Ρωγμές στο δεξιό συνασπισμό της Ιταλίας - Εβαλε χέρι στη Μελόνι ο Μπερλουσκόνι για τη συνάντηση με Ζελένσκι

Freepen.gr - Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να ανήκει στο δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Τζόρτζια Μελόνι, αλλά για το θέμα της Ουκρανίας, οι δύο τους βρίσκονται σε σοβαρή διάσταση, με τις διαφορετικές απόψεις τους για τον ηγέτη της Ουκρανίας και το πόσο εμπλέκεται η Ιταλία στη σύγκρουση που ξεσπούν σε έντονα επικριτικές δημόσιες δηλώσεις.

Συμπαθώντας τη Ρωσία πολύ πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέκρινε πρόσφατα δημοσίως την απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού να ταχθεί στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός, δε θα είχα πάει ποτέ να μιλήσω με τον Ζελένσκι», δήλωσε ο ηγέτης του εταίρου του συνασπισμού της Μελόνι, Forza Italia, στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετά την ψηφοφορία στις περιφερειακές εκλογές που κέρδισε ο δεξιός συνασπισμός. Αντί για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση σε ολόκληρη τη χώρα.

«Θα ήταν αρκετό αν είχε σταματήσει να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς, αλλά αυτό δε θα είχε συμβεί ποτέ, επομένως κρίνω τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου πολύ, πολύ, πολύ αρνητικά», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εκτός κάμερας εάν υποστήριξε την άποψη της πρωθυπουργού πως μια κατάλληλη ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στην Ουκρανία μόνο εάν και οι δύο πλευρές είναι εξίσου εξοπλισμένες στρατιωτικά, ο Μπερλουσκόνι απάντησε: «Όχι» και κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπό την προϋπόθεση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Το αρχικό Σχέδιο Μάρσαλ είδε τις ΗΠΑ να παρέχουν στα ευρωπαϊκά έθνη μακροπρόθεσμα δάνεια για την ανοικοδόμηση των υποδομών τους και την τόνωση των οικονομιών τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να παραμερίσει τον Ζελένσκι και να πει: «Είμαι πρόθυμος στο τέλος του πολέμου να δημιουργήσω ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ένα σχέδιο Μάρσαλ 6, 7, 8, 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έναν όρο, να διατάξεις κατάπαυση του πυρός αύριο, γιατί από αύριο δε θα σου δώσουμε άλλα δολάρια και άλλα όπλα». Μόνο κάτι τέτοιο θα πείσει αυτόν τον κύριο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail