Η Ελβετία καταστρέφει τα δικά της όπλα αντί να τα παραδώσει στην Ουκρανία

mediathek.admin.ch
Freepen.gr - Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η Ελβετία καταστρέφει τα παροπλισμένα συστήματα αεράμυνας αντί να τα παραδίδει στο Κίεβο. Η αλπική χώρα υποστηρίζει πως η αποστολή των όπλων θα παραβίαζε την ιστορική της πολιτική ουδετερότητας, η οποία έχει βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τον πόλεμο για αιώνες.

Εκτός από την άρνηση της αποστολής όπλων, η Ελβετία έχει πλέον απαγορεύσει σε άλλες χώρες να παραδίδουν όπλα ελβετικής κατασκευής στη σύγκρουση, αναφέρει το rmx.news.

Η Ελβετία είχε αγοράσει τους πυραύλους εδάφους-αέρος Rapier (SAMs) από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 και ο στρατός της διαθέτει επί του παρόντος 60 Rapier SAM σε λειτουργία, αλλά η πρώτη παρτίδα των SAM έχει ήδη καταργηθεί. Για τους σκοπούς της Ελβετίας, οι πύραυλοι θεωρήθηκαν απαρχαιωμένοι, γι' αυτό και παροπλίζονται, αλλά η Ουκρανία είχε ζητήσει τα όπλα, καθώς το Κίεβο πιστεύει πως θα εξακολουθούσαν να είναι χρήσιμοι κατά της ρωσικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των drones και των επιθέσεων με πυραύλους, σύμφωνα με το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mandiner, το οποίο επικαλείται ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερμανία είναι μια από τις πολλές χώρες που πιέζουν την Ελβετία να στείλει όπλα, με το Βερολίνο να ζητά συγκεκριμένα από την Ελβετία να στείλει άρματα μάχης Leopard για να «καλύψει τις ελλείψεις που προκαλούνται από τις παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία». Ωστόσο, ακόμη και τότε, η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή των δικών της όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι η στρατιωτική βοήθεια θα παραβίαζε την ουδετερότητα του κράτους.

Η Ελβετία δεν είναι η μόνη χώρα που ασκεί ουδετερότητα στη σύγκρουση. Η γειτονική Αυστρία είναι επίσης επίσημα ουδέτερη και αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία αρνείται ομοίως.

Το Φεβρουάριο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκφώνησε μια ομιλία για την κατάσταση του έθνους όπου αναφέρθηκε στην Ελβετία εξηγώντας τη στάση της Ουγγαρίας στον πόλεμο. Ενώ η Ουγγαρία θα προτιμούσε να αποφύγει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να κρατήσει τη στάση της Ελβετίας, το να είναι τόσο γεωγραφικά κοντά στη Ρωσία δεν προσέφερε αυτή την πολυτέλεια.

«Ας καταστήσουμε σαφές ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία. Είμαστε πολύ μακριά προς τα ανατολικά, στην ανατολική άκρη του δυτικού κόσμου για να τα παρατήσουμε. Φυσικά, θα ήταν πιο εύκολο αν ήμασταν πιο μακριά (στη Δύση). Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας και της Ελβετίας, θα μπορούσαμε να παίξουμε με την ιδέα της ουδετερότητας, αλλά η ιστορία δεν μας έχει δώσει αυτή την πολυτέλεια. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, μια στρατιωτική, αμυντική συμμαχία, που δημιουργήθηκε για να μπορούμε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Γι' αυτό προσχωρήσαμε και ένιωσα την ιστορική ικανοποίηση της υπογραφής της συνθήκης ένταξης μετά από 45 χρόνια σοβιετικής κατοχής», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail