Η κατάρρευση της SVB θα κάνει τη ρωσική οικονομία ισχυρότερη

Η Silicon Valley Bank εξυπηρετούσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις — την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας προόδου. Η κατάρρευσή της υπονομεύει την επιρροή του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος στον κόσμο. Η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Η καλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ χρεοκοπεί

Η πανδημική έκρηξη χρημάτων και οι επόμενοι μήνες ήταν μια από τις καλύτερες επιχειρηματικές περιόδους στην ιστορία της Silicon Valley Bank (SVB, 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία). Η τράπεζα χρησιμοποίησε χρήματα από καταθέσεις για να αγοράσει κυρίως μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου και τριπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την κατάρρευση, το περιοδικό Forbes την αναγνώρισε ως μία από τις καλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση παράγοντες όπως η σταθερότητα και η κερδοφορία.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την SVB την Παρασκευή καθώς η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω της έλλειψης μετρητών.

Λανθασμένος υπολογισμός της Fed: Είτε καταπολεμήστε τον πληθωρισμό είτε την τραπεζική σταθερότητα

Η έλλειψη ρευστότητας προκλήθηκε από το γεγονός πως η τράπεζα είχε χάσει 1,8 δισ. δολάρια από πωλήσεις κρατικών ομολόγων, η αξία των οποίων μειώθηκε λόγω της αύξησης του προεξοφλητικού επιτοκίου.

Μετά την πανδημία, το Federal Reserve System άρχισε να αυξάνει το προεξοφλητικό επιτόκιο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό υπερβολικού χρήματος. Ένα ομόλογο που κόστιζε, σχετικά μιλώντας, 100 δολάρια έπεσε στα 80 δολάρια. Η SVB έπρεπε να αναφέρει τις ζημίες, αλλά η τράπεζα χειραγωγούσε τα δεδομένα για να κάνει τους πάντες να πιστέψουν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Την Πέμπτη, οι μετοχές της SVB σημείωσαν πτώση 60%, αφού η τράπεζα ανέφερε μια δύσκολη κατάσταση.

Πολλά ταμεία VC διέταξαν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν κεφάλαια από την SVB. Άλλοι καταθέτες ανέπτυξαν επίσης μια ανησυχία και διοργάνωσαν την κλασική τραπεζική ενέργεια έχοντας αποσύρει 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Την Παρασκευή, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC, ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τραπεζών), διέταξε το κλείσιμο την SVB. Σταμάτησε και η διαπραγμάτευση μετοχών ЫМИ.

Πανικός σε όλους!

Η Signature Bank της Νέας Υόρκης κατέρρευσε την επόμενη μέρα. Δύο άλλες τράπεζες μπορεί να είναι δίπλα στη γραμμή. Το FDIC μπορεί να εγγυηθεί καταθέσεις σε δύο τράπεζες, αλλά υπάρχουν πάνω από 23 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Θα χρειαστούν χρόνια ώστε η αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από τις συνέπειες του φιάσκο της SVB. Μέχρι το 2022, τα χαρτοφυλάκια δανείων των μικρών τραπεζών των ΗΠΑ είχαν το ίδιο μέγεθος με αυτά των μεγάλων τραπεζών.

Η Fed ανακοίνωσε πως δε θα αυξήσει άλλο το επιτόκιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει νέο γύρο πληθωρισμού. Είτε καταπολεμά τον πληθωρισμό είτε παρέχει στις τράπεζες ρευστότητα. Φαίνεται ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Τι σημαίνει η κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley για τη Ρωσία

  • Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley έχουν καταστραφεί παρόλο που οι ΗΠΑ χρειάζονται καινοτομίες στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της άμυνας και της εφοδιαστικής.
  • Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανησυχούσε περισσότερο για τη διάσωση της Ουκρανίας παρά για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Θα πρέπει να ασχοληθεί τώρα με τις δουλειές της αλλιώς θα χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της. Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποστεί ποτέ δοκιμασία ακραίων καταστάσεων για σταθερότητα με αύξηση των επιτοκίων. Τα φτηνά δάνεια σημαίνουν τα πάντα για την Αμερική και έχουν βυθιστεί στη λήθη.
  • Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο αριθμός των εταιρειών που είχαν ανοιχτά πιστωτικά όρια με την SVB ήταν άφθονος.
Η Fed θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το τυπογραφείο — αυτό δεν είναι καλός παράγοντας όσον αφορά την αξιοπιστία του δολαρίου.

Εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ καταρρεύσει, η Ρωσία δύσκολα θα επηρεαστεί, επειδή οι κερδοσκοπικές πωλήσεις ξένων επενδυτών στη ρωσική αγορά είναι πλέον αδύνατες, και το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απελευθερώνει σταδιακά το νόμισμά του από το δολάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail