Η παράλογη προπαγάνδα των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Κίνα έχει περισσότερα ICBM από την Αμερική

Λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν με πομπώδη τρόπο ότι έχουν νικήσει ένα παρασυρόμενο μετεωρολογικό μπαλόνι, ένας άλλος παραλογισμός έγινε πρωτοσέλιδο στα κύρια μέσα ενημέρωσης. Προφανώς, η Κίνα κατάφερε με κάποιο τρόπο να ξεπεράσει την Αμερική σε αριθμό εκτοξευτών ICBM (διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων). Αυτό ανέφερε η Wall Street Journal στις 7 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη τις Επιτροπές Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας και της Βουλής. Σύμφωνα με τη WSJ, ο διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει τις πυρηνικές δυνάμεις της Αμερικής, ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για το υποτιθέμενο κινεζικό πλεονέκτημα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ο αριθμός των επίγειων εκτοξευτών ICBM σταθερών και κινητών στην Κίνα υπερβαίνει τον αριθμό των εκτοξευτών ICBM στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο διοικητής.

Ο ίδιος ο συγγραφέας του άρθρου της WSJ παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν επί του παρόντος ολόκληρη την πυρηνική τριάδα τους (πυρηνικά όπλα από ξηρά, θάλασσα και αέρα) και ότι «έχουν πολύ μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη από την Κίνα». Η Στρατηγική Διοίκηση ενημέρωσε επίσης τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η Αμερική εξακολουθεί να έχει περισσότερα χερσαία ICBM από την Κίνα, καθώς και πολλές φορές περισσότερες θερμοπυρηνικές κεφαλές τοποθετημένες σε αυτούς τους πυραύλους. Ακόμη χειρότερα, η έκθεση δεν περιλαμβάνει καν τους SLBM (βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια) και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που κάνουν την κυριαρχία των ΗΠΑ ακόμη πιο έντονη.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί ισχυρίζονται ότι "πολλοί από τους χερσαίους εκτοξευτές της Κίνας εξακολουθούν να αποτελούνται από άδεια σιλό", πράγμα που σημαίνει πως το Πεκίνο "έχει δυνητικά περισσότερες επιλογές εκτόξευσης". Οι νομοθέτες ανέφεραν αυτούς τους εκτοξευτές ως «μια ένδειξη της κλίμακας των φιλοδοξιών μεγαλύτερης εμβέλειας της Κίνας και προτρέπουν τις ΗΠΑ να επεκτείνουν τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις». Σύμφωνα με τον Μάικ Ρότζερς, πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, «η Κίνα πλησιάζει γρήγορα την ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Ήρθε η ώρα να προσαρμόσουμε την στάση μας και να αυξήσουμε τις ικανότητές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή", δήλωσε ο Ρότζερς.

Στη συνέχεια επέκρινε τη συμμόρφωση της Αμερικής με τη Νέα START (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), υποστηρίζοντας ότι αυτό «αναστέλλει τις ΗΠΑ από το να αναπτύξουν το οπλοστάσιό τους για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα». Και ενώ η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη (που θα λήξει το 2026), η Ρωσία αποτελεί μέρος της, πράγμα που σημαίνει ότι και η Μόσχα «εμποδίζεται» από αυτήν, καθιστώντας τον ισχυρισμό ακόμη πιο παράλογο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τώρα πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν τα όρια των συνθηκών με τη Ρωσία και να προσπαθήσουν επίσης να προσελκύσουν το Πεκίνο σε αυτήν, συνεχίζοντας παράλληλα με το συνεχή εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής.

Η Rose Gottemoeller, εμπειρογνώμονας στον έλεγχο των όπλων των ΗΠΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το New START, δήλωσε: "Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να κρατήσουμε τους Ρώσους κάτω από τα όρια της New START. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον πυρηνικό μας εκσυγχρονισμό σύμφωνα με το σχέδιο, όχι να συσσωρεύουμε νέα απαιτήσεις".

Η δημοσίευση της WSJ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συνθηκών ελέγχου των όπλων και αναβαθμισμένων πυρηνικών δυνάμεων. Το 2022 Nuclear Posture Review του Πενταγώνου προσδιόρισε και τις δύο υπερδυνάμεις ως στρατηγικούς αντιπάλους, δηλώνοντας ότι «μέχρι τη δεκαετία του 2030 οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, θα αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και πιθανούς αντιπάλους».

Ωστόσο, ενώ ισχυρίζεται πως θέλει να διατηρήσει το New START, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να εργάζεται για την εξάλειψή του. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης αρνούμενη να επιτρέψει επιτόπιες επιθεωρήσεις, αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα απαντά απλώς με τον ίδιο τρόπο. Τέτοιες ενέργειες δείχνουν πως η Ουάσιγκτον μπορεί να προσπαθεί να σαμποτάρει το New START επειδή είναι απογοητευμένη που η Κίνα δεν περιλαμβάνεται σε αυτό.

Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο θα αυξήσει το σημερινό του οπλοστάσιο των 400 κεφαλών σε 1.500 έως το 2035. Προς το παρόν, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας περιλαμβάνει απροσδιόριστο αριθμό κινητών εκτοξευτών ICBM, ενώ ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται πως ο ασιατικός γίγαντας λειτουργεί επίσης περίπου 20 με υγρά καύσιμα, ICBM που βασίζονται σε σιλό, αλλά ότι κατασκευάζει επίσης τρία πεδία σιλό ICBM που προορίζονται να φιλοξενήσουν περίπου 300 σύγχρονους πυραύλους στερεού καυσίμου. Για σύγκριση, οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.428 κεφαλές, με τουλάχιστον 400 επίγεια ICBM. Με άλλα λόγια, το τρέχον αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο από το οπλοστάσιο της Κίνας, ενώ τα χερσαία ICBM του ξεπερνούν αριθμητικά του Πεκίνου κατά περισσότερο από 20 φορές.

Αμερικανοί ειδικοί συζητούν συχνά τι σχεδιάζει να κάνει η Κίνα με τα προαναφερθέντα σιλό που φέρεται να κατασκευάζει τώρα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, ενώ το Πεκίνο δε διαθέτει επί του παρόντος αρκετά πυρηνικά ICBM για να γεμίσει όλα τα σιλό, μπορεί να αφήσει κενά ή να εγκαταστήσει συμβατικά οπλισμένους πυραύλους. Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος της διανοητικής γυμναστικής που χρησιμοποιεί το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ για να παρουσιαστεί ως το «μέρος σε κίνδυνο» σε αυτή την περίπτωση είναι γελοίο για όποιον γνωρίζει το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής. Ακόμη και με τον ισχυρισμό πως η Κίνα θα έχει 1.500 πυρηνικά όπλα το 2035, συμπεριλαμβανομένων 400 χερσαίων ICBM, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να έχουν πλεονέκτημα 3:1, καθιστώντας τις κατηγορίες κατά του Πεκίνου αμφιλεγόμενο σημείο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail