της πόλης Manbij που ελέγχεται από τις SDF. Οι μαχητές εισέβαλαν σε αρκετές θέσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού στα βόρεια της πόλης. Σε απάντηση, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των συγκεντρώσεων και των θέσεων τους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, μαχητές φυλών που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξαπέλυσαν δύο νέες επιθέσεις κατά των SDF από τις κατευθύνσεις της πόλης Ras al-Ayn στη βόρεια επαρχία al-Hasakah και Tell Abyad στη βόρεια ύπαιθρο της Raqqa. Και οι δύο επιθέσεις αποκρούστηκαν γρήγορα.

Την ίδια μέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του συνασπισμού συναντήθηκαν με αξιωματούχους των SDF και ηγέτες φυλών στη βόρεια και ανατολική Συρία για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση. Ωστόσο, δεν επετεύχθη συμφωνία.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, οι SDF κατάφεραν να εισέλθουν στη βασική πόλη Diban στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor, το προπύργιο του Sheikh al-Hafel. Ωστόσο, ο αρχηγός της φυλής δε συνελήφθη και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στην πόλη και σε άλλα μέρη της επαρχίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σύγκρουση στο Ντέιρ Εζόρ έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 90 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 57 φυλών, 24 μαχητών των SDF και εννέα αμάχων.

Η εξέγερση των φυλών στο Deir Ezzor δεν θα τελειώσει σύντομα. Η επιρροή των SDF στο κυβερνείο και σε άλλες αραβικές περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία αποδυναμώνεται σαφώς. Ενώ οι αραβικές φυλές στο κυβερνείο δεν έχουν λάβει ακόμη θέση εναντίον του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος διατηρεί δύο βάσεις στο έδαφός τους, υπήρξαν αναφορές συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ τους και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν τη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail