Μεταξύ σιωπής και εικασιών: Μια συμφιλίωση Αιγύπτου-Ιράν

Εν μέσω της συνεχιζόμενης περιφερειακής διπλωματικής δραστηριότητας, το σημαντικότερο κομμάτι που λείπει στο διπλωματικό παζλ είναι η ομαλοποίηση μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης. Μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές, να τερματίσουν δεκαετίες εντάσεων και να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Δυτικής Ασίας-Βόρειας Αφρικής;

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή των σχέσεων, εν μέσω ανόδου των διπλωματικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή, η Αίγυπτος και το Ιράν κάνουν επιτέλους προσεκτικά βήματα προς την προσέγγιση. Για δεκαετίες, οι δύο χώρες έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους στην εξωτερική πολιτική.

thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Δυτική Ασία, μετά τις συμφιλιώσεις μεταξύ πολλών χωρών, έχουν προκαλέσει συζητήσεις για μια πιθανή σημαντική πρόοδο.

Αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Πεκίνου, την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, την επανέναρξη των δεσμών του Ριάντ με τη Δαμασκό, την απόψυξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, καθώς και την έναρξη απευθείας συνομιλιών με την κυβέρνηση της Υεμένης υπό την ηγεσία του Ανσαράλα.

«Η σιωπή από την Αίγυπτο είναι θέση»

Η προοπτική μιας προσέγγισης μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις από τα δύο έθνη. Η Τεχεράνη έχει εκφράσει ανοιχτά την προθυμία της να διορθώσει τους δεσμούς με το Κάιρο, ακόμη και από τα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας.

Αντίθετα, η σιωπή της Αιγύπτου ήταν εκκωφαντική – κυριολεκτικά. Στα μέσα Μαΐου, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν μια πηγή που είπε: «Η συνεχιζόμενη επίσημη σιωπή από την Αίγυπτο είναι μια θέση». Αυτή η σταθερή σιωπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης θυμίζει την στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Αυτή η ηρεμία τελικά έσπασε όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν απροσδόκητα τα χέρια στην Ντόχα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ.

Αυτή η εκπληκτική χειρονομία εγείρει το ερώτημα: Θα μπορούσε να είναι και μια ιρανοαιγυπτιακή χειραψία στον ορίζοντα; Το διπλωματικό τοπίο φαίνεται να αλλάζει, αφήνοντας περιθώρια για εικασίες και αισιοδοξία σχετικά με μια πιθανή συμφιλίωση μεταξύ αυτών των δύο γεωστρατηγικών περιφερειακών κρατών.

Στις 14 Μαΐου, ο Fada Hossein Maleki, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Ιράκ, με την πρόθεση να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ και να ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες.

Αλλά η πιο σημαντική ανακοίνωση του Ιράν έγινε από τον ίδιο τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαιρέτισε την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο κατά τη συνάντησή του στις 29 Μαΐου με τον σουλτάνο του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ, του οποίου η χώρα παίζει παραδοσιακά το ρόλο του περιφερειακού μεσολαβητή.

Ο Shadi Ibrahim, ερευνητής διεθνών σχέσεων και σπουδών ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενημερώνει το The Cradle πως οι διαφορές μεταξύ της Τεχεράνης και του Καΐρου διαφέρουν από τις αιγυπτιοτουρκικές διαφορές, καθώς τα ζητήματα με το Ιράν «είναι κυρίως εξωτερικά και όχι εσωτερικά, σε αντίθεση με την Άγκυρα, που το Κάιρο βλέπει ως ανταγωνιστή για επιρροή και πλούτο στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ, η αιγυπτιακή-ιρανική προσέγγιση δεν ήταν αρχικά στην ατζέντα του Καΐρου λόγω αυτών των εξωτερικών λόγων που χρονολογούνται από την ιρανική επανάσταση. Ωστόσο, με τις αραβικές πρωτεύουσες του Περσικού Κόλπου – που προσπαθούσαν να απομονώσουν το Ιράν από το 1979 – να επιδιορθώνουν τώρα τους δεσμούς τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα με την Τεχεράνη, η διαδικασία συμφιλίωσης με την Αίγυπτο αρχίζει επίσης να διαμορφώνεται.

Ένα προβληματικό ιστορικό

Ιστορικά, η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν έχει βιώσει εναλλασσόμενες φάσεις στενής συμμαχίας και έντονης εχθρότητας. Η σύνδεση μεταξύ των δύο περιφερειακών κρατών εδραιώθηκε το 1939 όταν ο τότε διάδοχος του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Fawzia, κόρη του βασιλιά Φουάντ Α' της Αιγύπτου και του Σουδάν. Ωστόσο, το διαζύγιο που ακολούθησε το 1945 οδήγησε σε κρίση μεταξύ των δύο εθνών όταν ο αδερφός της, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, επέμεινε στο διαζύγιο και αρνήθηκε την επιστροφή της πριγκίπισσας Fawzia στο Ιράν.

Καθώς οι σχέσεις ξεπάγωσαν, η Επανάσταση των Ελεύθερων Αξιωματικών ανέτρεψε τον Βασιλιά Φαρούκ τον Ιούλιο του 1952 και η Αίγυπτος ύψωσε το λάβαρο του αραβικού εθνικισμού και της αντιπαράθεσης εναντίον του Ισραήλ. Δεδομένης της προεπαναστατικής αναγνώρισης του Ισραήλ από το Ιράν το 1960, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν για άλλη μια φορά και παρέμειναν άβολες μέχρι το θάνατο του Προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ το 1970.

Υπό την ηγεσία του διαδόχου του Νάσερ, του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, η Αίγυπτος και το Ιράν γνώρισαν μια αναζωπύρωση των δεσμών. Ωστόσο, η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, διέλυσε την πρόοδο καθώς ανέτρεψε το φιλοδυτικό και φιλοϊσραηλινό Σάχη, ο οποίος στη συνέχεια αναζήτησε καταφύγιο στην Αίγυπτο, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1980.

Η επανάσταση του Ιράν βρισκόταν σε εχθρική αντίθεση προς το σιωνιστικό κράτος κατοχής – ακριβώς τη στιγμή που η Αίγυπτος οριστικοποιούσε τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Τελ Αβίβ. Οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τον Abdel Nasser να διακόψει τους δεσμούς με το Ιράν το 1960 επαναλήφθηκαν στην απόφαση του Χομεϊνί να κάνει το ίδιο με την Αίγυπτο το 1979.

Δεκαετίες παγωμένων σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν άρχισαν τελικά να θερμαίνονται με την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Σε ένα σημαντικό βήμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Απρίλιο του 2012, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στο Ιράν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Κάιρο το Φεβρουάριο του 2013, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση τους και την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των πρεσβειών.

Ωστόσο, το πραξικόπημα που ακολούθησε υπό την ηγεσία του Σίσι και τη Σαουδική Αραβία/Εμιράτα κατά του Μόρσι και της κυβέρνησής του στην οποία κυριαρχούσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα τον Ιούλιο του ίδιου έτους σταμάτησε την πρόοδο των σχέσεων με την Τεχεράνη, αν και με μειωμένο επίπεδο εχθρότητας. Η Αίγυπτος, στη συνέχεια, υιοθέτησε μια στρατηγική «ούτε εχθρότητας ούτε φιλίας».

Μετά το Camp David

Από την υπογραφή του 1978 των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ, το Κάιρο έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών κρατών σήμερα «έρχονται στο πλαίσιο της διμερούς πόλωσης και του ανταγωνισμού των περιφερειακών δυνάμεων μεταξύ τους», λέει ο πολιτικός αναλυτής Abd al-Rahman Adel στο The Cradle .

Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς της Αιγύπτου έχει μειωθεί υπό το φως των περιφερειακών αλλαγών, οι οποίες μετατόπισαν την ισορροπία δυνάμεων προς όφελος των πλούσιων σεΐχηδων του Περσικού Κόλπου. Αυτό μετέτρεψε το Κάιρο από «ενεργό δύναμη» σε «κράτος που συνδέεται με τις νέες δυνάμεις στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλωση μεταξύ των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου και του Ιράν –καθώς και μεταξύ των ίδιων των κρατών του Κόλπου– πυροδότησε αναταραχές και συγκρούσεις. Μια οικονομικά τεταμένη Αίγυπτος, που στηρίζεται στα μεγαλεία του Κόλπου, τοποθετήθηκε ως αξιόπιστος σύμμαχος στον γεωπολιτικό της αγώνα ενάντια στο Ιράν, με στόχο να επιτύχει μια αίσθηση ισορροπίας, ιδιαίτερα στην Υεμένη.

Αν και με τον καιρό, «αυτές οι χώρες ανακάλυψαν ότι ο ρόλος της Αιγύπτου ήταν μέτριος και η συμμετοχή της ήταν περιορισμένη, αντίθετα με τις προσδοκίες», εξηγεί ο Ibrahim στο The Cradle . Ως αποτέλεσμα, η βοήθεια προς την Αίγυπτο από τον Κόλπο περιορίστηκε σοβαρά.

Ο αντίκτυπος της ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Η άνοδος νέων παγκόσμιων δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα συμπίπτει με το φθίνον καθεστώς των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία και τη μετατόπιση της εστίασης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην πίσω αυλή της Κίνας. Στη συνέχεια, το Μάρτιο, σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη με επιπτώσεις στις αιγυπτιακές-ιρανικές σχέσεις.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους στο Πεκίνο της Κίνας, μετά από επτά χρόνια αποξένωσης. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη χρησίμευσε ως πράσινο φως για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, να συμμετάσχουν σε διάλογο με το Ιράν. Πριν από αυτό, τον Αύγουστο του 2022, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ είχαν συμφωνήσει να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian ανακοίνωσε πως άνοιξε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τις χώρες της περιοχής, λέγοντας ότι «το χέρι μας είναι ανοιχτό στους γείτονές μας» και τονίζοντας πως «η ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες, ειδικά τις αραβικές χώρες, αποτελεί βασική προτεραιότητα στην ιρανική πολιτική».

Το Μάιο, ο Amir-Abdollahian εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη και το Κάιρο θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, δηλώνοντας: «Πάντα χαιρετίζαμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου», προσθέτοντας: «Οι επικεφαλής των αποστολών μας - τμήματα συμφερόντων - στην Τεχεράνη και το Κάιρο έχουν καλές συναντήσεις. Υπάρχει καλή πρόσβαση στις αρχές και των δύο χωρών».

Μεσολαβητικές προσπάθειες του Ιράκ

Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι το Ιράκ φιλοξενεί συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων από το Ιράν και την Αίγυπτο από το Μάρτιο, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Muhammad Shia al-Sudani να ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης. Παρ' όλες τις θετικές εικασίες, ωστόσο, ιρακινές πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε συνεννοήσεις για την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων. Πηγές επισημαίνουν ότι το Κάιρο εξακολουθεί να μην είναι ενθουσιασμένο για την εξομάλυνση των σχέσεων για λόγους που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Ιρακινές πολιτικές πηγές αναφέρουν στο The Cradle ότι ο Σουδάνι στοχεύει να καθιερωθεί ως βασικός συνομιλητής μεταξύ του Ιράν και των αραβικών χωρών, όπως επιχείρησε να κάνει ο προκάτοχός του Μουσταφά αλ-Καντίμι. Ενώ ο Ιρακινός πρόεδρος ενημέρωσε το Ριάντ για την πρόθεσή του να μεσολαβήσει μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης, οι Σαουδάραβες φέρεται να μην έχουν δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Οι πηγές τονίζουν πως το Κάιρο είναι απίθανο να κάνει σοβαρά βήματα προς τη βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν έως ότου οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ φτάσουν σε πιο ευνοϊκό επίπεδο.

Αναμένεται ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι θα απαιτήσει σαφή υποστήριξη από τους Σαουδάραβες και Εμιρατιανούς προστάτες του – τον ​​Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ – πριν αποκαταστήσει τις σχέσεις Αιγύπτου-Ιράν.

Ταυτόχρονα, το Σουλτανάτο του Ομάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης. Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi αποκάλυψε ότι ο Σουλτάνος ​​του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ είχε μεταφέρει ένα μήνυμα από το Κάιρο που εξέφρασε την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις του. Ωστόσο, αραβικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι προσπάθειες του Ομάν βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε σημαντική πρόοδο.

Περιορισμένα κέρδη - ελάχιστες επιπτώσεις στο Ισραήλ

Ο ερευνητής Ibrahim πιστεύει ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του Ιράν μπορεί να μην οδηγήσει σε πολλά περισσότερα από «το οικονομικό όφελος του αιγυπτιακού καθεστώτος και στο σπάσιμο της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στο Ιράν». Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οικονομικό άνοιγμα είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένο, με λίγα περιθώρια για ουσιαστική ανάπτυξη και επέκταση, ιδιαίτερα υπό το φως της παρουσίας του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων .

Ο Ιμπραήμ και ο Αντέλ συμφωνούν πως «η προσέγγιση Αιγύπτου-Ιράν θα είναι σε περιορισμένη κλίμακα και δε θα βλάψει με κανέναν τρόπο την αιγυπτιακή εταιρική σχέση με το Ισραήλ, ούτε θα έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική».

Σύμφωνα με τον Shadi, «το Ιράν θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτές τις σχέσεις». Ο μετασχηματισμός των σχέσεων από αρνητικές σε θετικές, ακόμη και αν περιορίζεται στον οικονομικό ή θρησκευτικό τουρισμό, «μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς ένα μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον σε θέματα σημαντικά για το Ιράν, όπως η σύγκρουση με το Ισραήλ».

Ωστόσο, ο Shadi επισημαίνει πως το Κάιρο το γνωρίζει καλά αυτό και «δε θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να το ανταγωνιστεί στον παλαιστινιακό φάκελο». Το Κάιρο επωφελείται εδώ από τη γεωγραφική του θέση και το γεγονός πως τα αιγυπτιακά εδάφη είναι το μόνο πέρασμα προς τον κόσμο για τις υποστηριζόμενες από το Ιράν παλαιστινιακές φατρίες αντίστασης στη Γάζα. Αυτή η πραγματικότητα ενισχύει τη θέση της Αιγύπτου και διασφαλίζει ότι παραμένει βασικός, αν και παθητικός παίκτης στο παλαιστινιακό πλαίσιο.

Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η σχέση της Αιγύπτου με το Ιράν και εάν θα οδηγήσει σε ευρύτερο μετασχηματισμό της περιφερειακής δυναμικής ή θα χρησιμεύσει κυρίως ως περιορισμένη και ρεαλιστική δέσμευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail