Οι πέντε κορυφαίες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Αφρική

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ήταν τόσο επικεντρωμένο στην παρακολούθηση των ανατροπών της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία που αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις πέντε κορυφαίες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Αφρική πέρυσι. Η δεύτερη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη ήπειρος του κόσμου επηρεάστηκε έμμεσα από τον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, αλλά γνώρισε επίσης άλλες μορφές δυναμισμού που δε συνδέονταν με αυτή τη σύγκρουση.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Το παρόν άρθρο στοχεύει να ενημερώσει τους περιστασιακούς παρατηρητές για το τι μπορεί να έχουν χάσει:

1. Οι προκληθείσες από τις ΗΠΑ κρίσεις τροφίμων και καυσίμων τάραξαν την Αφρική, αλλά δεν την έσπασαν

Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δημιούργησαν τεχνητά τις κρίσεις τροφίμων και καυσίμων που διαφορετικά δεν θα είχαν εκτυλιχθεί. Η Αφρική ομολογουμένως συγκλονίστηκε από αυτές τις απρόβλεπτες εξελίξεις που διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευμάτων από τις οποίες εξαρτώνται πολλοί από τους λαούς της, αλλά προς τιμή των πολλών χωρών της, αυτό δεν έχει (ακόμα;) οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι λαοί τους γνωρίζουν πως φταίει η Δύση και όχι οι δικές τους κυβερνήσεις.

2. Η αρχή της ουδετερότητας της Αφρικής απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση ήταν εντυπωσιακή

Όλα τα αφρικανικά κράτη, ακόμη και εκείνα που θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ακολούθησαν το παράδειγμα της Ινδίας στην άσκηση μιας πολιτικής ουδετερότητας αρχών απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση, αρνούμενα να πάρουν το μέρος κανενός. Αυτό είχε το διπλό αποτέλεσμα να επιδεικνύεται περήφανα η αυξανόμενη επιρροή της πολυπολικότητας στις παγκόσμιες υποθέσεις αψηφώντας γενναία τις απαιτήσεις της φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας ταυτόχρονα με το σπάσιμο της προβλεπόμενης «απομόνωσης» της Ρωσίας από το Golden Billion. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως η Αφρική είναι πολύ πιο κυρίαρχη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

3. Ο Γαλλο-Ρωσικός Πόλεμος Αντιπροσώπων στη Δυτική Αφρική εισήλθε σε νέα φάση

Ο περιφερειακός πολυπολικός πρωτοπόρος Μάλι έδιωξε τον γαλλικό στρατό από τη χώρα και απαγόρευσε όλες τις «ΜΚΟ» που συνδέονται με αυτόν αφού πήραν θάρρος από την υποστήριξη της «Δημοκρατικής Ασφάλειας» της Μόσχας απέναντι στις κλιμακούμενες απειλές του υβριδικού πολέμου από τον πρώην αποικιστή της. Στη συνέχεια, το Παρίσι θεωρήθηκε ύποπτο για διοχέτευση ουκρανικών όπλων σε περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη «σφαίρα επιρροής» του, αλλά η Ρωσία αναμένεται να ματαιώσει αυτές τις προσπάθειες και έτσι να βοηθήσει στην πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποαποικιοποίησης της Αφρικής.  

4. Μια ειρηνευτική συμφωνία επιτεύχθηκε απροσδόκητα στη σύγκρουση στη Βόρεια Αιθιοπία

Τα καλύτερα νέα που βγήκαν από την Αφρική φέτος ήταν η απροσδόκητη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του TPLF για τον τερματισμό της διετούς σύγκρουση που κατέστρεψε το βόρειο τμήμα της χώρας τους. Αυτό απέδειξε ότι οι «αφρικανικές λύσεις για τα αφρικανικά προβλήματα» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά ένας πρακτικός δρόμος προς την ειρήνη, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει πολιτική βούληση και όλα τα μέρη είναι πραγματικά ανεξάρτητα από την ξένη επιρροή, όπως συνέβη όταν το TPLF τελικά αποστασιοποιήθηκε από τις ΗΠΑ.

5. Το Κονγκό είναι για άλλη μια φορά το σκηνικό μιας ταχέως πολυμερούς σύγκρουσης

Η πιο πρόσφατη σύγκρουση στο Κονγκό έχει πολύπλευρη ραγδαία πολυμερή εμπλοκή των στρατιωτών αρκετών περιφερειακών κρατών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν ύποπτους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα σε αυτήν την πλούσια σε ορυκτά χώρα. Η Γαλλία θεωρείται επίσης ύποπτη ότι έπαιξε ρόλο στην ενορχήστρωση γεγονότων σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια ασύμμετρη απάντηση στη διάβρωση της ιστορικής «σφαίρας επιρροής» της στη Δυτική Αφρική που οδήγησε στη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κλιμακούμενη και συνεχώς διευρυνόμενη σύγκρουση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για την ηπειρωτική σταθερότητα.

----------

Όπως φαίνεται από την παραπάνω ανασκόπηση, η Αφρική απέδειξε εντυπωσιακά την πολιτική της ανεξαρτησία και ανθεκτικότητα τον περασμένο χρόνο, αλλά παρ' όλα αυτά τώρα αντιμετωπίζει δύο νέες απειλές για την σταθερότητά της: τον πόλεμο αντιπροσώπων της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική και την κλιμακούμενη σύγκρουση στο Κονγκό που το Παρίσι μπορεί να είχε ρόλο στην ενορχήστρωση. Συνολικά, αυτά επεκτείνουν την αξιοπιστία στην προηγούμενη παρατήρηση πως ο ρόλος της Αφρικής στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο θα είναι πεδίο μάχης μεταξύ του Golden Billion και του Παγκόσμιου Νότου όλο το 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail