Η Ρωσία επέζησε της απώλειας των δυτικών αγορών – Πούτιν

Photo: Aleksey Maishev, RIA Novosti
Freepen.gr - Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με νέο τρόπο, με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί μόλις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προέβλεψε την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Russia Today.

Μιλώντας σε ολομέλεια του Συνεδρίου της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP) στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι η χώρα κατάφερε να αντισταθμίσει πλήρως την απώλεια πρόσβασης στις δυτικές αγορές.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 8% πέρυσι, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα πέρυσι έφτασε τα 332 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος σημείωσε πως «άλλοι Ευρωπαίοι» προσπαθούν «να πείσουν τους πάντες για την επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», παρόλο που τα ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ είναι υψηλότερα.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται περίπου στο 4%, ενώ η ανάπτυξη του λιανεμπορίου προβλέπεται να φτάσει το 5% τον Απρίλιο, χάρη στην σταθερή αγορά εργασίας, τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τους υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο.

«Πριν από ένα χρόνο, οι δυτικές κυβερνήσεις έστριψαν τα χέρια των εταιρειών τους, αναγκάζοντας μερικές από αυτές, πολλές από αυτές, να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, τότε ξένοι αναλυτές προέβλεψαν ύφεση και πτώση στον καταναλωτικό τομέα για εμάς, υποσχέθηκαν άδεια ράφια καταστημάτων, μια τεράστια έλλειψη αγαθών και την αποτυχία του τομέα των υπηρεσιών», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πούτιν, η ζωή πήρε διαφορετική τροπή, με τις δυτικές χώρες να προτρέπουν πλέον τους κατοίκους τους να τρώνε γογγύλια αντί για φρούτα και λαχανικά.

«Τα γογγύλια είναι ένα καλό προϊόν, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να απευθυνθείτε και σε εμάς [τη Ρωσία] για γογγύλια, επειδή το επίπεδο των καλλιεργειών μας εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά αυτές των γειτόνων μας στην Ευρώπη», αστειεύτηκε .

Ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε επίσης τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να επενδύσουν σε νέα τεχνολογία, εγκαταστάσεις παραγωγής και επιχειρήσεις για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν, όπως είπε, οι δυτικές απόπειρες να καταστρέψουν την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι έγκαιρες επενδυτικές αποφάσεις σήμερα θα αποδώσουν εκατονταπλάσια αύριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail