Η Αίγυπτος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα LNG της Ευρώπης εν μία νυκτί

Για χρόνια, η Αίγυπτος εκτελεί μια σκληρή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, με το Κάιρο να παρουσιάζεται ως ένας παίκτης στον οποίο μπορούν να στηριχθούν και τα δύο μέρη. Η Αίγυπτος ήταν ο κύριος σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παραμένει σημαντικός εταίρος σήμερα. 

Alex Kimani - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πέρυσι, η Αίγυπτος επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τον τερματικό σταθμό πετρελαίου της El Hamra στις ακτές της Μεσογείου, με την πρώτη αποστολή 700.000 βαρελιών πετρελαίου να εκφορτώνεται στις 24 Ιουλίου πριν ένα άλλο πλοίο παραλάβει μια αποστολή από το λιμάνι λίγες μόνο ώρες αργότερα. Αυτή ήταν μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση, διότι καθιστά τον τελικό προορισμό του φορτίου πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί, προσθέτοντας μια τάση σύμφωνα με την οποία οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου γίνονται όλο και πιο συγκαλυμμένες από τότε που οι Ευρωπαίοι και οι δυτικοί αγοραστές άρχισαν να τις αποφεύγουν μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Αλλά η Αίγυπτος διατηρεί επίσης ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Δύση, μια σχέση που έχει εδραιωθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Τον Ιούνιο, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το πλαίσιο που χαιρετίστηκε ως το πρώτο που επέτρεψε στο Ισραήλ να εξάγει "σημαντικές" ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και τώρα τα μέρη προσπαθούν να επεκτείνουν τη συμφωνία που θα διατηρήσει «σχετικά υψηλούς όγκους» παραδόσεων LNG στην Ευρώπη. Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla λέει ότι η χώρα ελπίζει να ανταποκριθεί στην παραγωγή του περασμένου έτους, όταν παρήγαγε περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους LNG με το 80% να πηγαίνει στην Ευρώπη.

"Τώρα πρέπει να λύσουμε ορισμένα από τα προβλήματα συμφόρησης. Αναμένουμε πως, με τη βοήθεια αυτού του Μνημονίου Συνεννόησης), η Αίγυπτος μπορεί να διατηρήσει τις σχετικά υψηλές ποσότητες LNG που παρέδωσε στην Ευρώπη πέρυσι", δήλωσε στο Reuters ο Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ.

Ωστόσο, θα είναι μια πραγματική καθυστέρηση για την Ευρώπη να πιέσει για πολύ περισσότερο LNG από το έθνος της Βόρειας Αφρικής σύντομα.

Ανταγωνιστικά Συμφέροντα

Σύμφωνα με τον Molla, τα δύο εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου έχουν άφθονη πλεονάζουσα δυναμικότητα με τα εργοστάσια LNG που λειτουργούν αυτή την στιγμή με μικρότερη από την πλήρη δυναμικότητα. "Είναι εκεί προετοιμασμένα για τη στιγμή που θα λάβουμε την απόφαση να αυξήσουμε την ικανότητά τους να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί ", είπε στο Reuters.

Δυστυχώς, η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση καθώς και οι περιορισμοί στις υποδομές περιορίζουν την ικανότητα της Αιγύπτου να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή. Η Αίγυπτος ταχυδακτυλουργεί με ανταγωνιστικά συμφέροντα, προσπαθώντας να προμηθεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά της, αλλά επίσης επιχειρεί να αυξήσει τις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να μετριάσει την έντονη έλλειψη δολαρίων. Επιπλέον, το πόσο φυσικό αέριο μπορεί να προμηθεύσει η Αίγυπτος στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο ισραηλινό αέριο παραδίδεται μέσω αγωγών σε εργοστάσια υγροποίησης στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην Ευρώπη. Πράγματι, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οποιαδήποτε σημαντική επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας θα πάρει χρόνο με τα υπάρχοντα εργοστάσια να χρειάζονται τροποποιήσεις, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να κατασκευαστούν νέες αλυσίδες παραγωγής.

Η Ευρώπη χρειάζεται σίγουρα όλο το φυσικό αέριο που μπορεί να πάρει από την Αίγυπτο και αλλού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 94,73 mt LNG το 2022, ποσοστό 65% υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αφρικανικές παραδόσεις στο μπλοκ αυξήθηκαν κατά 2,87 εκ. τόνους σε ετήσια βάση σε 19,72 εκατομμύρια τόνους, με περισσότερο από το 80% να προέρχεται από την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και την Αλγερία μαζί. Οι αιγυπτιακές εξαγωγές υπερτριπλασιάστηκαν ενώ αυτές της Νιγηρίας και της Αλγερίας συρρικνώθηκαν. Η Αγκόλα κατάφερε επίσης να υπερτριπλασιάσει τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη σε 1,81 mt, ενώ η Μοζαμβίκη έστειλε τα πρώτα της φορτία στην ΕΕ το Νοέμβριο.

Τούτου λεχθέντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης. Οι προμήθειες μόνο για τις ΗΠΑ στο μπλοκ αυξήθηκαν κατά 23,59 mt ετησίως σε 38,86 mt το 2022, πράγμα που σημαίνει πως οι ΗΠΑ τήρησαν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας αφού συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο να ενισχύσουν τις παραδόσεις LNG στο μπλοκ κατά τουλάχιστον 11,13 mt.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ρωσία ξεπέρασε το Κατάρ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ, ενισχύοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο μπλοκ κατά 4,13 τόνους σε ετήσια βάση σε 15,12 τόνους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σχεδόν όλο αυτό το ρωσικό LNG προήλθε από εργοστάσια που ανήκουν στον ανεξάρτητο παραγωγό Novatek. Το Κατάρ ήρθε τρίτο μετά από εξαγωγές 13,45 εκατ. τόνους στην ΕΕ, ικανοποιητικό για αύξηση 1,66 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση.

Οι προμήθειες από τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν κατά 1 mt σε ετήσια βάση σε 2,78 mt, με το 90% να προέρχεται από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η Ασία κατάφερε να προμηθεύσει μόνο λιγότερο από 1 mt, συμπεριλαμβανομένου LNG από το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Αυστραλίας παρέμειναν μέτριες στους 0,1 τόνους παρά το τριπλασιασμό σε ετήσια βάση.

Μηνιαίες εισαγωγές ΕΕ-27 (Mt)



Πηγή: Kpler

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG πέρυσι, ξεπερνώντας την Ισπανία παρόλο που είχε μικρότερη ικανότητα εισαγωγής. Πέρυσι, η Γαλλία εισήγαγε εκπληκτικά 24,9 εκατομμύρια τόνους, περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ και σχεδόν διπλάσιο από τον όγκο που εισήγαγε το 2021. Ευτυχώς για τη Γαλλία, η χώρα είναι προικισμένη με περισσότερες συνδέσεις αγωγών με τους γείτονές της από την Ισπανία, καθιστώντας ευκολότερη την εξαγωγή επαναεριοποιημένου LNG. Η Γαλλία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές φυσικού αερίου της Γερμανίας μετά τη διακοπή των δεσμών της με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail