Οι ξεχασμένες Κερκόπορτες και οι μνήμες των νερών του Αιγαίου...

pixabay / dimitrisvetsikas1969
  Τώρα που κάθομαι και αναλογίζομαι τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι μας για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, ο νους μου τρέχει ασυναίσθητα σε μια από τις κορυφαίες επιστήμες, την Ιστορία. Την Ιστορία που είναι ταυτόσημη με τη δύναμη και την πρόοδο και όχι με την παρελθοντολογία. Με την άγονη παρελθοντολογία, όπως νομίζουν πολλοί, η οποία μας εμποδίζει να στρέψουμε τη ματιά μας στο μέλλον.

Κρινιώ Καλογερίδου

 Προς διάψευση όλων, η Ιστορία μπορεί να γίνει ασφαλής ''βακτηρία'', πυξίδα διάβασης των δύσκολων εποχών που διανύουμε και ενεργοποίησης του ιστορικού και πολιτικού αναστοχασμού της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μάθει αυτή απ' τα λάθη της και να μην είναι δέσμια των αστοχιών του παρελθόντος.

 Σε άλλες χρονικές περιόδους και σε συνθήκες παλαιών δεκαετιών, ο διανοητικός βίος ανθοφορούσε διαχέοντας το φως του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Από κάποια στιγμή κι ύστερα, δυστυχώς, άρχισε η παρακμή που οδήγησε σε πολυεπίπεδη κρίση, με κύριες αιτίες τον ατομοκεντρισμό (ο οποίος εξελίχθηκε σε... δανειοδοτούμενη συλλογική απληστία), τον ''μινιμαλισμό'' του κατευναστικού πνεύματος (που υποσκάπτει συστηματικά τον πατριωτισμό), τις κακές πολιτικές επιλογές και τις αρνητικές επενέργειες του δυτικού βίου στην ηθική και διανοητική κατάσταση των Ελλήνων.

 Το τετράπτυχο των αιτίων είχε σαν επακόλουθο την αξιακή ένδεια της πατρίδας μας, η οποία -- παρά την πρόοδο της γνώσης και της επιστήμης -- έπαψε να καλλιεργεί τις αξίες, να παράγει, να δημιουργεί και να καινοτομεί προς όφελος των συμφερόντων της. Επιπλέον, σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής, επέλεξε (δια των κυβερνήσεών της) την εξάρτηση από το άρμα της υπερατλαντικής υπερδύναμης, αντί της προοπτικής διεκδίκησης και διασφάλισης  της αυτοτέλειας και ανεξαρτησία της.

   Αφέθηκε, χωρίς αντιστάσεις, να γίνει έρμαιο της απληστίας των πολιτών στο εσωτερικό της και άφησε να αυγατίσουν τα εγκλήματα διαφθοράς των πολιτικών, με αποτέλεσμα να πάρει την κατηφόρα η πατρίδα καταστρέφοντας την ύπαρξή της και αυτοθαυμαζόμενη για το ένδοξο παρελθόν της...

   Την ίδια πορεία ατομικά και συλλογικά ακολούθησαν και πολλά από τα παιδιά της μέσα και έξω απ' τα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη συνείδηση ελληνικότητάς τους και να επαίρονται ανεμίζοντας σαν σημαίες τα (κούφια) διπλώματα αριστείας τους από ξένα πανεπιστήμια και τα πτυχία γλωσσομάθειάς τους.

  Να επαίρονται ως άνθρωποι-σύμβολα των δυτικών προτύπων ζωής, οι οποίοι -- αντί να υπεραμύνονται των ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα -- προτάσσουν τις θέσεις των ξένων στη... γλώσσα τους, γιατί εκεί τους οδήγησε η μέθεξη στον μεταμοντέρνο χυλό της ''απρόσωπης'' προόδου και η ξενομανία τους: Στο να μην είναι καν ελληνόφωνοι...

   Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις (για ελάχιστους εξ αυτών) που δικαιολογούν μερικώς τον αναλφαβητισμό τους στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, αλλά υφίστανται μόνο για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Τον κανόνα που είναι από αποκαρδιωτικός μέχρι ακραία δυσοίωνος για το μέλλον του Ελληνισμού γενικότερα...

   Αυτά όσον αφορά τη γλώσσα, γιατί -- αν πάμε στο πεδίο της εθνικής συνείδησης -- θα διαπιστώσουμε ότι έχει εκλείψει σε πολλούς, δυστυχώς. Έχει εκλείψει ο αγνός, άδολος πατριωτισμός που την εμπεριέχει, γιατί έχει αντικατασταθεί.

   Έχει αντικατασταθεί είτε απ' τον υπερτροφικό ευρωπαϊσμό (ο οποίος παραπέμπει στο ''σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες'' του Γ. Σεφέρη) είτε απ' τον μινιμαλισμό του... κατευναστικού πνεύματος (που θεωρεί ότι ο πατριωτισμός εγκλωβίστηκε στον... ''μαξιμαλισμό'' του μεγαλοϊδεατισμού) ή έγινε αντικείμενο σκόπιμης δυσφήμισης και κομματικής εκμετάλλευσης.

   Και όλα αυτά ενώ μαίνεται ο τουρκικός μαξιμαλισμός και αναθεωρητισμός σημαδεύοντας την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου σε ρυθμό κλιμακούμενης έντασης από το 2020.

   Τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε επίσημα σε τζαμί την Αγία Σοφία, για να έρχεται σήμερα να μας προκαλεί ξανά αποκαλώντας δεύτερη Άλωση αυτήν την μετατροπή. Τότε που ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν (μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του) είχε προβάλει στο twitter  τον τουρκικό μαξιμαλισμό και αναθεωρητισμό εκτοξεύοντας καταληκτικά προειδοποιητική απειλή για Ελλάδα και Κύπρο.

   Απειλή που έλεγε ότι ''η Τουρκία θα ξεριζώσει όλα τα κακόβουλα στοιχεία απ' τη γειτονιά της''. Απειλή που επικαιροποίησε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας εναντίον της χώρας μας με σκληρή ρητορική: ''...Κοίτα Μητσοτάκη, [...] εάν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι''.

  Με τουρκικό πρωτογονισμό ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει, είναι φανερό. Και το κάνει αυτό, για να μας οδηγήσει σε πράξη απελπισίας, όπως η πρόκληση ''θερμού επεισοδίου'' με δική μας υπαιτιότητα που θα του δώσει την αφορμή για απόβαση σε νησί μας.

   Σε κάθε περίπτωση όμως, όποιο σενάριο και να έχει στον νου του, θα βρει κλειδωμένες τις πόρτες της μέρας και της νύχτας μας, όταν θα έρθει ξαφνικά να τις χτυπήσει. Αρκεί να μην αφήσουμε ξεχασμένες κερκόπορτες στην άμυνά μας και να βάλουμε στη θέση του φόβου την αφοβία και την τόλμη μας. Αυτές που μας κληροδότησαν οι Πατέρες μας. Οι Πατέρων της αρχαίας καταγωγής και των  ''Χαμένων Πατρίδων''.

   Να αφήσουμε τα χέρια μας να βρουν το αύριο μέσα απ' τις μνήμες των νερών του Αιγαίου, ο βυθός του οποίου έχει καθαγιαστεί μυρωμένος απ' το DNA των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων από τους Τούρκους.

  ''Ο πάτος της θάλασσας είναι γεμάτος απ' τους παππούδες σας'', είπε πριν πέντε χρόνια ο ακραίος εθνικιστής σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί,. Κι αυτό θα έπρεπε ήδη να μας έχει αφυπνίσει. Να έχει αφυπνίσει την ιερή γεωγραφία των αισθημάτων μας.

   Να ανακινήσει τις μνήμες του αίματός μας, για να αποκτήσουμε τη δική τους παλικαριά. Την παλικαριά των Ελλήνων των κοιτίδων του Ελληνισμού στην Κύπρο, τη Μικρασία, τον Πόντο και τη Βόρεια Ήπειρο, που κρατάνε αναμμένη τη δάδα του Ελληνισμού αιώνες τώρα.

   Είναι θέμα συνείδησης της ελληνικότητάς μας η απόκτηση της παλικαριάς αυτής. Συνείδησης που απαιτεί να έχουμε τα μάτια ορθάνοιχτα και ακοίμητα στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη. Γιατί κι αυτή η τελευταία έχει μπει στο μάτι των Τούρκων. Γι' αυτό οι προκλήσεις και οι προβοκάτσιες απ' τα όργανα της Άγκυρας πάνε κι έρχονται με τις πλάτες τουρκόψυχων της μουσουλμανικής μειονότητας.

   Τουρκόψυχων οι οποίοι είναι μέσα και έξω από την ελληνική Βουλή και ονειρεύονται να εκδηλώσουν την τουρκικότητά τους κατά την επίσκεψη Τούρκων Αξιωματούχων στη Θράκη με τρόπο ανάλογο εκείνου των Βορειοηπειρωτών τον Δεκέμβριο του 2022 (υποδοχή με ελληνικές σημαίες των Βορειοηπειρωτών στον  Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην Αλβανία).

   Ονειρεύονται και το λένε. Έριξαν ήδη την ιδέα να σηκώσουν τουρκική σημαία στις επετείους τους κατά την πρόσφατη εκδήλωση μνήμης της ''τουρκικής νεολαίας'' Κομοτηνής (την οποία συντόνιζαν ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ''Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης'' και ο  εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ).

   Κι αυτό, για να τιμήσουν την αντίσταση των 'Τούρκων' μειονοτικών της Δυτικής Θράκης (29 Ιανουαρίου 1988) απέναντι σε εκείνους που ήθελαν να κλείσουν τον σύλλογό τους επειδή ήταν ''τουρκικός'' (εφημ. Star Gazete). Κάτι που φτάνει σε μας σαν άλλη μια άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά για αναγνώριση ως 'τουρκικής' της Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail