Οι «Mega-φούσκες» έχουν αρχίσει να σκάνε και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έρχεται πρωτοφανές οικονομικό χάος

Pixabay
Η Federal Reserve δίνει και η Federal Reserve αφαιρεί. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει από τη φρικτή οικονομική κρίση του 2008 και του 2009, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώθησε τα επιτόκια μέχρι το κάτω μέρος και τα κράτησε στο ή κοντά στο κατώτατο όριο μέχρι το 2022. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Fed δημιούργησε επίσης τρισεκατομμύρια δολάρια από τον αέρα και τα διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όλα αυτά τα νέα χρήματα έπρεπε να πάνε κάπου και δημιούργησαν κολοσσιαίες οικονομικές φούσκες που δεν έμοιαζαν με οτιδήποτε είχαμε δει ποτέ πριν. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπήρχαν μερικές φωνές που προειδοποιούσαν πως όλη αυτή η ανοησία θα τελείωνε πολύ άσχημα, αλλά αυτές οι φωνές πνίγηκαν ως επί το πλείστον από εκείνους που ήταν πολύ χαρούμενοι που οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων εκτινάσσονταν στον απόλυτο βαθμό. Η Fed είχε ουσιαστικά δημιουργήσει το απόλυτο σχέδιο «γρήγορα πλουτισμού».

Αλλά το 2022 ο πληθωρισμός άρχισε να γίνεται εξαιρετικά οδυνηρό και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπήκε σε κατάσταση πανικού. Η ροή του δωρεάν χρήματος σταμάτησε και η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Όλοι γνώριζαν ότι αυτή η ξαφνική αλλαγή πορείας από τη Fed θα κατέρρεε την αγορά κατοικίας, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η Wall Street Journal παραδέχεται τώρα πως αντιμετωπίζουμε «μια οικονομική ύφεση τόσο σοβαρή, από ορισμένες μετρήσεις, όσο αυτή του 2007-09»:

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve προκάλεσαν μια ύφεση των κατοικιών τόσο σοβαρή, με ορισμένες μετρήσεις, όπως αυτή του 2007-09, προκαλώντας πόνο στους υποψήφιους αγοραστές, ιδιοκτήτες κατοικιών, κατασκευαστές και άλλους κλάδους που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.

Για τη Fed, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα σφάλμα: η πτώση της στέγασης θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού που θέλει η Fed το επόμενο έτος.

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται μήνα με το μήνα και προβλέπεται ότι σύντομα θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα επίπεδα που είδαμε κατά την τελευταία οικιστική κατάρρευση:

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν το Νοέμβριο για 10ο συνεχόμενο μήνα ρεκόρ. Οι οικονομολόγοι της Fannie Mae και της Goldman Sachs προβλέπουν πως θα πέσουν κάτω από τα 4 εκατομμύρια το 2023, χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των κατοικιών το 2006-11.

Την Τετάρτη, είχαμε άλλα άσχημα νέα.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών είναι ένας από τους καλύτερους κορυφαίους δείκτες για το πού ακολουθεί η αγορά κατοικίας και σε αυτό το σημείο οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ:

Τα συμβόλαια για την αγορά κατοικιών που ανήκαν στις ΗΠΑ μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο το Νοέμβριο, υποχωρώντας για έκτο συνεχόμενο μήνα ως την πιο πρόσφατη ένδειξη του τεράστιου φόρου που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve στην αγορά κατοικίας καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο Δείκτης Πωλήσεων Κατοικίας σε Εκκρεμότητα, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 4% στο 73,9 τον περασμένο μήνα από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 77,0 τον Οκτώβριο. Ο Νοέμβριος ήταν η χαμηλότερη μέτρηση - εκτός από τη βραχύβια πτώση τους πρώτους μήνες της πανδημίας - από τότε που το NAR παρουσίασε τον δείκτη το 2001.


Με τα επιτόκια τόσο υψηλά, πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν σπίτια αυτή την στιγμή.

Έτσι, οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει να μειωθούν.

Πολύ.

Στην πραγματικότητα, ο George Gammon έχει αποδείξει πως θα χρειαστούμε μια κατάρρευση στις τιμές των κατοικιών ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είδαμε κατά την τελευταία συντριβή κατοικιών μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε στη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσεων.

Πιστεύετε ότι το σύστημά μας θα είναι σε θέση να χειριστεί μια συντριβή της στεγαστικής αγοράς αυτού του μεγέθους;

Φυσικά και όχι.

Εν τω μεταξύ, η παράλογη φούσκα κρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκε από τις πολιτικές εύκολου χρήματος της Fed έχει ήδη εκραγεί.

Μου αρέσει πολύ το πώς ο Wolf Richter περιέγραψε αυτό που έχουμε δει τον περασμένο χρόνο σε ένα από τα πιο πρόσφατα άρθρα του:

Και μετά έρχονται οι αντιγραφές μιας και ο καθένας μπορεί να εκδώσει ένα κρυπτονόμισμα. Ξαφνικά υπήρξαν μια ντουζίνα από αυτά, και μετά ήταν 100 από αυτά, μετά 1.000, και ξαφνικά 10.000 κρύπτο, και τώρα υπάρχουν πάνω από 22.000 κρύπτο, και όλοι και ο σκύλος τους τις δημιουργούν, τις ανταλλάσσουν και τις δανείζουν, και χρησιμοποιώντας τα ως εγγύηση και όλα τα είδη επιχειρήσεων ξεπήδησαν γύρω από αυτό το σχήμα, εξορύκτες κρυπτονομισμάτων, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, πλατφόρμες δανεισμού κρυπτονομισμάτων και ορισμένες από αυτές έγιναν δημόσιες μέσω IPO ή μέσω συγχώνευσης με SPAC.

Και η κεφαλαιοποίηση αυτών των κρυπτογράφων έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, τρισεκατομμύρια με ένα T, πριν από περίπου ένα χρόνο, και στη συνέχεια, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκιά της και άρχισε να κάνει QT, το όλο πράγμα απλά τινάζεται στον αέρα. Οι εταιρείες πηγαίνουν σαν POOF, και τα λεφτά χάνονται, και ό,τι έχει απομείνει είναι κολλημένο σε πτωχευτικά δικαστήρια παγκοσμίως, ενδεχομένως για χρόνια. Τα ίδια τα Cryptos έχουν εκραγεί. Πολλοί έχουν πάει ουσιαστικά στο μηδέν και έχουν εγκαταλειφθεί ως νεκροί. Ο παππούς, το bitcoin, έχει βυθιστεί περίπου 73% από την κορυφή. Ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης υποχωρεί επίσης περίπου 73%.


Περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια «κρυπτογραφικού πλούτου» έχουν ήδη εξαλειφθεί.

Απομένει λιγότερο από ένα τρισεκατομμύριο.

Αλλά το πάρτι ήταν διασκεδαστικό όσο κράτησε, σωστά;

Δυστυχώς, όλες οι φούσκες αρχίζουν να σκάνε και το 2023 θα είναι μια πραγματικά οδυνηρή χρονιά.

Κανονικά, οι μεγάλες οικονομικές πτώσεις ξαφνιάζουν σχεδόν όλους. Αλλά αυτή τη φορά, σχεδόν όλοι μπορούν να νιώσουν ότι έρχονται πολύ άσχημες στιγμές. Το παρακάτω είναι τι είπε πρόσφατα ο Mark Zandi του Moody's Analytics για αυτό:

«Συνήθως οι υφέσεις μας έρχονται κρυφά. Οι CEO δε μιλούν ποτέ για ύφεση», είπε ο Zandi. «Τώρα φαίνεται ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι παραβιάζουν τον εαυτό τους λέγοντας πως πέφτουμε σε ύφεση. … Κάθε άτομο στην τηλεόραση λέει ύφεση. Κάθε οικονομολόγος λέει ύφεση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο.”

Έχει δίκιο.

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, και αυτό οφείλεται στο ότι η επερχόμενη κρίση θα είναι πολύ άσχημη.

Πολλοί από την ελίτ μπορούν να αισθανθούν ότι αυτό που πλησιάζει θα είναι πραγματικά εφιαλτικό, και έτσι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χειρότερο:

Αν και μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε πως τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι «ζούμε στους έσχατους χρόνους», δεν είναι μόνο όλοι αυτοί που φοβούνται την αποκάλυψη αυτές τις μέρες – οι δισεκατομμυριούχοι προετοιμάζονται εδώ και χρόνια για την αποκάλυψη με περίτεχνα καταφύγια της καταστροφής. 

Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να κυλά από τα σημάδια της πανδημίας COVID-19, οι καταιγίδες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πλήττουν τις αμερικανικές ακτές και πλημμυρίζουν τις πόλεις της ενδοχώρας, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων για να καταστρέψει την Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Περισσότεροι από 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το 39 τοις εκατό αποκαλούσε αυτή την εποχή ως τους καιρούς του τέλους.

Οι πλουσιότεροι στον κόσμο είναι μεταξύ εκείνων που είναι προσεκτικοί σε μια επερχόμενη καταστροφή, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της PayPal, Peter Thiel και ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, Sam Altman, που έχουν καθιερώσει περίφημα διαδρομές στην απομακρυσμένη Νέα Ζηλανδία με ρητό σκοπό να ξεφύγουν από το τέλος των ημερών.

Ναι, τα πράγματα σύντομα θα γίνουν πραγματικά τρελά καθώς τα παγκόσμια γεγονότα ξεφεύγουν εντελώς από τον έλεγχο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κουλουριαστείτε σε εμβρυϊκή θέση και να κάνετε ένα κρίμα για τον εαυτό σας.

Όταν μεγάλωνα, μου είπαν πως όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, τα δύσκολα πηγαίνουν.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για κάποια πολύ δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Το ρολόι χτυπά και σχεδόν ό,τι μπορεί να ταρακουνηθεί θα ταρακουνήσει το 2023 και μετά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail