Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας κάνει αποπαγοποίηση με γεωθερμία

Σε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία προχωρά ο Δήμος Γρεβενών για την εξ ολοκλήρου βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σαμαρίνας, με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος αποπαγοποίησής της με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά ένας από τους κυριότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς των Γρεβενών, μια ανάσα από το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, μία πρώτη σύσκεψη εργασίας με τους επιχειρηματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης της μελέτης, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χρήστου Τριγώνη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών Μάνθου Αδάμου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Ζήση Κιάκα, του Προέδρου της Κοινότητας Σαμαρίνας Γιάννη Λυγούρα και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γρεβενών Κωνσταντίας Κωσταρέλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τη συνδρομή της Γρεβενιώτισσας αρχιτεκτόνισσας μηχανικού Όλγας Κώττα, ειδικευμένη σε έργα αστικής αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κρίς Μάϊστρε, παρουσίασαν αναλυτικά το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ.

Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε η πλήρης ανακατασκευή της υπάρχουσας πλατείας και η μετατροπή της σε ένα άκρως λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο τοπόσημο, με ισχυρό χαρακτήρα και συμπαγή ταυτότητα, αντάξιο της ιστορικής και πανέμορφης Σαμαρίνας. Επίσης, η νέα πλατεία, θα διαθέτει σύστημα αποπαγοποίησης των επιφανειών της μέσω γεωθερμίας, μοναδική πρακτική για τη χώρα μας καθώς η εφαρμογή της είναι διαδεδομένη μόνο στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Σκανδιναβία, με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του κοινοτικού καταστήματος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Έτσι, σύμφωνα με τους μελετητές, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας των 1550 μέτρων, συνυφασμένο με τους δριμείς χειμώνες και τα μεγάλα ύψη χιονιού, αναμένεται να είναι ο πρώτος ελληνικός οικισμός που θα κάνει χρήση αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας σε επισκέψιμο δημόσιο ανοιχτό χώρο, όπου μαζί με την ολιστική ανάπλασή του, θα του προσδώσει ως προορισμό καινοτόμο πρόσημο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική ανάπτυξη και την τουριστική του δυναμική.

Σημειώνεται ότι η γεωθερμία αποτελεί μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελώντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναφορικά με την ανάπλαση, οι λύσεις που προτάθηκαν στοχεύουν τόσο σε λειτουργικές αναβαθμίσεις όπως η έξυπνη διαχείριση όμβριων υδάτων, η εύκολη προσβασιμότητα και η διαπλάτυνση της πλατείας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών όσο και σε αισθητικές αναβαθμίσεις με κύριο στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Σαμαρίνας και της Βλάχικης Αρχιτεκτονικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail