Τα F-16 για την Ουκρανία δε θα αλλάξουν το παιχνίδι - Bloomberg

pixabay / wietzenu
Freepen.gr - Ενώ οι πιθανές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κιέβου, δεν θα είναι «game changer» στη σύγκρουσή του με τη Ρωσία, ανέφερε την Κυριακή το Bloomberg, επικαλούμενο αρκετούς πιλότους που έχουν πετάξει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα F-16 που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία «θα εξακολουθούν να έχουν κατώτερα ραντάρ και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς» από πολλά από τα σύγχρονα ρωσικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα αεροπλάνα είτε θα αναπτυχθούν αμυντικά είτε θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, αναφέρει η δημοσίευση.

Ο Brynn Tannehill, ο οποίος σχεδίασε προσομοιωτές για τα αεροπλάνα, είπε στο πρακτορείο πως για τους Ουκρανούς πιλότους η αλλαγή από αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής σε F-16 θα ήταν σαν να «πάτησαν το εύκολο κουμπί». Ωστόσο, «δεν μπορείς να ξεπεράσεις τους νόμους της φυσικής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον John Venable, πρώην πιλότο F-16 στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, εάν οι Ουκρανοί πετούσαν κοντά στην πρώτη γραμμή, θα λάμβαναν ένα σήμα ότι είχαν εντοπιστεί από τα ρωσικά ραντάρ πολύ πριν ήταν να σε θέση να χτυπήσουν τους στόχους τους.

Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν λοφώδες έδαφος για να παρακάμψουν την ανίχνευση - και επομένως την καταστροφή - ενώ πλησιάζουν τους στόχους τους, αλλά θα πρέπει να σκαρφαλώσουν γρήγορα σε απότομη γωνία, να πυροβολήσουν και στη συνέχεια να ξανακατέβουν για κάλυψη. Ωστόσο, τέτοιες τακτικές σημαίνουν ότι τα F-16 «δεν πρόκειται να χτυπήσουν τίποτα», είπε ο Venable.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Dan Hampton, άλλο βετεράνο πιλότο μάχης, δεν θα ήταν επίσης πρακτικό να χρησιμοποιηθούν F-16 για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κρουζ, καθώς θα υπήρχε μόνο ένα μικρό παράθυρο μετά την εκτόξευση και τον εντοπισμό του βλήματος, αλλά προτού φτάσει στον στόχο του. . Η ανάπτυξη των F-16 σε αυτή την αποστολή θα απαιτούσε να παραμείνουν στον αέρα για ώρες περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, εξήγησε.

Την αξιολόγηση των πιλότων απηχεί μια δήλωση του αρχηγού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι παραδόσεις F-16 δε θα σηματοδοτήσουν σημείο καμπής στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η αεροπορική δύναμη δεν έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εχθροπραξίες.

Ωστόσο, ο Yury Ignat, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, επέμεινε πως το Κίεβο «θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» εάν εξοπλιστεί με σύγχρονα δυτικά τζετ.

Σχολιάζοντας πιθανές παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε «απαράδεκτη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail