Ευρωπαίος βασιλιάς ζητά συγγνώμη για τη δουλεία

pixabay / Pexels
Freepen.gr - Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλέξανδρος των Κάτω Χωρών γιόρτασε την 160η επέτειο της επίσημης κατάργησης της δουλείας από τη χώρα του, εκδίδοντας μια ιστορική συγγνώμη για την ολλανδική συμμετοχή στο δουλεμπόριο.

"Την ημέρα αυτή θυμόμαστε την ολλανδική ιστορία της δουλείας", δήλωσε ο Βίλεμ-Αλεξάντερ σε πλήθος το Σάββατο στο Εθνικό Μνημείο δουλείας στο Άμστερνταμ. "Ζητώ συγχώρεση για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Ο βασιλιάς σημείωσε πως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε ζητήσει συγγνώμη για τον 250ετή ρόλο της χώρας στη δουλεία τον περασμένο Δεκέμβριο. "Σήμερα στέκομαι μπροστά σας. Σήμερα, ως βασιλιάς σας και ως μέλος της κυβέρνησης, ζητώ αυτή τη συγγνώμη ο ίδιος και αισθάνομαι το βάρος των λέξεων στην καρδιά και την ψυχή μου”.

Μια κυβερνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι ο ολλανδικός βασιλικός Οίκος της Οράγγης αποκόμισε το σύγχρονο ισοδύναμο περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη από τη δουλεία από το 1675 έως το 1770. Μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου δόθηκε στη μοναρχία μέσω της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο βασιλικός Οίκος ανέθεσε μια πιο εκτεταμένη έρευνα για το ρόλο της βασιλικής οικογένειας στην ολλανδική αποικιακή ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail