Αναλαμβάνει υπηρεσία ο πιο επικίνδυνος εχθρός των πλοίων επιφανείας στους ωκεανούς του κόσμου

Freepen.gr - «Στις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους, η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» θα τεθεί σε υπηρεσία μάχης με το πιο πρόσφατο, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, θαλάσσιο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Tsirkon, το οποίο δεν έχει ανάλογο στον κόσμο», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στο το κολέγιο των στρατιωτικών διοικητών στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκείνη την περίοδο, η φρεγάτα έπλεε στη Θάλασσα του Μπάρεντς πραγματοποιώντας μια σειρά ασκήσεων, ενημέρωσε η υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου μετά την ολοκλήρωση στις 28 Δεκεμβρίου.

Η φρεγάτα κλάσης Gorshkov είναι το πρώτο μετασοβιετικό σχεδιασμένο μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας ικανό να εκτελεί πλήγματα από μεγάλες αποστάσεις.

Το «Admiral Gorshkov» που τέθηκε σε υπηρεσία το 2018, αναπτύσσεται στο Βόρειο Στόλο και ήταν το πρώτο πλοίο επιφανείας που δοκίμασε τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon στη Λευκή Θάλασσα και στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Μια αιφνιδιαστική δοκιμή συνέβη ξανά από τον νορβηγικό τομέα της Θάλασσας του Μπάρεντς λίγες μέρες πριν ο Πούτιν διατάξει τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Τώρα, το πολεμικό πλοίο είναι το πρώτο στο ρωσικό ναυτικό που ξεκινά ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων που φέρεται να είναι πλήρως οπλισμένο με πυραύλους Tsirkon έτοιμους για μάχη. Το κανάλι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων TV Zvezda ανέφερε από τη Θάλασσα του Μπάρεντς πως η φρεγάτα «θα γίνει πολύ σύντομα ο πιο επικίνδυνος εχθρός των πλοίων επιφανείας στους ωκεανούς του κόσμου».

Δοκιμές στα ρωσικά ύδατα της Αρκτικής απέδειξαν ότι ο πύραυλος Tsirkon πλήττει επιφανειακούς στόχους στη θάλασσα από πολύ μεγάλη απόσταση, όπως κατά τη διάρκεια εκτόξευσης από τη Λευκή Θάλασσα όταν ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη χερσόνησο Κόλα και φέρεται να χτύπησε τον στόχο άσκησης του στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ο πύραυλος Tsirkon πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα και βαλλιστική επιτάχυνση έως και 9 Mach - εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail