Μετονομασία Καλίνινγκραντ: Η Πολωνία αποφάσισε επιτέλους να προκαλέσει την οργή της Μόσχας!

Η πρόσφατη απόφαση της Πολωνίας να μετονομάσει το Καλίνινγκραντ σε Królewiec έχει προκαλέσει διαμάχη λόγω της στρατηγικής σημασίας του θύλακα για τη Ρωσία. Το Καλίνινγκραντ είναι ένα μικρό ρωσικό έδαφος που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μια βασική στρατηγική τοποθεσία για τις στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 9 Μαΐου, η Πολωνική Επιτροπή για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων εκτός της Δημοκρατίας της Πολωνίας είπε πως συνιστούσε με άμεση ισχύ η πόλη να είναι γνωστή στην Πολωνία ως Królewiec και στην ευρύτερη περιοχή του θύλακα ως Obwód Królewiecki.

Είπε ότι το όνομα Καλίνινγκραντ δεν είχε σχέση ούτε με την πόλη ούτε με την περιοχή και είχε μια «συναισθηματική και αρνητική» απήχηση στην Πολωνία.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στη γλώσσα της παραδοσιακές ονομασίες που αποτελούν την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά δεν μπορεί να αναγκαστεί να χρησιμοποιεί στη γλώσσα της ονόματα απαράδεκτα για αυτήν», ανέφερε η επιτροπή.

Σε απάντηση σε αυτό, η Ρωσία είπε ότι η απόφαση «συνορεύει με την τρέλα» και «μια εχθρική πράξη».

«Γνωρίζουμε ότι σε όλη την ιστορία, η Πολωνία έχει διολισθήσει κατά καιρούς σε αυτή την τρέλα του μίσους προς τους Ρώσους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ιστορικά, η περιοχή ήταν γνωστή ως Königsberg και ήταν μέρος της Ανατολικής Πρωσίας για εκατοντάδες χρόνια πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής και τη μετονόμασε σε Καλίνινγκραντ από τον Μιχαήλ Καλίνιν, έναν από τους ηγέτες της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Σήμερα, το Καλίνινγκραντ χρησιμεύει ως κρίσιμη ναυτική και αεροπορική βάση για τον στόλο της Βαλτικής της Ρωσίας, παρέχοντας πρόσβαση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η εγγύτητα του θύλακα με πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Λιθουανίας, τον καθιστά μια εξαιρετικά στρατηγική τοποθεσία για τη Ρωσία. Κατά τη Σοβιετική εποχή, το Καλίνινγκραντ ήταν μια κλειστή πόλη και ένα σημαντικό στρατιωτικό προπύργιο. Χρησιμοποιήθηκε ως βασική βάση για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή της Βαλτικής. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία διατήρησε τον έλεγχο της περιοχής και έγινε θύλακας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως θύλακας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, το Καλίνινγκραντ είναι επίσης μια σημαντική στρατηγική τοποθεσία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας. Η Ρωσία διατηρεί χώρο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων κοντά στο Καλίνινγκραντ, που πιστεύεται πως αποτελεί μέρος της πυρηνικής αποτροπής της χώρας. Εκτός από τα πυρηνικά της όπλα, η Ρωσία λειτουργεί επίσης έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Καλίνινγκραντ, τον πυρηνικό σταθμό της Βαλτικής. Η μονάδα, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020, αποτελείται από δύο αντιδραστήρες νερού υπό πίεση VVER-1200 και έχει συνολική ισχύ 2,4 GW. Ο πυρηνικός σταθμός της Βαλτικής λειτουργεί από τη Rosenergoatom, την ίδια κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τους άλλους πυρηνικούς σταθμούς της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Πολωνία ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και αγνόησε τις διεθνείς συμφωνίες. Η μετονομασία έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της στο ΝΑΤΟ.

Ενώ η Πολωνία έχει δηλώσει ότι το όνομα Καλίνινγκραντ έχει αρνητική σημασία στην Πολωνία λόγω της προέλευσής του από τη σοβιετική εποχή, πολλοί αμφισβήτησαν το χρονοδιάγραμμα και το κίνητρο πίσω από την απόφαση. Με τις εντάσεις να είναι ήδη υψηλές μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως η κίνηση της Πολωνίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σκόπιμη πρόκληση προς τη Ρωσία.

Η μετονομασία του Καλίνινγκραντ είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά κινήσεων της Πολωνίας για την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή. Η Πολωνία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία και έχει ζητήσει αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική ως απάντηση στις αντιληπτές απειλές από τη Ρωσία. Η κίνηση για μετονομασία του Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια περαιτέρω προσπάθεια της Πολωνίας να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην περιοχή.

Το Καλίνινγκραντ είναι μια εξαιρετικά στρατηγική τοποθεσία για τη Ρωσία λόγω της θέσης του στη Βαλτική Θάλασσα και της γειτνίασής του με πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ η Πολωνία έχει δηλώσει πως η μετονομασία οφειλόταν σε αρνητικές συνδηλώσεις που συνδέονται με το όνομα Καλίνινγκραντ, πολλοί πιστεύουν ότι η απόφαση ήταν μια σκόπιμη πρόκληση προς τη Ρωσία. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και είναι αβέβαιο πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail