Κινδυνεύουμε να χαθεί η πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο

Αυτό που είχε κατορθώσει ο Νίκος Δένδιας με τις συνεχείς δραστηριότητές του και επαφές ήταν να εκμεταλλευθεί την Τουρκική τάση να δημιουργεί συγκρούσεις με τους γείτονές της και τον Δυτικό κόσμο, και έτσι μπορέσαμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία έναντι των Τούρκων σε διεθνές επίπεδο.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Σήμερα που η Τουρκία φαίνεται να επαναπροσδιορίζει δειλά την πολιτική της (έστω και αν είναι συγκυριακοί οι λόγοι), και εμείς περνάμε μία κρισιμότατη περίοδο εσωστρέφειας και πολιτικής αναταραχής, όπου κυριαρχούν τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από το τραγικό δυστύχημα, υπάρχουν εξελίξεις που επηρεάζουν κι εμάς και μας ξεφεύγουν.

Και αυτές είναι συγκεκριμένες:

1. Το άνοιγμα της συζήτησης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16.
2. Η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.
3. Η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου
4. Οι σχέσεις της Τουρκία με την Σαουδική Αραβία που συνεχώς βελτιώνονται μετά τους σεισμούς.

Ο κος Δένδιας σπεύδει ασμένως να ανακτήσει την πρωτοβουλία, αλλά το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας και το ενδεχόμενο μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν ευνοούν τις κινήσεις του.
Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος δεν είναι τόσο ισχυρή και ανθεκτική όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση, ώστε να αποτελέσει καθοριστικό συντελεστή ισχύος στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις μας.

Και ο σφιχτός στρατιωτικός εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Επίσης, η διαφαινόμενη κυβερνητική αστάθεια για κάποια περίοδο, λόγω διαδεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αποσυντονίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όλα αυτά δημιουργούν νέες συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον όπου οι πρωτοβουλίες Δένδια μοιάζουν αδύναμες να καταφέρουν την διατήρηση της πρωτοβουλίας έναντι της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail