Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων, η Γερμανία λέει ότι δε θα εμποδίσει την Πολωνία να στείλει Leopards στην Ουκρανία

Freepen.gr -
Υπό την αυξανόμενη πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Γερμανία, η οποία μέχρι στιγμής είχε αρνηθεί να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, τώρα λέει ότι δε θα σταθεί εμπόδιο στην Πολωνία αν ήθελε να δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έκανε τη σχετική δήλωση την Κυριακή αφού ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Πολωνία προχωρήσει στην αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία χωρίς γερμανική έγκριση, σημειώνει το presstv.ir.

«Προς το παρόν δεν έχει τεθεί το αίτημα, αλλά αν μας το έκαναν, δε θα σταθούμε εμπόδιο», είπε στο γαλλικό LCI TV.

Το σχόλιο της Baerbock ήρθε αφού νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε σε μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουκρανία καλεί τους δυτικούς συμμάχους της εδώ και μήνες να της προμηθεύσουν τα σύγχρονα τανκς γερμανικής κατασκευής, αλλά το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν τα στέλνει ή δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το κάνουν.

Η άρνηση της Γερμανίας να προμηθεύσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης συνοψίζεται στη θέση της πως γερμανικά άρματα μάχης θα πρέπει να προμηθεύονται στην Ουκρανία μόνο εάν οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοί της, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνήσουν να παρέχουν δικά τους άρματα μάχης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, φέρονται να λένε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν είναι έτοιμη να στείλει τα δικά της άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του M1 Abrams.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι αναμένει σύντομα απόφαση για την παροχή τανκς στην Ουκρανία.

Η Γαλλία δεν αποκλείει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων μάχης Leclerc στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε ότι η αποστολή τανκς δεν πρέπει να κλιμακώσει την κατάσταση, πρέπει να λάβει υπόψη τον χρόνο για να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς ώστε να είναι αποτελεσματικοί και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Γαλλίας.

«Σχετικά με τα Leclercs, ζήτησα από τον υπουργό Στρατού να το επεξεργαστεί, αλλά τίποτα δεν έχει αποκλειστεί», είπε ο Macron, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα πρέπει να συντονιστεί με συμμάχους, όπως η Γερμανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να προμηθεύσει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων βαρέων αρμάτων μάχης. Τα τανκς Challenger 2 αναμένονταν να φτάσουν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε τότε η ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν επιπλέον τανκς στην Ουκρανία δεν θα άλλαζαν την πορεία της σύγκρουσης και πως μόνο θα προσθέσουν επιπλέον προβλήματα στον ουκρανικό λαό.

Νωρίτερα την Κυριακή, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι παραδόσεις επιθετικών όπλων στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για επιθέσεις στη Ρωσία θα οδηγούσαν σε παγκόσμια καταστροφή.

Ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, έκανε τις παρατηρήσεις σε ανάρτησή του στο κανάλι του Telegram, αφού οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υποσχέθηκαν στο Κίεβο ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

«Οι προμήθειες επιθετικών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου θα οδηγούσαν σε παγκόσμια καταστροφή. Εάν η Ουάσιγκτον και οι χώρες του ΝΑΤΟ προμηθεύσουν όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν αστικές πόλεις και επιχειρήσουν να καταλάβουν τα εδάφη μας, όπως απειλούν, αυτό θα οδηγήσει σε αντίποινα με τη χρήση περισσότερων ισχυρών όπλων», είπε ο Βολοντίν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail