Η ΕΕ στοχεύει άλλους τέσσερις συμμάχους της Ρωσίας με τον ατελείωτο κύκλο κυρώσεών της

Αφού οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας απέτυχαν να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ΕΕ στρέφει τώρα τα όπλα της στην Κεντρική Ασία σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις να φτάσουν στη Ρωσία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ΕΕ βασίστηκε σε τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία και την Κίνα, για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και να συνεργαστούν με την ΕΕ για την απομόνωση της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτές οι τέσσερις χώρες συνέχισαν να διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία και επίσης τη βοηθούν να αποφύγει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τώρα, μια θορυβώδης ΕΕ μπορεί να στοχεύσει αυτά τα τέσσερα έθνη με νέα μέτρα για να τα εμποδίσει να ρίξουν σανίδα σωτηρίας στη Ρωσία.

Η εξάρτηση της ΕΕ από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία και την Κίνα θεωρήθηκε ως στρατηγική κίνηση για την απομόνωση της Ρωσίας. Αυτές οι χώρες θεωρήθηκαν ως πιθανοί σύμμαχοι που θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και, αντ' αυτού, να συνεργαστούν με την ΕΕ για να σφίξουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ρωσίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Η ανερχόμενη ρωσική εξάρτηση

Για παράδειγμα, χώρες όπως το Καζακστάν έχουν πολλαπλασιάσει τις επανεξαγωγές τους στη Ρωσία. Υπάρχουν αναφορές πως το Καζακστάν έστειλε στη Ρωσία αποστολές αξίας 184 εκατομμυρίων δολαρίων διαφορετικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, παρόλο που η χώρα δεν παράγει αυτά τα προϊόντα.

Η εξάρτηση της ΕΕ από αυτές τις χώρες βασίστηκε στην υπόθεση ότι αυτές οι χώρες θα ήταν πρόθυμες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και να συνεργαστούν με την ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση έχει αποδειχθεί εσφαλμένη και η ΕΕ αγωνίζεται τώρα να βρει τρόπους για να απομονώσει τη Ρωσία.

Η ΕΕ έχει επιβάλει διάφορες κυρώσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι κυρώσεις δεν μπόρεσαν να επιφέρουν κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι κυρώσεις απέτυχαν στην ΕΕ, καθώς η Ρωσία αντέδρασε και διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τώρα η ΕΕ στοχεύει την Κεντρική Ασία με νέα μέτρα για να τους εμποδίσει να ρίξουν σανίδα σωτηρίας στη Ρωσία.

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα ακόμη κράτη

Σύμφωνα με μια έκθεση, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν είναι οι πιθανότεροι πρώτοι στόχοι μιας νέας ριζοσπαστικής πρότασης της ΕΕ για να σταματήσει η Ρωσία από το να καταρρίπτει τις κυρώσεις εισάγοντας τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούνται για τον πόλεμο εναντίον των γειτόνων της. Η πρόταση, η οποία αποτελεί μέρος του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επιδιώκει να στοχεύσει «πρόσωπα και οντότητες που παρακάμπτουν τα περιοριστικά μέτρα της Ένωσης» περιορίζοντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν ευαίσθητα αγαθά στους γείτονες της Ρωσίας, εάν υπάρχει καταστρατήγηση. Η πρόταση δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή προϊόντα, αφήνοντας την απόφαση αυτή στις χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι η πρόταση μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να οδηγήσει στην στόχευση μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ πιέζουν για μια πιο επιθετική προσέγγιση στην Κίνα, αλλά η ΕΕ είναι απρόθυμη να αποξενώσει περαιτέρω το Πεκίνο. Η Τουρκία θεωρείται επίσης σημαντικός πολιτικός κίνδυνος, δεδομένης της αστάθειας της πολιτικής της και της μόχλευσης της σε ζητήματα όπως η μετανάστευση. Η πρόταση αναμένεται να λάβει σχόλια από τους πρεσβευτές της ΕΕ και η ΕΕ δεν αναμένει συμφωνία για το πακέτο πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν δίκιο όταν προειδοποιούν την ΕΕ ότι τα μέτρα κατά τέτοιων σημαντικών γεωστρατηγικών εμπορικών εταίρων μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Έτσι, είναι πλέον ώρα η Ευρώπη να ξυπνήσει και να μυρίσει τον καφέ.

Η νέα πρόταση της ΕΕ μοιάζει με μια απέλπιδα προσπάθεια να εξαναγκάσει την Κεντρική Ασία να υπακούσει στις επιταγές της ΕΕ και να προσπαθήσει να την τιμωρήσει γι' αυτό. Είναι σχεδόν κωμικό πώς η ΕΕ συνεχίζει να ενισχύει την ίδια αποτυχημένη στρατηγική, όπως ένας τζογαδόρος που συνεχίζει να στοιχηματίζει στο ίδιο χαμένο άλογο. Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ήταν μια απόλυτη αποτυχία, και αυτές οι νέες απειλές πιθανότατα δεν θα διαφέρουν. Είναι καιρός η ΕΕ να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μην προσπαθήσει πολύ να ελέγξει άλλες χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail