Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας

Το περιβάλλον στον κυβερνοχώρο έχει γίνει πραγματικό πεδίο μάχης στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Πρόσφατα, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο κλιμάκωσαν την αντιρωσική τους εκστρατεία ως μέρος του ευρύτερου αγώνα κατά της Μόσχας στην τρέχουσα σύγκρουση. Όπως και στις μάχες του φυσικού κόσμου, η Ατλαντική συμμαχία χρησιμοποιεί επίσης συχνά Ουκρανούς ως πληρεξούσιους, με αρκετές επιθέσεις από χάκερ του Κιέβου να έχουν συμβεί. Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρωσική ομάδα χάκερ RaHDit δημοσίευσε στον ιστότοπό της μια αναφορά για τις επιθέσεις που έχει υποστεί η Μόσχα από τις δυτικές κυβερνοδυνάμεις. Αποκαλύφθηκαν πληροφορίες για περισσότερους από 100 αξιωματικούς του ΝΑΤΟ που θα συμμετείχαν σε απόπειρες εκτόξευσης όπλων στον κυβερνοχώρο εναντίον ρωσικών διαδικτυακών τομέων. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας, υπάρχει ένα διεθνές δίκτυο κυβερνοπρακτόρων που δρα σε χώρες του ΝΑΤΟ και σε συμμαχικά κράτη, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να συγκαλύψουν τις επιθέσεις και να τις κάνουν να φαίνονται ως ελιγμοί αποκλειστικά ουκρανικής ευθύνης.

Το δίκτυο λειτουργεί υπό την κεντρική διεύθυνση της συμμαχίας, η οποία δημιουργεί βάσεις κυβερνοπολέμου σε χώρες κοντά στη Ρωσία, κυρίως στην Πολωνία και στη Βαλτική. Σε αυτά τα κέντρα, οι Ουκρανοί χάκερ εκπαιδεύονται να εκτελούν τα πολεμικά σχέδια που καθόρισε το ΝΑΤΟ, υπακούοντας στις εντολές της Ουάσιγκτον με τον ίδιο τρόπο όπως και στις μάχες έξω από τον κυβερνοχώρο. Οι κύριοι οργανισμοί πληρεξούσιων που εμπλέκονται σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι ομάδες χάκερ IT Army of Ukraine και Save UA - που σχηματίζονται και οι δύο από Ουκρανούς στρατιώτες στον κυβερνοχώρο, αλλά διοικούνται και χρηματοδοτούνται από σημαντικούς δυτικούς αξιωματικούς.

Ο στόχος της στρατολόγησης Ουκρανών χάκερ, σύμφωνα με εκπροσώπους της RaHDit, είναι να καλλιεργηθεί μια δομή δράσης στην οποία οι πραγματικοί αρχιτέκτονες των εγκλημάτων -πράκτορες του ΝΑΤΟ- εμφανίζονται αθώοι, με μόνο τους πολίτες του Κιέβου να ενεργούν στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων. Όταν γίνονται έρευνες από τη Ρωσία, οι Ουκρανοί χάκερ είναι συχνά οι πιο εύκολοι στην ανακάλυψη, με βαθύτερες προσπάθειες που απαιτούνται για να βρεθούν οι «πραγματικοί ένοχοι» - οι δυτικοί αξιωματούχοι που καθοδηγούν και εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς. Με αυτό, η Ουκρανία φαίνεται να υπόκειται για άλλη μια φορά από το ΝΑΤΟ σε έναν ρόλο «πληρεξούσιου» στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας.

«Είναι τα κέντρα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται πραγματικά πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ οι υπάλληλοι των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και οι ακτιβιστές της κοινότητας λειτουργούν μόνο ως κάλυμμα (...) [Ουκρανικές ομάδες χάκερ] πρέπει να δημιουργήσουν την εμφάνιση ότι οι Ουκρανοί το κάνουν μόνοι τους (.. .) [αλλά το ΝΑΤΟ έχει] ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους που τους δείχνουν τι πρέπει να κάνουν, που τους καθοδηγούν και συχνά οι ίδιοι συμμετέχουν σε ενεργές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο (...) Όσο για τώρα, δεν είναι η Ουκρανία που πολεμά εναντίον μας στον κυβερνοχώρο αλλά όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Εκπαιδεύουν Ουκρανούς ειδικούς για πολύ καιρό, και έχουν ιδρύσει κέντρα στον κυβερνοχώρο στη Βαλτική και την Πολωνία. Οι Ουκρανοί ήρθαν σε αυτά τα κέντρα του κυβερνοχώρου για να μάθουν. Τώρα γίνεται συντονισμός και διαχείριση από αυτά τα κέντρα στον κυβερνοχώρο», είπε ένα μέλος της RaHDit σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης στις 29 Δεκεμβρίου.

Ενώ η τρέχουσα εστίαση του RaHDit είναι στη διερεύνηση της δομής του ΝΑΤΟ πίσω από τον στρατό χάκερ του Κιέβου, η ομάδα εξακολουθεί επίσης να ενδιαφέρεται για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων ουκρανών μαχητών στον κυβερνοχώρο. Μια μέρα πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, Ρώσοι χάκερ είχαν επίσης δημοσιεύσει μια νέα λίστα, με πληροφορίες για περισσότερους από 70 Ουκρανούς πολίτες που ανήκουν στα κέντρα κυβερνοπολέμου της συμμαχίας. Τα μέλη του RaHDit έγραψαν ακόμη και στο κανάλι Telegram της ομάδας πως υπάρχουν χιλιάδες άλλα δεδομένα που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, με μια συνεχή κίνηση χάκερ που εντάσσεται στην αντιρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη του κόσμου.  

"Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που εντάσσονται σε αυτό το κίνημα. Δεν είναι χίλιοι, ούτε δύο χιλιάδες, αλλά πολύ περισσότεροι. Δεν εργάζονται μόνο στην Ουκρανία, αλλά από όλο τον κόσμο", έγραψαν.

Πράγματι, αυτές οι προσπάθειες στον κυβερνοχώρο από το ΝΑΤΟ και τον νεοναζί πληρεξούσιό του είναι φυσιολογικές. Σήμερα, ο κυβερνοχώρος αναγνωρίζεται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως τακτικό πεδίο μάχης, με όλες τις ένοπλες δυνάμεις του κόσμου να διατηρούν κέντρα κυβερνοπολέμου. Οι επιχειρήσεις πληροφοριών για τη λήψη δεδομένων για τις εχθρικές δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση όπλων στον κυβερνοχώρο, γι' αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό το είδος καταστάσεων σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης όπως η τρέχουσα.

Επιπλέον, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν χώρο στο «πραγματικό» πεδίο μάχης, με ένα στρατιωτικό σενάριο απολύτως ευνοϊκό για τη Μόσχα, αυτό που «μένει» για το Κίεβο και τους μέντορές του στο ΝΑΤΟ είναι απλώς να κλιμακώσουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να αποκτήσουν κάποιου είδους πλεονέκτημα στη σύγκρουση, είτε μέσω της διαρροής ευαίσθητων δεδομένων, είτε μέσω δολιοφθοράς εναντίον στρατηγικών ρωσικών τοποθεσιών και τομέων.

Ακόμα κι έτσι, η Ρωσία φαίνεται να έχει τον έλεγχο της κατάστασης στον κυβερνοχώρο. Με τα δεδομένα που αποκτούν οι χάκερς προετοιμάζονται πολλές ενέργειες προκειμένου να εξουδετερωθούν οι αντίπαλες δυνάμεις. Τον Ιούλιο, τα μέλη του RaDHit είχαν ήδη δημοσιεύσει στοιχεία για περισσότερους από 2500 χάκερς που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, γεγονός που κατέστησε δυνατή μια σειρά από επιχειρήσεις αντικατασκοπείας. Το γεγονός πως δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε ρωσικές υποδομές στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους μήνες, παρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, δείχνει ότι η κατάσταση είναι σταθερή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail