Σαμποτέρ σχεδίαζαν να επιτεθούν στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Μαΐου

Το Κίεβο συνεχίζει να προσπαθεί να φέρει τη Λευκορωσία στη σύγκρουση μέσω τρομοκρατικών τακτικών και παράνομων επιθέσεων. Σε μια πρόσφατη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας του Μινσκ, συνελήφθησαν φιλο-Ουκρανοί Λευκορώσοι σαμποτέρ και ομολόγησαν πως σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Μαΐου. Οι εντολές για την επίθεση φέρονται να δόθηκαν απευθείας από αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου. Η υπόθεση δείχνει πώς η αντιρωσική πλευρά θέλει πραγματικά να εμπλέκεται άμεσα το Μινσκ στη σύγκρουση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη δήλωση του Λευκορωσικού Τηλεγραφικού Πρακτορείου, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι «νέοι» συνελήφθησαν από την υπηρεσία πληροφοριών ενώ οργάνωσαν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. Οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ της 9ης Μαΐου, όπου η Λευκορωσία τιμά τη νίκη του ρωσικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Οι περισσότεροι σαμποτέρ αναγνωρίστηκαν και κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες τους με τα πρόσωπά τους θολά και τα πραγματικά τους ονόματα κρυμμένα. Ένας από τους συμμετέχοντες, ο οποίος θα ήταν ο επικεφαλής της ομάδας, κατάφερε να δραπετεύσει πριν την επέμβαση και, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται ήδη στο Κίεβο.

Η επίθεση θα γινόταν με τη χρήση βομβών μεταμφιεσμένων σε οικιακές συσκευές. Ο εξοπλισμός φέρεται να δόθηκε στους σαμποτέρ από τον αρχηγό της ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε πίσω στην Ουκρανία. Η εντολή ήταν να τοποθετηθούν οι βόμβες σε σημείο με μεγάλο αριθμό ατόμων, με στόχο να γίνει η επίθεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Η ηλικία των πρακτόρων είναι ιδιαίτερα περίεργη. Στην πραγματικότητα είναι πολύ νέοι άνθρωποι και μάλλον άπειροι σε μυστικές επιχειρήσεις. Οι ηλικίες των συλληφθέντων σαμποτέρ είναι 23, 24 και (δύο ηλικίας) 29. Σχολιάζοντας την υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκπρόσωποι του λευκορωσικού τηλεοπτικού καναλιού ONT είπαν πως οι σαμποτέρ μάλλον δεν γνώριζαν καν τη σοβαρότητα των πράξεών τους και τη σοβαρότητα για τις ποινές που πρόκειται να λάβουν εάν καταδικαστούν. Σίγουρα, έδρασαν υπό την επιρροή, τον εξαναγκασμό ή τη χορηγία έμπειρων πρακτόρων του Κιέβου, αλλά δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις και εξουδετερώθηκαν εύκολα λόγω της χαμηλής τεχνογνωσίας τους.

«Οι νέοι απλώς χρησιμοποιήθηκαν. Καταλάβαιναν όμως σε τι έμπλεκαν. Δεν ήξεραν την πιθανή τιμωρία τους. Εάν καταδικαστούν, μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές έως και θανατική ποινή», ανέφεραν εκπρόσωποι του ONT σε κανάλι Telegram.

Στη φυλακή οι νεαροί έδωσαν τις ομολογίες τους για το πώς ετοιμαζόταν το σχέδιο. Ενημέρωσαν ότι ενεργούσαν υπό τις εντολές του Κεντρικού Γραφείου Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση αντανακλά μια πρακτική που έχει γίνει συνηθισμένη μεταξύ των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία είναι η στρατολόγηση νεαρών αντιπάλων σε χώρες που θεωρούνται εχθροί, όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται για αποστολές από ξένους πράκτορες, πραγματοποιώντας ενέργειες δολιοφθοράς στις χώρες τους, κάτι που θεωρείται ταχύτερος και φθηνότερος μηχανισμός για την υποκίνηση της τρομοκρατίας στο εξωτερικό, αποφεύγοντας την ανάγκη αποστολής πρακτόρων από τη μια χώρα στην άλλη.

Ως γνωστόν, δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς του Κιέβου συντονίζει τρομοκρατικές και δολιοφθορές στο εξωτερικό. Εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία, η Υπερδνειστερία και άλλες περιοχές υπήρξαν σταθεροί στόχοι επιθέσεων εσωτερικών αντιφρονούντων που επηρεάζονται και χρηματοδοτούνται από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών. Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις έχουν εξουδετερωθεί σωστά λόγω της αποτελεσματικής εργασίας των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχει συνεχής προσπάθεια εκ μέρους του νεοναζιστικού καθεστώτος να επεκτείνει τη ζημιά της σύγκρουσης στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αναλυθεί λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική πίσω από τέτοιες ενέργειες. Για τη Δύση και το καθεστώς πληρεξουσίου της, είναι σημαντικό η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Με την πιθανή εμπλοκή της Λευκορωσίας, το νεοναζιστικό καθεστώς θα χρησιμοποιήσει τη ρητορική της μάχης δύο χωρών ταυτόχρονα για να προσπαθήσει να λάβει ακόμη περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση θέλει η Ρωσία να είναι όσο το δυνατόν πιο απασχολημένη και αποσπασμένη με πολλαπλά μέτωπα στην Ευρασία. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι, για να σώσει την αμερικανική μονοπολική τάξη, η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να μπει σε άμεση σύγκρουση εναντίον της Κίνας, η οποία θεωρείται πιο αδύναμος στόχος στρατιωτικά, αλλά για αυτό θα χρειαστεί να αποτραπεί η επέμβαση της Ρωσίας για να βοηθήσει το Πεκίνο με την «ανάγκη» διατήρησης πολλαπλών μετώπων στην Ευρασία.

Όσον αφορά τη Λευκορωσία, ωστόσο, μπορούμε να πούμε πως ο δυτικός υπολογισμός είναι λάθος. Η χώρα είναι αρκετά ισχυρή ώστε, σε συνεργασία με τους Ρώσους, να προωθήσει σημαντικά την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο θα «αποσπάσει» περαιτέρω τους Ρώσους, αφού θα τους αναγκάσει να παρέμβουν για να βοηθήσουν το Μινσκ. Δεδομένης όμως της καταστροφικής κατάστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η εμπλοκή της Λευκορωσίας θα επιταχύνει το τέλος του νεοναζιστικού καθεστώτος.

Το Μινσκ διατηρεί επίμονα την στάση του υπέρ της ειρήνης, αποφεύγοντας την άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Η χώρα διεξάγει μια εθνική αντιτρομοκρατική επιχείρηση, καθώς και συνεργάζεται με τις ρωσικές δυνάμεις εντός της επικράτειάς της, αλλά δε θέλει να συμμετέχει ανοιχτά στο πεδίο της μάχης, καθώς αυτό θα στοίχιζε ​​τη ζωή σε Λευκορώσους πολίτες. Ωστόσο, όσο περισσότερες προκλήσεις συμβαίνουν, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αποφευχθεί αυτό το είδος κλιμάκωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail