Ο Ασαντ υπαινίσσεται ότι η Ρωσία θα επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Freepen.gr - Στις 16 Μαρτίου ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για προσθήκη νέων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του ή για αύξηση του αριθμού του προσωπικού, θα ήταν ευπρόσδεκτες. «Μιλάμε για διεθνή ισορροπία και η ρωσική παρουσία στη Συρία έχει να κάνει με το θέμα της ισορροπίας δυνάμεων, καθώς η Συρία βρίσκεται στην ακτή της Μεσογείου. Σήμερα οι υπερδυνάμεις δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να παίξουν τους ρόλους τους μόνο μέσα στα σύνορά τους, επομένως πρέπει να το κάνουν εκτός των συνόρων τους με τη βοήθεια των συμμάχων τους ή με βάσεις», δήλωσε.

«Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό γιατί θα εξυπηρετήσει μια τέτοια ιδέα», πρόσθεσε. Η δήλωση του Σύριου προέδρου παρείχε μια ένδειξη ότι μια τέτοια επέκταση μπορεί να συζητείται στη Μόσχα, ή μάλιστα πως μπορεί να έχει αποφασιστεί. Ο Άσαντ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την προηγούμενη ημέρα και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα με τη Νότια Υεμένη, η Συρία θεωρούνταν ο στενότερος στρατηγικός εταίρος και εταίρος ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με τις σχέσεις να έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία το 2012 κι ενώ τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση για την υποστήριξη Συριακές προσπάθειες κατά της εξέγερσης.   

Η Ρωσία λειτουργεί επί του παρόντος δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Khmeimim που άνοιξε τον Αύγουστο του 2015, και της μικρής ναυτικής εγκατάστασης στο Tartus στη Μεσόγειο, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο στην επαρχία της Λαττάκεια. 

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε που άρχισε να υποστηρίζει τις συριακές επιχειρήσεις στα τέλη του 2015, με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της να έχουν αλλάξει από την αντιμετώπιση των ομάδων ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Δύση και την Τουρκία, στην άμεση αντιμετώπιση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στα είδη των πόρων που ανέπτυξε. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η επέκταση των διαδρόμων στην αεροπορική βάση Khmeimim για να φιλοξενήσουν βομβαρδιστικά Tu-22M και μαχητικά κρούσης MiG-31K , τα οποία αναπτύσσουν υπερηχητικά όπλα ικανά να χτυπήσουν το έδαφος του ΝΑΤΟ από την πιο ευάλωτη νότια πλευρά της Ευρώπης.

Μια μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία θα μπορούσε να δει ένα πολύ ευρύ φάσμα πόρων να αναπτύσσεται, την παρουσία της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας να απλώνεται σε περισσότερες βάσεις και τη ναυτική εγκατάσταση του Tartus να επεκτείνεται περαιτέρω σε μια μεγάλη ναυτική βάση. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail