Πως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ καταφέρνουν και τα κάνουν θάλασσα

Η γραμμή που διαχωρίζει τη συναίνεση από την ομαδική σκέψη είναι στενή και δεν είναι καλά καθορισμένη. Υπάρχουν τέσσερις κύριες υπηρεσίες στην Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ (USIC) που παράγουν πραγματικά ακατέργαστες πληροφορίες — η CIA, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί είναι σημαντικό; Η USIC υποστηρίζει το αναλυτικό συμπέρασμα ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Πούτιν είναι στο καναβάτσο και η Ουκρανία μπορεί να εκδιώξει τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, αρκεί να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη. Πώς μπορούν τόσοι πολλοί άνθρωποι με προχωρημένα πτυχία από κορυφαία πανεπιστήμια να είναι τόσο τυφλοί και να πιστεύουν τόσο σε αυταπάτες; Η απάντηση είναι απλή — το USIC είναι μια συλλογή από τεράστιες γραφειοκρατίες που δεν ενθαρρύνουν ή προάγουν την σκέψη έξω από το πλαίσιο [out of the box]. Οποιοσδήποτε αναλυτής τείνει να συμμετάσχει σε αντιδιαισθητική ή αντιαφηγηματική ανάλυση δεν αγνοείται απλώς. Αυτός ή αυτή θα τιμωρηθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απολυθεί ή θα μεταφερθεί σε αδιέξοδες δουλειές.

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω στη διαδικασία που βίωσα ως αναλυτής. Θα έφτανα στο γραφείο μου στο Τμήμα Κεντρικής Αμερικής της Μέσης Αμερικής Καραϊβικής του Γραφείου Αφρικής και Υποθέσεων Λατινικής Αμερικής (ALA) γύρω στις 7 π.μ. και έπρεπε να διαβάσω γρήγορα μια στοίβα χαρτί 6 ιντσών που περιείχε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για να εντοπίσω τυχόν ζητήματα που θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα άρθρο για την National Intelligence Daily ή το President Daily Brief. (Μυρίζεις τη γραφειοκρατία;)

Οι πληροφορίες που ερεύνησα αποτελούνταν από μηνύματα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πρεσβείες στο εξωτερικό, υποκλοπές φωνητικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών ευγενική προσφορά της NSA, εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριών της DIA και της CIA. Ας πούμε πως μετά την ανασκόπησή μου συνέπλεξα πολλά κομμάτια πληροφοριών που έδειχναν ότι οι ηγέτες της Κεντρικής Αμερικής εργάζονταν κρυφά για να δημιουργήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που αντίκειται στην πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη Νικαράγουα. Πήγαινα στην πρωινή συνεδρίαση του Υποκαταστήματος, ενημέρωνα τους συναδέλφους μου και τον Επικεφαλής του Παραρτήματος για την ιστορία και έπαιρνα το πράσινο φως για να δημιουργήσω ένα αναλυτικό κομμάτι που να εξηγούσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Κεντρικής Αμερικής.

Για λόγους επεξήγησης, ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποίησα μια αναφορά υπηρεσιών πληροφοριών της CIA και της DIA, ένα μήνυμα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ονδούρα και ένα άρθρο της NSA που αναφέρει μια συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Ονδούρας και του Προέδρου της Κόστα Ρίκα. Καθώς έγραφα αυτό το άρθρο, έπρεπε να αναφερθώ συγκεκριμένα στις πηγές στις οποίες βασιζόμουν. Μόλις το προσχέδιο μου ολοκληρώθηκε, το υπέβαλα στον Αρχηγό του Καταστήματος μου, ο οποίος, σαν σκύλος που σημαδεύει την περιοχή, ούρισε την πρόζα μου και την επεξεργαζόταν με απεριόριστη χαρά.

Ενώ αυτό συνέβαινε, έπρεπε να στείλω το προσχέδιο μου στους ομολόγους μου στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της CIA, στον κεντροαμερικανικό αναλυτή της DIA, στον κεντροαμερικανό αναλυτή στο State INR και στο τμήμα NSA που παρήγαγε την αναφορά για την υποκλαπείσα συνομιλία. Όλοι αυτοί οι αναλυτές είχαν την ευκαιρία να συμφωνήσουν με αυτά που έγραψα ή να προσφέρουν τις αλλαγές τους. Η λήψη της έγκρισής τους είναι γνωστή ως «διαδικασία εκκαθάρισης».

Τις περισσότερες φορές υπήρχε μικρή διαφωνία και εξασφάλιζα την έγκρισή τους γρήγορα. Μερικές φορές υπήρχε διαφορά απόψεων και ακολουθούσε διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής γλώσσας. Μια στο τόσο η διαφωνία θα ήταν βαθιά χωρίς καμία πιθανότητα συμβιβασμού. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, ο αναλυτής που διαφωνούσε από έναν από τους άλλους οργανισμούς θα μπορούσε να γράψει μια διαφωνία. Αυτό πάντα αποθαρρύνονταν αλλά δεν αποτρέπονταν.

Αφού έκανα τις αλλαγές που ζητήθηκαν από τον Επικεφαλής του Καταστήματος μου και τους άλλους συντονιστικούς φορείς, το κομμάτι πήγε στον Αρχηγό ή τον Αναπληρωτή του Τμήματος Καραϊβικής Μέσης Αμερικής (MACD) για άλλον ένα γύρο επεξεργασίας. Θα έκανα αυτές τις αλλαγές και μετά θα πήγαινε στο front office του ALA. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε. Μόλις είχα την ευλογία της ALA, θα μπορούσα να υποβάλω το προτεινόμενο προσχέδιο στα επιτελεία σύνταξης του National Intelligence Daily και του Presidental Daily Brief.

Ήταν πριν από 38 χρόνια. Σήμερα δεν υπάρχει ανακάτεμα χαρτιού μπρος-πίσω. Όλα γίνονται on line με υπολογιστές. Αλλά αυτό δεν έχει κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική. Έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για μια ποικιλία ανθρώπων να ζυγίσουν και να τροποποιήσουν το κείμενο.

Υπάρχει επίσης κάτι που δεν υπήρχε όταν ήμουν εκεί — μια άκρως απόρρητη έκδοση του Twitter όπου οι αναλυτές σε όλο το IC μπορούν να συγκεντρωθούν και να συμμετάσχουν στην ίδια ανοησία που συμβαίνει στο μη ταξινομημένο Twitter (π.χ. μπορεί να σας κοροϊδεύουν με ύπουλα σχόλια). Σε αντίθεση με το κανονικό Twitter, όπου μπορείτε να κρύψετε την ταυτότητά σας και να κρυφτείτε πίσω από ένα πληκτρολόγιο, η διαβαθμισμένη έκδοση IC του Twitter απαιτεί να χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα. Και μαντέψτε τι! Αυτό το διαβαθμισμένο κανάλι του Twitter ελέγχεται από ανώτερα στελέχη που είναι γρήγορα, έτσι μου λένε, στο να ακυρώσουν όποιον τολμήσει να προσφέρει μια αναλυτική προοπτική που ξεφεύγει από το "κοινοτικό πρότυπο".

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι είστε ένας αναλυτής που προσπαθεί να υποστηρίξει πως οι ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δημιούργησαν ένα κίνητρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση. Οι πιθανότητες είναι ότι θα γελοιοποιηθείτε ή ακόμα και θα ακυρωθείτε. Όταν οι αναλυτές τιμωρούνται επειδή βγήκαν έξω από τη «συναίνεση» του IC, έχετε αυτό που περιγράφω ως Group Think on Steroids. Υπάρχει τεράστια πίεση για συμμόρφωση και κανένα κίνητρο για να κολυμπήσετε ενάντια στο ιδεολογικό ρεύμα.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτυχίες πληροφοριών (π.χ. ο Σαντάμ κρύβει όπλα μαζικής καταστροφής), αυτός είναι ο λόγος. Σε καμία γραφειοκρατική οντότητα στον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν είναι μια κρατική επιχείρηση ή μια δημόσια εμπορική εταιρεία, δεν αρέσει ή ενθαρρύνει τους «ροκαντζήδες». Οι άνθρωποι που κουνούν το σκάφος (μην ανατρέψετε το σκάφος τώρα) ή χρωματίζουν έξω από τις γραμμές έχουν μια σύντομη ζωή σε οποιαδήποτε γραφειοκρατία. Αυτό το άτομο απολύεται ή μπαίνει σε αδιέξοδη δουλειά ή υποβάλλεται σε τόση πίεση και κακοποίηση που αποφασίζει να παραιτηθεί. Αυτός δεν είναι ο κόσμος του Τζακ Ράιαν που κάθεται γύρω από ένα τραπέζι με ένα σωρό συναδέλφους που συνεργάζονται φιλικά για να καταλάβουν τι θα κάνουν στη συνέχεια αυτοί οι άτακτοι Ιρλανδοί τρομοκράτες. Καθαρή χολιγουντιανή μαλ@κία.

Η ικανότητα οποιουδήποτε αναλυτή να κάνει καλή, σταθερή, αντικειμενική δουλειά είναι εξ ολοκλήρου συνάρτηση της ηγεσίας στην κορυφή του οργανισμού. Εάν ο Διευθυντής της CIA πρόκειται να σκιάσει την αλήθεια, αυτό το μήνυμα μεταδίδεται στην τροφική αλυσίδα και οποιοσδήποτε σε αυτήν την αλυσίδα επιθυμεί να λάβει προαγωγή θα πάει ευχαρίστως να σκιάσει και την αλήθεια. Δεν υπάρχει νόμος ή διαδικασία που μπορείτε να δημιουργήσετε για να το διορθώσετε. Είναι πραγματικά θέμα να έχουμε ανθρώπους σε διευθυντικές θέσεις ευλογημένες με θάρρος, ακεραιότητα και δέσμευση να λένε την αλήθεια ανεξάρτητα από το τίμημα. Έχω ένα φλας ειδήσεων — η τρέχουσα ηγεσία στο IC λείπει από όλες τις απόψεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail