Πώς επηρεάζει το Ισραήλ η ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας;

pixabay / ErikaWittlieb
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσε να εκτροχιάσει την στρατηγική της ένωσης της περιοχής ενάντια σε μια «κοινή απειλή»

Ένας βασικός στόχος τόσο της ισραηλινής όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να προωθήσουν την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και μέρος της στρατηγικής για να συμβεί αυτό ήταν να ενωθούν οι δύο εναντίον αυτού που έχει απεικονιστεί ως κοινός εχθρός, το Ιράν. Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν φαίνεται τώρα να εξελίσσεται σε ένα σημείο κλειδί στα έργα τέτοιων προσπαθειών και ως εκ τούτου εξόργισε τους Ισραηλινούς.

Robert Inlakesh είναι πολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με έδρα το Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αναφερθεί από και έζησε στα παλαιστινιακά εδάφη και επί του παρόντος εργάζεται με την Quds News. Σκηνοθέτης του "Steal of the Century: Trump's Palestine-Israel Catastrofe" - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά από πέντε γύρους συνομιλιών σε διάστημα δύο ετών, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών, κάτι που η Κίνα κατάφερε τώρα να μεσολαβήσει σε μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων. Με βάση τη μακρά αντιπαλότητα μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ, η πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ έναντι της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στην καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού που μοιράζονται όλες οι πλευρές. Αν και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε με ανοιχτή εχθρότητα στην ξαφνική αλλαγή της περιφερειακής δυναμικής, οι Ισραηλινοί το ερμηνεύουν δημόσια ως αρνητική εξέλιξη.

Τον Ιούνιο του 2022, η Wall Street Journal ανέφερε ότι μια συνάντηση που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως είχε λάβει χώρα στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου, κατά την οποία ορισμένα αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, είχαν συναντηθεί με τον ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγό του επιτελείου εκείνη την εποχή, Aviv Kohavi. Μέρος των συζητήσεων που έλαβαν χώρα φέρεται να στόχευε στη δημιουργία μιας Ισραηλινο-Αραβικής αμυντικής συμμαχίας. Παρόλο που δε δημιουργήθηκε τέτοια συμμαχία, τότε εικαζόταν σε μεγάλο βαθμό πως η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα θα περιλάμβανε συζητήσεις για αυτό το θέμα. Παρά την αποτυχία των ΗΠΑ και του Ισραήλ μέχρι στιγμής να συνάψουν μια τέτοια συμμαχία, είναι σαφές ότι μέρος της στρατηγικής για την επίτευξη της ομαλοποίησης ήταν η διασφάλιση αμυντικών συμφερόντων.

Σε όλο το ισραηλινό πολιτικό φάσμα, τόσο από την κυβέρνηση συνασπισμού όσο και από την αντιπολίτευση, λαμβάνει χώρα η κατάδειξη του δακτύλου, σε προσπάθειες να αποδοθεί η ευθύνη για την αντιληπτή αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την ομαλοποίηση της σχέσης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην πρώην κυβέρνηση, μια ιδέα που διέψευσε ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Εφραίμ Χάλεβι ως «πραγματικά εσφαλμένη». Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη για το Ισραήλ». Ο Yair Lapid, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε επίσης ότι πρόκειται για «απόλυτη και επικίνδυνη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης».

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η συμφωνία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά την πιθανή εξομάλυνση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Το Reuters ανέφερε ότι, σύμφωνα με ανώνυμο ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν δε θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η συμφωνία έχει ρήτρες που σχετίζονται με την εξομάλυνση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Carmiel Arbit από το Ατλαντικό Συμβούλιο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν μια πράξη εξισορρόπησης όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ, τα οποία υπέγραψαν τη δική τους συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, έχουν καταφέρει από το 2019 να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις με το Ιράν και επί του παρόντος διατηρούν εγκάρδιους δεσμούς και με τις δύο πλευρές.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν το μοντέλο του Άμπου Ντάμπι θα είναι εφαρμόσιμο για τους Σαουδάραβες. Το Ριάντ, με απλά λόγια, έχει πολλά περισσότερα να χάσει από τα Εμιράτα, λόγω των εκτεταμένων περιφερειακών εμπλοκών και των εσωτερικών του περιορισμών, και ως εκ τούτου επέλεξε να διατηρήσει απόσταση από τους Ισραηλινούς αυτήν την στιγμή. Η εσωτερική πολιτική κρίση στο Τελ Αβίβ μπορεί επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν, καθώς η αστάθεια στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον παλαιστινιακό λαό, θα μπορούσαν να εμποδίσουν σοβαρά ένα επίσημο διπλωματικό ορόσημο.

Ένα κρίσιμο αποτέλεσμα της ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ωστόσο, δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις σχέσεις του ίδιου του Ισραήλ με τους Σαουδάραβες. Η καταπολέμηση του Ιράν, και συγκεκριμένα του πυρηνικού του προγράμματος μέσω καταναγκαστικών μέτρων, είναι μια ενεργή πολιτική θέση και στις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έθεσε το ζήτημα της καταπολέμησης του Ιράν, ακόμη και μέσω άμεσης βίας, στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του για να κερδίσει τις εκλογές στα τέλη του περασμένου έτους. Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου συνασπισμού ενότητας του Μπένετ και του Λάπιντ, η θέση κατά του Ιράν αποδείχθηκε επίσης ακρογωνιαίος λίθος της ισραηλινής περιφερειακής πολιτικής.

Η εκτέλεση επιθετικών ενεργειών, όπως μια άμεση επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, θα μπορούσε τώρα να είναι πολύ πιο δύσκολη για τους Ισραηλινούς, με τη Σαουδική Αραβία να ακολουθεί μια μη μαχητική προσέγγιση στο Ιράν. Αν και το πυρηνικό ζήτημα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο θέμα για το ισραηλινό κοινό, οι περιφερειακές συμμαχίες και τα αμυντικά προγράμματα του Ιράν είναι οι πραγματικές απειλές για το Ισραήλ. Εάν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν μπορέσουν να ανθίσουν και η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας ισχύει, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Ριάντ στο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να περιοριστούν, και αυτό σίγουρα αποτελεί ανησυχία για το Ισραήλ.

Το Ιράν, μέσω των σχέσεών του με τα περιφερειακά πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις τοπικές δυνάμεις πολιτοφυλακής, διαθέτει επίσης την ικανότητα να τραβήξει νήματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη Σαουδική Αραβία εάν ανταποδώσει κάνοντας το ίδιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη σύγκρουση στην Υεμένη. Ένα πράγμα που οι Ansarallah, γνωστοί και ως Houthi, μπόρεσαν να αποδείξουν στις προσπάθειές τους ενάντια στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία από το 2015, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, είναι πως βρίσκονται σε θέση να ξεπεράσουν τον αμυντικό εξοπλισμό κατασκευής των ΗΠΑ. Το Ιράν, ως στενός σύμμαχος του Ansarallah, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας ή ακόμη και μιας διαρκούς ειρήνης, την οποία οι ΗΠΑ απλά δεν μπορούν να προσφέρουν. Ο τερματισμός αυτού του πολέμου θα ήταν προς τα συμφέροντα ασφαλείας των Σαουδάραβων, οι οποίοι αναμφίβολα θα υποφέρουν αν συνεχιστεί η βία.

Ακριβώς όπως το Πεκίνο αποδείχθηκε ικανό να προωθήσει την ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, η Τεχεράνη θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί σωστά μια ειρηνική λύση στην Υεμένη. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό που αναμφίβολα κάνει η συμφωνία είναι να αποδεικνύει την αδυναμία των περιφερειακών δυνατοτήτων του Ισραήλ, μαζί με την φθίνουσα επιρροή των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια σχετικά με τη Συρία και τον Λίβανο ενδέχεται να αυξηθούν εάν η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας προσφέρει μια πιο ειρηνική προσέγγιση και στα δύο αυτά έθνη. Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση, όπως έχουν ήδη κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Δαμασκό να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης από τον βάναυσο πόλεμο και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομικής καταστροφής. Μια ισχυρή και ενωμένη Συρία θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει επίσης στρατηγική απειλή για το Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail