Η εκλογική διαφοροποίηση της Βόρειας Ελλάδας

Η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη μετά και την στρατηγική νίκη του στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έχει και μια "λεπτομέρεια" που επισκιάζουν κάπως τους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα: Και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αν. Μακεδονία-Θράκη) η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μετά τις εκλογές του 2019 σε ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Έτσι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η ΜΕΙΩΣΗ του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος της περιόδου 2019-2023 στην Κεντρική Μακεδονία είναι 2,79%, στη Δ. Μακεδονία 3,76% και στην Αν. Μακεδονία-Θράκη 3,67%. 

Και στις τρεις βόρειες Περιφέρειες της Ελλάδας η ΝΔ υπολείπεται σημαντικά του αποτελέσματος που πέτυχε σε εθνικό επίπεδο (40,56%). 

Το «παρήγορο», αν μπορεί να πει κανείς, για την μητσοτακική ΝΔ είναι ότι τα αντίστοιχα αρνητικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά : -11,76%, - 12.91% και -8,29% (με καθοδικές τάσεις), γεγονός που μετέτρεψε το ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει πλέον βλέψεις ανάληψης εξουσίας.

Αντίθετα, στην ίδια περίοδο, και στις τρεις Περιφέρειες τα υπόλοιπα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή παρουσιάζουν ΑΥΞΗΣΗ του ποσοστού τους: ΠΑΣΟΚ (2,94 %, 5,87%, 3,65%), ΚΚΕ (2,01%, 2,35%, 0,73%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (2,15%, 0,53%, 1,03%), ΝΙΚΗ (6,11%, 5,50%, 4,20%), ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ (5,21%, 4,32%, 4,93%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (1,75%, 1,25%, 1,11%).

Οι λόγοι αυτής της εκλογικής διαφοροποίησης είναι προφανείς. Αποτελούν και μια προειδοποίηση ότι ακόμα και μεγάλες στρατηγικές νίκες όπως η προχθεσινή εμπεριέχει κινδύνους ανατροπής αλλά και μακροπρόθεσμα βαθύτερης διαίρεσης της χώρας. Και αυτό το τελευταίο η ΑΘΗΝΑ πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της. 

Ίσως γι  αυτό να βρέθηκε και μια θέση υφυπουργού για θέματα Μακεδονίας-Θράκης στο νέο - και γιγαντιαίο - κυβερνητικό σχήμα. Μόνο που πρέπει να υπάρξουν και πολλές πράξεις που αφορούν ακόμα και ζητήματα ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Και ο νοών νοείτω.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail