Αναλυτές εξηγούν γιατί η ενέργεια στην ΕΕ δε θα είναι πλέον φθηνή

pixabay / anita_starzycka
Freepen.gr - Λόγω της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, του πιο ελκυστικού από άποψη κόστους παραγωγής και μεταφοράς στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες δε θα επιστρέψουν στο φθηνό φυσικό αέριο στο μέλλον, προκύπτει από σχόλιο στο RIA Novosti από τη διευθύντρια ερευνών της Vygon Συμβουλευτικής, Μαρία Μπέλοβα.

Η ευρωπαϊκή ενέργεια λόγω της απόρριψης του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι πιο ακριβή στο μέλλον από ό,τι στο παρελθόν και οι τιμές ενέργειας στην περιοχή θα είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των οικονομικών ανταγωνιστών της: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι, είπε σχετικά . Την Πέμπτη, μιλώντας σε βουλευτές της επιτροπής βιομηχανίας και ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, είπε για τον επόμενο χειμώνα πως θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τον προηγούμενο.

"Αυτό είναι σωστό, γιατί τώρα υπάρχει μια πολιτικά εξαρτημένη απόρριψη του πιο ελκυστικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία όσον αφορά το κόστος παραγωγής και μεταφοράς στην Ευρώπη", σχολίασε η Belova απαντώντας στην ερώτηση εάν συμφωνεί με την άποψη του Birol ότι η ΕΕ δεν θα επιστρέψει στο φθηνό «μπλε καύσιμο» στο μέλλον και πως η ενέργεια στην περιοχή θα είναι ακριβή. 

Κατά συνέπεια, το νέο ισοζύγιο φυσικού αερίου της ΕΕ θα αποτελείται από πιο ακριβές πηγές, υποστηρίζει η αναλύτρια. Όπως είπε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simpson, η άρνηση παροχής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων φυσικού αερίου με τη Ρωσία θα εξασφαλίσουν ότι οι «αξιόπιστοι εταίροι» θα διατηρήσουν τη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει. "Και όλα αυτά γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να ανταγωνιστείς το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη υπό συνθήκες αγοράς και θα πρέπει να πληρώσεις περισσότερα για "αξιόπιστο αέριο", λέει η Belova.

Το φυσικό αέριο για τους Ευρωπαίους μπορεί να είναι ακριβό τα επόμενα χρόνια, πιστεύει ο Igor Galaktionov, ειδικός στο χρηματιστήριο της BCS World of Investments, αλλά δεν κοιτάζει πέρα ​​από το 2026-2028. «Στον ορίζοντα των επόμενων 3-5 ετών, το αέριο για την Ευρώπη μπορεί πραγματικά να είναι 2-3 φορές πιο ακριβό από πριν», εκτιμά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail