Τα αφρικανικά πραξικοπήματα αποκαλύπτουν και ξετυλίγουν έναν ιστό δυτικής ανάμειξης

pixabay / ArtisticRealms
Η υποτιθέμενη ξένη παρέμβαση στις γαλλικές εκλογές οδηγεί σε κατηγορίες εναντίον ενός πρώην προέδρου καθώς μια άλλη πρώην αποικία υφίσταται πραξικόπημα

Οι Γάλλοι εισαγγελείς μόλις απήγγειλαν κατηγορίες στον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πρωτοστάτησε στην στήριξη της Δύσης για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, για φερόμενη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007.

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο χρόνος σίγουρα πετάει! Φαίνεται σαν να ήταν μόλις χθες που ο Λίβυος ηγέτης επισκεπτόταν τον Σαρκοζί στα Ηλύσια στον απόηχο της εκλογικής νίκης του τελευταίου το 2007, επιμένοντας να βολευτεί σε μια παραδοσιακή σκηνή Βεδουίνων στο γρασίδι του πολυτελούς κρατικού ξενώνα. Ο Σαρκοζί είχε κάνει ο ίδιος ένα ταξίδι στην Τρίπολη μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπός του χαρακτήρισε την αντιτρομοκρατική συνεργασία της Γαλλίας και της Λιβύης «μια μακροχρόνια κοινή μάχη». Αλλά οι υποψίες για τα κίνητρα του Σαρκοζί να ηγηθεί της κατηγορίας για την αλλαγή του καθεστώτος προέκυψαν το 2012, όταν αξιωματούχοι των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών ενέπλεξαν Γάλλους πράκτορες στη σύλληψη και τη δολοφονία του Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011 κάνοντας λόγω για συγκάλυψη σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007. Ανώνυμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν επίσης να τραγουδούν την ίδια μελωδία στον δυτικό Τύπο.

Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009, οι γνώστες του Παρισιού είπαν ότι, δεδομένης της εστίασής του στον περιορισμό της Κίνας, ο Ομπάμα ανέθεσε μεγάλο μέρος της Αφρικής στους Γάλλους και τους Βρετανούς – οι οποίοι αμέσως τα χάλασαν. Και ο Ομπάμα εξακολουθούσε να μιλούσε για αυτές τις κακοτοπιές το 2016 όταν είπε στο The Atlantic σε μια συνέντευξη πως «είχε περισσότερη πίστη στους Ευρωπαίους, δεδομένης της εγγύτητας της Λιβύης, για επενδύσεις στη συνέχεια», στον απόηχο του πραξικοπήματος κατά του Καντάφι με την υποστήριξη της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε, στην ίδια συνέντευξη, πόσο εύκολο ήταν να «αγοραστεί η εμπλοκή της Γαλλίας με τρόπο που την έκανε λιγότερο δαπανηρή για εμάς και λιγότερο επικίνδυνο για [την Αμερική]» – απλώς επιτρέποντας στον Σαρκοζί να αναλάβει τα εύσημα για το πραξικόπημα. Η ιδέα ότι η Γαλλία ή ένας Γάλλος πρόεδρος μπορεί να «αγοραστεί» φαίνεται σχετική εδώ.

Αυτά τα γεγονότα στη Λιβύη θα πρέπει επίσης να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόσφατο πραξικόπημα στην Γκαμπόν και τον ρόλο της Γαλλίας στη δημιουργία των συνθηκών που τελικά το δημιούργησαν.

Όπως και με τη Λιβύη και τον Καντάφι, ο Σαρκοζί φαινόταν επίσης να έχει μια περίεργη προσήλωση στην Γκαμπόν, πραγματοποιώντας τρεις επισκέψεις στη χώρα μεταξύ της εκλογής του στα μέσα του 2007 και του Φεβρουαρίου του 2010, μεταξύ άλλων λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλί Μπόνγκο το 2009, με 42% των ψήφων, στον απόηχο του θανάτου του πατέρα του Ομάρ. Κάπως περίεργο για ένα Γάλλο πρόεδρο του οποίου ο προκάτοχός του, ο Ζακ Σιράκ – που αγαπούσε την Αφρική τόσο πολύ που έχτισε το Musée du Quai d'Orsay ως φόρο τιμής σε αυτή – είχε παραπονεθεί για την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ήπειρο.

«Το κύριο ενδιαφέρον του ταξιδιού μου είναι να επιβεβαιώσω την πίστη μου. Θέλω να δείξω ότι η Γαλλία είναι πιστή», είπε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επισκέψεις στον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο το 2010. Μετά από αυτές τις νέες κατηγορίες διαφθοράς, φαίνεται πως η γαλλική «πίστη» στην περίπτωση της Λιβύης μπορεί να ήταν συνδεδεμένη απευθείας στα γαλλικά προεδρικά ή ειδικά συμφέροντα. Και, σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με την Γκαμπόν.

Το Δεκέμβριο του 2010, ο Guardian, επικαλούμενος διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2009 και δημοσιεύτηκε από το WikiLeaks, ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος Ομάρ Μπόνγκο και άλλοι αξιωματούχοι της Γκαμπόν είχαν υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια κεφάλαια από τα συγκεντρωτικά αποθεματικά έξι αφρικανικών χωρών στην Τράπεζα της Κεντρικής Αφρικής. Τα κράτη «για τον εμπλουτισμό τους και, υπό την καθοδήγηση του Μπονγκό, διοχέτευσαν κεφάλαια σε γαλλικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί».

Όταν ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και οι γελοιότητες, καθιστά δύσκολο να παρθούν στα σοβαρά οι σημερινές γαλλικές διακηρύξεις που σχετίζονται με τα πραξικοπήματα στην Αφρική.

Η Γαλλία «καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γκαμπόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Veran νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς στρατιωτικοί ανέλαβαν την πρώην γαλλική αποικία με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πρόσφατα στο Νίγηρα, το Μάλι, τη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ. Μια ακόμη μεγάλη νίκη για μια άλλη γαλλική στρατιωτική αποστολή σταθερότητας, αυτή τη φορά που περιλαμβάνει 400 «μόνιμους» στρατιώτες εντός της χώρας. Ή ίσως όχι τόσο μόνιμους, τελικά. Ίσως το θράσος να θεωρεί κανείς μια ξένη παρουσία ως μόνιμη είναι ένα μη ασήμαντο μέρος του προβλήματος.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την οργή του Παρισιού για το πραξικόπημα κατά του Μπόνγκο είναι ότι οι Γάλλοι δεν φαινόταν πραγματικά να ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία –ή την εμφάνισή της– όσο ο Μπονγκό παρέμενε στην εξουσία. Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές, που κατήγγειλε η αντιπολίτευση της Γκαμπόν ως δόλιες και που πυροδότησαν το πραξικόπημα, πραγματοποιήθηκαν δίχως διεθνείς παρατηρητές. Προφανώς, η Δύση δεν μπορούσε να ενοχληθεί να στείλει κανένα. Δεν είναι πως δεν ήξεραν ότι θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος απάτης. Η ΜΚΟ Freedom House της Ουάσιγκτον βαθμολογεί τη χώρα με ένα τεράστιο μηδέν στο ζήτημα του εάν ο «σημερινός αρχηγός της κυβέρνησης ή άλλη κύρια εθνική αρχή» εκλέγεται μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Bob Menendez (D-NJ) δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Γκαμπόν και τις ψευδείς εκλογές που προηγήθηκαν». Αλλά προφανώς η Ουάσιγκτον δεν ανησύχησε αρκετά για την Γκαμπόν που είχε ρίξει το ραντάρ «ελευθερίας και δημοκρατίας» μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Λοιπόν, γιατί οι Δυτικοί ενοχλούνται μόνο τώρα; Λοιπόν, από ό,τι τους αφορούσε, η φυλή των Μπόνγκο –ο Αλί, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, και ο πατέρας του, Ομάρ, πριν από αυτό– θεωρούνταν σταθερά πως ανήκουν στο δυτικό στάβλο. Ιδίως οι γαλλικές πολυεθνικές, όπως η TotalEnergies και η Eramet, έχουν εκμεταλλευτεί την ενέργεια και τα ορυκτά της χώρας – ιδίως το μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή χάλυβα και θεωρείται κρίσιμο από τη Δύση.

Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία και η Δύση παραπονιούνται μόνο για έλλειψη δημοκρατίας στους αφρικανικούς τους χώρους –ή οπουδήποτε αλλού– όταν ανησυχούν ότι η νέα διοίκηση μπορεί να σκίσει ακόμα ένα από τα εισιτήρια του γεύματός τους ή να το παραδώσει σε κάποιον αλλού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail